🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството ще емитира 10-годишни ДЦК за 300 млн. лв. с почти нулева лихва

Първият аукцион на държавни облигации от десет месеца насам ще е на 15 февруари. Купонът е 0.1%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на финансите ще емитира облигации за 300 млн. лв. в началото на следващата седмица. Аукционът на ДЦК ще се проведе в понеделник, 15 февруари и ще е за 10.5 - годишни книжа, става ясно от съобщение на БНБ. Емисията ще е интересна, тъй като това е първият аукцион на вътрешния пазар от април миналата година насам и се очаква да предизвика висок интерес. Освен това купонът е рекордно нисък - 0.1%. Предишната емисия с този матуритет (10 години и половина) беше с купон 0.5%, а постигната доходност на 15 април 2020 г. беше 0.55% за 200 млн. обем.

"Интерес определено ще има, особено след такава дълга пауза на вътрешния пазар и с оглед на падежа на вътрешен дълг през февруари в размер над 480 млн. лева. Очакваме засилен интерес както традиционно от банковия сектор, така и от институционални инвеститори - пенсионни фондове и особено от застрахователни компании заради специфичните капиталови изисквания при тях, третиращи левовите бондове по-благоприятно", каза пред "Капитал" Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в "Делтасток". "На първо четене очакванията са доходността да е около или малко по-ниска от доходността на българския евробонд с падеж септември 2030 г., т.е. около 0.20/0.30%", каза още той.

В началото на миналата година отрицателната доходност стана факт при аукционите на 5-годишни книжа, но след това и с настъпването на пандемията от коронавирус тя се покачи малко над нулата. През септември България излезе и на чуждите пазари след дълго отсъствие. Тогава правителството пласира две емисии - 10- и 30-годишна за общо 2.5 млрд. евро.

През тази година държавата може да пласира до 4.5 млрд. лв. нов дълг според Закона за бюджета, като не е изключено да има и нова емисия в чужбина. През 2021 г. погашенията по емитираните ДЦК на вътрешния пазар са почти 800 млн. лв., а по държавните заеми от международни финансови институции са 285.5 млн. лв. според доклада към бюджет 2021. През март 2022 г. обаче падежира еврова облигация на стойност 1.25 млрд. евро.

Все още няма коментари
Нов коментар