ГЕРБ предлага ваксините и тестовете за COVID-19 да са с нулев ДДС догодина

От 1 януари доставките от и към Великобритания ще се третират като към трети страни за целите на ДДС

   ©  Георги Кожухаров

Доставката на ваксини и на тестове за COVID-19 да се облагат с 0% ставка ДДС от началото на следващата година. Такава поправка в Закона за ДДС са внесли депутати от ГЕРБ, става ясно от сайта на парламента. Тя идва, след като в началото на седмицата Европейската комисия предложи страните-членки да имат възможност временно да освободят от ДДС или да намалят данъка за ваксините срещу коронавируса, които са одобрени от Европейската комисия и държавите членки на Европейския съюз.

Предложението на управляващите в България е преференцията да е в сила до края на 2022 г. То идва и на фона на все повече надежди първите ваксинации срещу коронавируса в ЕС да започнат преди Коледа, както и на призивите на лекари за по-масово бързо тестване в страната.

Падането на ДДС за тестовете би трябвало да доведе до снижаване на цените им с около 20%, което на фона на това, че държавата прави малко, ще значи по-ниски разходи за потребителите на тестове в частните лаборатории.

Засега идеята на правителството е ваксинацията срещу COVID-19 да е безплатна и по желание, т.е. те ще се плащат от бюджета и ДДС ефектът едва ли ще се усети от потребителя.

Към момента изглежда, че управляващите са решили България да участва във всички договорки на Европейския съюз за покупка на ваксини. Отговорността за това обаче е прехвърлена на Народното събрание - кабинетът е внесъл там предложение за решение, което одобрява участието в тези процедури. Предлага се да се сключат договори с AstraZeneca, Sanofi, Pfizer&BioNtech, както и и да се предприемат "допълнителни действия" за сключване на индивидуален договор с Janssen. Междувременно други държави от ЕС вече започнаха да изграждат инфраструктура за дистрибуция и поставяне на първите ваксини. Преди дни председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че до Коледа може да бъдат направени първите ваксинации срещу коронавирус в ЕС, но предупреди, че страните членки трябва спешно да подготвят своите логистични вериги. "Говорим за милиони спринцовки, говорим за студени вериги, говорим за организиране на центрове за ваксинация, говорим за обучения на персонал, който е там... Всичко това трябва да е готово", обясни фон дер Лайен. Дали България е започнала някаква подготовка обаче все още не е ясно.

Какво се случва с ДДС при доставка от Великобритания след 1 януари?

Депутатите са предложили и специални разпоредби, които са свързани с ДДС при доставка от Великобритания и Северна Ирландия. От 1 януари 2021 г. те трябва да се третират като от трети страни, т.е. като покупка на стоки или услуги от държави извън ЕС. В текстовете се посочва, че когато стоки се изпращат или транспортират до Северна Ирландия, за целите на ДДС те трябва да се третират като доставки от страна от ЕС. Условията са доставчикът да е данъчно задължено лице, регистрирано по ДДС в Ирландия, а получателят също да е идентифициран за целите на ДДС в Ирландия.