🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Скрита безработица заплашва възстановяването в Европа и САЩ

Статистиките не засичат групи от хора, които на практика са останали без работа

   ©  Надежда Чипева

Коронавирусът всъщност е оставил много повече хора без работа, отколкото показват официалните статистики, което застрашава икономическото възстановяване. В САЩ и Европа в момента официално безработните са 25 млн. Според някои икономисти истинското число е много по-високо, когато вземем предвид хората, чиито работни места са запазени, защото правителството ги субсидира, тези, които са се отказали да си търсят работа, както и тези, които не могат да работят толкова часове, колкото им се иска, съобщава Financial Times.

Точният брой на тези хора обаче не е ясен. Според изчисления на Катарина Утермьол, икономист в Allianz, от статистиките за безработни на 25 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие липсват около 30 млн. души, които са се отказали да си търсят работа. Очаква се по-точна представа за числата да придобием, когато излязат статистиките за септември, когато родителите се връщат на пазара на труда след началото на учебната година.

В Европа "скритите" безработни са много

В еврозоната безработицата през август официално е била 8.1%, или 13.2 млн. души, в сравнение с 6.5% през февруари. Според Алин Шуилинг от ABN Amro реалният процент е с над 4 пункта по-висок, когато добавим частта от тези, които участват в правителствени схеми за подпомагане и много скоро ще бъдат безработни, когато те приключат. Хората, получаващи подобни субсидии през август, са били между 5 и 10% от работещите. Изчисленията на Шуилинг за безработицата включват и тези, които са извън пазара на труда, но не покриват критериите за безработни.

В САЩ нещата са малко по-оптимистични

В САЩ нещата са малко по-различни. Там хората, чaст от схемите за подкрепа, се броят за безработни. Така при тях първоначалният шок беше по-видим, като безработицата стигна до 17.7% през април, но постепенно падна почти двойно и през август беше 7.9%. Голяма част от подобрението според Financial Times обаче е дошло от хора, отказали се да си търсят работа. Джейсън Фърман, професор от Харвард и бивш съветник на Барак Обама, изчислява, че реалният процент е около 9.6.

Как всичко това ще се отрази на възстановяването

Първоначалният шок от началото на пандемията вече приключи, а високият процент безработни все още е налице, което е притеснително, тъй като по този начин се забавя растежът на заплатите и доходите на домакинствата, а по този начин и икономическото възстановяване, казва Дейвид Пейдж от Axa Investment Managers. Работодателите просто няма нужда да плащат високи заплати, когато, както сега, хората нямат други възможности за работа. Според някои икономисти именно реакцията на пазара на труда в близките месеци ще ни подскаже какви ще са средносрочните ефекти на пандемията.

Изчисленията са, че за всеки месец, в който "скритите" безработни са извън работната сила, това носи 14 млрд. паунда загуби за глобалното потребление.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Еврозоната е с неправилна емисия на евро.
    Грешката на Европейската централна банка (ЕЦБ) подсигурява възникване на щети. Европейците са жертви на грешката на ЕЦБ. Досега европейските правителства отлагат признат политически провал чрез взимане на държавни заеми за да плащат щети от грешката на ЕЦБ.
    Устойчива еврозона е възможна при правилна емисия на евро.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Ние си имаме криза със закъснител! Не е само скритата безработица. Субсидиите покриват загубите на фирмите, които биха били колосални. Говорим за 90 процентова икономика, защото има субсидии. Ако няма, нещата стават трагични.

    Дълговете не могат да растат безгранично. Спасителните програми по някое време ще спрат, а тогава - жална ни майка. С ескалацията на здравната криза през зимата нещата придобиват много лоша посока.

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Едно време старшинката в казармата се хвалеше , че може да намери работа за цялата китайска армия !

    Така , че има нещо сбъркано ...

    Нередност?
Нов коментар