Новите безработни за седмица приближават 10 хил. в началото на октомври

Черноморските области освобождават хора с темп, близък до този в началото на кризата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Броят на новите регистрации в българските бюра по труда продължава да расте и през седмицата от 5 до 11 октомври. Според последните данни на Агенцията по заетостта, достъпни от страницата на НСИ, новите безработни за периода са малко над 9900, докато седмица по-рано новорегистрираните бяха 8252. Броят на наетите също се увеличава спрямо предходната седмица, но с по-малко, като така темпът на растеж на безработицата в страната се ускорява.

Повишението на безработните идва основно от черноморските столици, където с края на летния туристически сезон броят на регистрациите през 5-11 октомври приближава някои нива от април, когато обаче имаше и рекорди от по 20-30 хил. нови безработни.

Краят на сезона

През седмицата 5-11 октомври нетният брой на безработните се повишава с 3.4 хил. души, което е най-значителният ръст от началото на май. Увеличението идва основно от черноморските области, където сега туристическия бранш освобождава голяма част от сезонния персонал.

В Бургас например новорегистрираните безработни са 1234, докато новонаетите са едва 251. Във Варна съотношението е подобно - 946 души останали без работа спрямо 272 запълнени работни места, а в Добрич е 491 на 163 новонаети. Общо от трите области допринасят с около 2000 безработни към нетното увеличение в страната.

Извън морските области ръст на новорегистрираните безработни е видим и в София (890 души за седмица спрямо 797 новонаети), Благоевград (755 безработни) и Пловдив (618 безработни).

От началото на извънредното положение в бюрата по труда са се регистрирали 266 хил. нови безработни лица, а 165.6 хил. са тези, които са намерили заетост през същия период. Така нетно безработицата в страната нараства с малко над 100 хил. души през периода 16 март - 11 октомври според данните на Агенцията по заетостта.

Очакванията на икономисти са тенденцията да се влоши към декември-януари, когато пазарът на труд е традиционно най-слаб. Ако зимният туристически сезон пострада заради нови ограничения или липса на чужди и български туристи, негативната тенденция ще се изостри още повече.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар