Новата подкрепа за бизнеса ще е между 10 и 20% от загубения оборот

По мярката за ликвидна подкрепа обаче ще се подпомагат само малки и средни фирми, затворени с последната заповед на здравния министър

Новата мярка за бизнеса, пострадал от частичния локдаун до 21 декември, ще бъде между 10 и 20% от загубения оборот, като тя ще бъде отворена за кандидатстване в края на следващата седмица. Точно какво ще бъде подпомагането обаче предстои да се уточни с работодателските организации.

Подробностите по новата схема бяха обявени от икономическия министър Лъчезар Борисов, който днес бе изслушан в ресорната комисия в Народното събрание. "Капитал" изпрати допълнителни въпроси, свързани с критериите по нея.

Фирмите, които ще се подпомогнат, са описаните в заповедта на здравния министър. Става въпрос за игрални зали, казина, търговски центрове, заведения за хранене, кафенета, барове, кръчми и др. Освен тях в момента се водят и разговори със собствениците на фитнес зали.

Помощта обаче щяла да стигне само до малки и средни предприятия, стана ясно от думите на Борисов. Това означава, че подпомагането отново няма да стигне до всички засегнати фирми, а само до една част от тях.

Как ще се случва

Амбицията на министерството е документите да се подават максимално бързо, за да може парите да стигнат до бизнеса до края на месеца. Ако се съди по останалите антикризисни мерки на правителството обаче това може и да не се случи.

Например оценяването по една от мерките на програма "Иновации и конкурентоспособност" - за подкрепа на средни предприятия за преодоляване на последствията от пандемията, трябва да приключи тези дни, въпреки че по нея се кандидатстваше до края на август.

Бюджетът на новата мярка е 156 млн.лв. Те бяха пренасочени след блокирането на други две антикризисни мерки - "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" и процедура "Адаптиране на дейността на малките и средните предприятия в контекста на COVID-19", които бяха с бюджет по 78 млн. лв.

Абсурдното в цялата ситуация бе, че държавата замрази антикризисната подкрепа за фирми от всички сектори на икономиката, за да насочи парите единствено към засегнатите от частичното затваряне.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    А съшевременно в Австрия подкрепата е 80% от оборота за ноември 2019 г. за засегнатите от затварянето бизнеси!
    Просто сравнете с мизерните между 10 и 20%. И премиера да не се оправдава пак с разлика в данъците, защото разликата не е 8 пъти!

    Нередност?
  • 2
    gmw46695127 avatar :-|
    gmw46695127
    • - 1

    The Bulgarian banks are with some 9bn BGN potential bad credits after Covid Credit moratorium. Observe that banks will not be bailed out from government as EU banks to show who is really creating the corruption and that EU banks are controlling the Bulgarian Central Bank BNB and Government with brain Implants and Mind Control on the waves of A1 and Tetra EU network. Banks should according to EU directive be bailed in with stocks , bonds and big deposits. EU banks have some 5 bn EUR deposits that should be enough if they bankrupt due to bad loans. Please EU people observe Bulgarian banks , I will observe your money not to be wasted on EU banks that are also close to bankruptcy after bad management last decade , zero bound interest rate by ECB , even negative, and covid.  

    Нередност?
Нов коментар