🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 6000 малки фирми имат втори шанс за грантове между 3000 и 10 000 лв.

За целта са осигурени допълнителни 52 млн. лв. от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност"

Документите на повече от 6000 компании, кандидатствали по грантовата процедура за микро- и малките фирми, ще бъдат преразгледани и евентуално финансирани. Те са били отхвърлени поради технически пропуски, но Министерството на икономиката (МИ) е решило отново да минат през оценка и да се отстранят грешките и пропуските. До повторна оценка обаче няма да стигнат кандидати, които не са отговаряли на изискванията за допустимост по процедурата - например не са регистрирани по Търговския закон или пък не са регистрирали 20% спад на оборота, каквито са част от критериите.

За новите грантове са осигурени допълнителни 52 млн. лв. към процедурата, която е с общ бюджет от 173 млн. лв. по линия на програма "Иновации и конкурентоспособност". Не се посочва за сметка на коя друга мярка е станало това прехвърляне на пари.

Схемата е изключително атрактивна, тъй като обхваща всички сектори на икономиката (с изключение на тези, които се подкрепят от Програмата за развитие на селските райони), а малките фирми могат да получат безвъзмездно финансиране между 3000 и 10 000 лв.

Схемата "Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" бе отворена за кандидатстване в края на май, а първите плащания по нея започнаха месеци по-късно. Забавянето стана формален повод за смяната на икономическия министър Емил Караниколов през юли и назначаването на поста на Лъчезар Борисов, който обеща парите да стигнат до фирмите във възможно най-кратки срокове.

Основният проблем бе кадрови - в министерството пристигнаха над 27 000 проекта при 71 оценители. Затова се наложило към тях да се присъединят и експерти от други дирекции на икономическото ведомство, както и техни колеги от социалното министерство, като бройката на оценителите достигнала 184. Въпреки това и работата в почивните дни (по думите на министър Борисов) в крайна сметка плащанията по всичките 21 190 заявления приключиха през октомври.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    И нулата стана буква: Как властта крие фирми на властимащи от публичност чрез корупционна кирилица
    https://bird.bg/corruption-cyrillic/

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Министерството на транспорта и информационните технологии публикува списък на превозвачите получили евросубсидии за справяне с последствията от COVID-19 по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Списъкът е PDF файл с 208 юридически лица и не съдържа ЕИК на фирмите, което затруднява автоматизираната му обработка. И изглежда има защо. Сред 4-те компании получили максималната субсидия от 450 хиляди лева се открива фирмата на дългогодишния общинския съветник на ГЕРБ във Велико Търново – Александър Нанков. В списъка неговата фирма „Алекс О’К” вероятно случайно е със сбъркано изписване – буквата O e станала цифрата 0.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159524134116189

    Нередност?
Нов коментар