Кризата забави ръста на заплатите в страната

Средните възнаграждения в България нарастват с 6% през второто тримесечие, а някои сектори отбелязват спад на годишна база

Забавянето на растежа идва предимно от най-засегнатите от противоепидемичните мерки сектори - хотели, ресторанти и развлечения.
Забавянето на растежа идва предимно от най-засегнатите от противоепидемичните мерки сектори - хотели, ресторанти и развлечения.
Забавянето на растежа идва предимно от най-засегнатите от противоепидемичните мерки сектори - хотели, ресторанти и развлечения.    ©  Цветелина Белутова
Забавянето на растежа идва предимно от най-засегнатите от противоепидемичните мерки сектори - хотели, ресторанти и развлечения.    ©  Цветелина Белутова

Средната брутна месечна заплата в страната достига 1337 лв. през второто тримесечие на 2020 г., което е с 6% над нивото от същия период на миналата година, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е значително забавяне на растежа, след като през последните години възнагражденията се покачваха с двуцифрен темп.

Добра новина обаче е, че слабият ръст идва предимно от първите седмици на наложеното в страната извънредно положение и съответно ограничителни мерки. През април годишният ръст на средната заплата е едва 3.3%, но през юни той се ускорява до 8.1% и така стойността се повишава до 1355 лв. бруто или 1051 лв. след данъци и осигуровки.

Промените по сектори

Увеличението на заплатите се забавя до 6% през второто тримесечие на 2020 г. при отчетени 9% през първото и двуцифрен темп преди това. Забавянето идва предимно от най-засегнатите от противоепидемичните мерки сектори - "Хотелиерство и ресторантьорство", където средната заплата пада с малко над 17% до 647 лв., и "Култура, спорт и развлечения", където понижението е 9.4% до 988 лв. през второто тримесечие. По-ниски възнаграждения са получили и работещите в още три сектора - селско стопанство (-1%) "Други дейности" (-2%), където влизат фризьорски и козметични услуги, химическо чистене и ремонт, и транспорт (-0.4%).

От друга страна, секторите, в които заплатите растат най-силно, са вече познати - "Операции с недвижими имоти" и "Образование", където повишението е съответно с 16% и 12%.

Ръст в Северозапада

При областите най-голям е растежът във Видин и Монтана, като и в двата региона повишението е с 12% на годишна база през второто тримесечие. Друга северозападна област - Враца, изпреварва София-област по размер на средната заплата и се нарежда на второ място след столицата с 1280 лв. Високите възнаграждения в областта се дължат предимно на работещите в АЕЦ "Козлодуй", където са заети около 10% от работещите в областта. Единственият регион със спад на средната месечна заплата за второто тримесечие на 2020 г. е Перник, където възнагражденията намаляват с малко над 4%.

Броят на наетите намалява

Броят на наетите лица в края на юни месец 2020 г. е 2.24 млн. души, или със 112 хил. (5%) по-малко от юни миналата година. Най-засегнати са хотелите и ресторантите, където на трудов договор са регистрирани 91 хил. души докато година по-рано работещите бяха с 35% повече.

Добрата новина е, че дъното на броя наети изглежда е достигнато през май и от юни започва да се забелязва ръст - увеличението е с малко над 27 хил. души в рамките на месец. Лошата е, че през последните три седмици броят на новорегистрираните безработни лица превишава този на новонаетите и така номинално безработицата отново расте. По последни данни през седмицата 2-9 август са освободени малко над 6.9 хил. позиции, а 6.7 хил. души са постъпилите на работа.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар