Иновационният фонд на ЕК дава 100 млн. евро за малки проекти за нисковъглеродни технологии

Български компании могат да кандидатстват до 10 март 2021 г.

Reuters    ©  Reuters
Силвия Тодорова е консултант, член на БАКЕП

На 1 декември Европейската комисия отправи втората покана за представяне на предложения по линия на Фонда за иновации. Това е една от най-големите програми за демонстриране на новаторски нисковъглеродни технологии в света, финансирана от приходи от търгове на квоти за емисии по схемата на ЕС за търговия с емисии. Целта на програмата е внедряване на чисти иновативни технологии за постигане на климатично неутрална Европа до 2050 г.

Фондът ще финансира революционни технологии в областта на енергията от възобновяеми източници, енергоемките отрасли, съхранението на енергия и улавянето, използването и съхранението на въглероден диоксид, на които ЕС разчита в трудни за декарбонизиране сектори като циментовата и стоманодобивната промишленост. Целта е да се насърчат компаниите да инвестират в зелени технологии, като се сподели рискът за по-големи иновативни проекти. В допълнение към Плана за справедлив преход и Плана за възстановяване и устойчивост, фондът представлява специфично насочен инструмент към бизнеса, който да подпомогне пазарната реализация на зелени иновации, като допринася за климатичната неутралност на Европа и икономическото й възстановяване.

Чрез няколко процедури в следващите години ще бъдат финансирани иновативни проекти, които могат да доведат до предотвратяване и значително намаляване на въглеродните емисии. Общият размер на фонда ще зависи от цената на въглерода в ЕС през следващите десет години, като при настоящите цени той ще бъде приблизително 12 млрд. евро. Финансиращ орган е Изпълнителна агенция за иновации и мрежи (INEA) към Европейската комисия.

Сегашната процедура

Настоящата втората процедура е за набиране на "малки по мащаб" (small-scale) проекти за демонстиране и имплементиране на високо иновативни технологии, процеси и продукти, които имат значителен потенциал за намаляване на емисиите на парникови газове. Могат да кандидатстват юридически лица (компании, публични органи, международни организации) от ЕС-27, Норвегия и Исландия, самостоятелно или в консорциум, като се изисква да докажат достатъчен финансов и оперативен капацитет за ефективно изпълнение и управление на проекта.

Процедурата е с бюджет от 100 млн. eвро, като индивидуален бюджет на проекта трябва да е 2.5 млн. и 7.5 млн. евро, а размерът на безвъзмездната финансова помощ може да достига до 60% от общите разходи по проекта. За разлика от повечето процедури за финансиране на иновации, настоящата схема финансира без ограничения всички видове разходи, свързани с изпълнението на проекта. Процедурата насърчава средствата да се използват в сътрудничество с други инициативи за публично и частно финансиране. Проектите могат да бъдат с максимален срок на изпълнение 48 месеца след подписване на договора за безвъзмездна финансова помощ, като има 3-годишен период на мониторинг след приключване на проекта и въвеждане в експлоатация на иновативната технология.

В кои сектори да са проектите

Проектите трябва да са в една от следните области:

  • технологии за възобновяема енергия;
  • улавяне и съхранение на въглероден диоксид;
  • енергийно интензивни индустрии;
  • съхранение на енергия.

Те трябва да имат иновационен потенциал и да водят до внедряване на нова технология, както и да включват първа продажба.

Фокусът е върху иновативни проекти, с достатъчна степен на зрялост по отношение на планиране, бизнес модел и финансова и правна структура и готови за навлизане на пазара, които могат да доведат до значително намаляване на емисиите. Поставен е фокус върху три ключови дейности: продукти, които заместват въглерод-интензивните такива; иновации за отстраняване на въглерод и директно улавяне от въздуха.

Критериите при оценка на проектите ща са следните: потенциал за избягване/намаляване на парникови емисии (абсолютна и относителна стойност); степен на иновативност; зрялост (техническа, оперативна и финансова) на проекта; възпроизводимост и мащабируемост на секторно ниво и ефективност на разходите.

Проектите, които не са поканени за финансиране след оценката в рамките на настоящата покана, но отговарят на условията на процедурата и имат иновативен потенциал, могат да бъдат подпомогнати чрез еднократна безвъзмездна помощ за разработване на проекти по предложение на финансиращата институция.

Крайният срок за подаване на проектите е 10 март 2021 г., резултати от оценката се очакват през третото тримесечие, а отпускане на средства - през четвърто тримесечие на следващата година.

Проектите могат да бъдат подавани чрез портала на ЕС за финансиране и възлагане на обществени поръчки, на който са публикувани и свързаните с процедурата документи.

*Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП)