🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-малко фирми са преминали към работа от вкъщи при втория локдаун

Отново не се наблюдава значителен интерес към правителствените мерки за подкрепа на бизнеса

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През ноември едва 18% от фирмите да преминали към дистанционната форма на работа, докато през пролетта на миналата година това са направили над 26%. Това показват резултатите от изследване сред дружествата, проведено от Националния статистически институт (НСИ) с цел да се проследи ефектът на извънредното положение върху най-засегнатите сектори на икономиката.

Анкетата е проведена през декември, като на случаен принцип са избрани 3 770 предприятия с приблизително 230 000 наети лица. Участието в изследването е доброволно.

Данните са интересни и с друго - процентът на фирмите, които са пуснали служители в неплатен отпуск, расте значително и през ноември достига 17%.

Увеличение има и в графата "платен отпуск" - през октомври фирмите, предприели тази мярка към служителите си, са 16.8%, докато месец по-късно те вече са над 20 на сто.

Съвсем малка част от фирмите са намалили заплатите на хората си през ноември - около 2%, а дружествата, прибягнали до съкращаване или освобождаване на персонал, се запазват на нива около 8% (октомври и ноември). Това е значително по-малко в сравнение с първите месеци на извънредното положение (март и април), когато делът им беше около 17-18%.

Интересно е, че не се наблюдава сериозно оживление покрай новите правителствени мерки за подкрепа на бизнеса. През ноември възползвалите се от тях са около 9.8% на фона на 8.9% месец по-рано. Това обаче може да се промени в предстоящата анкета на НСИ за декември, а причината е, че част от новите схеми бяха обявени в началото и средата на последния месец на 2020 г.