Срокът за субсидията до 20% от оборота на фирмите бе удължен

Финалната дата за кандидатстване на засегнатия от затварянето бизнес е 20 януари 2021 г.

Статията е обновена в 17:10 ч.

Срокът за кандидатстване на засегнатите от частичния локдаун фирми бе удължен и те вече могат да подадат заявление за ликвидна подкрепа до 20 януари. Промяната в сроковете се наложи, след като в края на миналата седмица здравният министър Костадин Ангелов удължи противоепидемичните мерки до края на януари.

Документи по новата мярка на икономическото министерство, съвместно с Националната агенция за приходите (НАП) се приемат от днес в НАП, въпреки че реално това трябваше да се случи още преди няколко седмици.

Кой може да кандидатства?

Право да кандидатстват имат микро-, малки и средни предприятия, засегнати от ограниченията, наложени със заповедта на здравния министър, като максималната субсидия е 150 000 лв. на фирма. Става въпрос за заведения, фитнеси, фирми, които предоставят дневни грижи за малки деца, дружества, които се занимават с организиране на конгреси и търговски излжения и др. От мярката могат да се възползват както напълно затворените обекти, така и тези, пострадали от ограниченията частично - например ресторанти, които не обслужват клиенти на място, но доставят храна за дома.

Тя ще се предоставя чрез банков превод в срок до седем работни дни от одобрението на проекта. Точно кога парите ще тръгнат към бизнеса обаче зависи и от това кога Брюксел ще нотифицира плащанията по мярката. Целта на управляващите е това да стане факт в идните две седмици.

Бюджетът по схемата се осигурява от програма "Иновации и конкурентоспособност" и е в размер на 156 млн. лева. Малко над 23 млн. лв. от тях са осигурени от бюджета, а останалата част - от Европейския фонд за регионално развитие. При изчерпване на средствата по мярката е предвидено бюджетът й да бъде увеличен. "Такава възможност има, но откъде ще бъдат осигурени средствата е политически въпрос", заяви на пресконференция говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Той призова фирмите да не бързат да подават заявления още в първия ден, тъй като част от условията за кандидатстване ще бъдат облекчени допълнително. Например - ще отпадне декларацията за вида на фирмите - дали са малки, средни или големи. За задължения пък ще се зачитат само тези, установени с ревизионен акт.

Как се изчислява помощта

20% от оборота без ДДС могат да получат заведенията, фирмите, които се занимават с дневни грижи за малки деца, организирането на конгреси и изложения, фитнесите и др. По-малката субсидия - в размер на 10% от оборота без ДДС, могат да получат засегнатите от мерките обекти в моловете, както и тези, които се занимават с туроператорска и турагентска дейност.

Оборотите, на база на които ще се плаща субсидията, обаче няма да се гледат месец за месец, а от дата до дата, обясниха от НАП още преди седмица. За база, според която НАП ще изчислява субсидията на затворените фирми, ще се вземе оборота за същия период на 2019 г..

Кандидатите ще бъдат улеснени, тъй като за подаването на формуляра ще могат да използват портала за електронни услуги на Националната агенция за приходите и специалната електронна услуга на НАП за подаване на документи за субсидията чрез оборотен капитал с квалифициран електронен подпис.

Всички фирми, които имат достъп до е-услугите на НАП с право за подаване на декларации и документи, ще получат автоматично достъп до тази услуга. Останалите ще трябва да подадат заявление за подаване на документи по електронен път.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    marinov_kr avatar :-|
    Dostoevsky

    Говорителят на НАП е леко подведен, облекчаването на изискванията ще обхване всички фирми - и подалите вече и тези, които ще подават занапред!

    Нередност?
Нов коментар