🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българските мениджъри: По-предпазливи и през 2021 г.

Успоредно с дигитализацията на бизнеса нарастват и заплахите за киберсигурността, но рискът все още е подценен

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Оптимизмът сред бизнес лидерите за 2021 г. очаквано расте, показва традиционното проучване на PwC. Българските мениджъри обаче са по-внимателни в прогнозите си.
  • Компаниите в България продължават да изпитват глад за квалифицирани кадри.
  • Успоредно с дигитализацията на бизнеса нарастват и заплахите за киберсигурността, но рискът все още е подценен.

След турбулентната 2020 г. глобалният бизнес, изглежда, си пое глътка въздух и гледа напред с повече оптимизъм. Три четвърти от над 5 хил. изпълнителни директори по света очакват растежа на световната икономика да се ускори през следващите 12 месеца, показва ежегодното проучване на консултантска компания PwC. Българските им колеги, макар и да са по-предпазливи, също залагат по-добра година. Но и планират консервативно - без резки движения при разширяване на бизнеса си, с умерени очаквания за наемане на нови служители и повече инвестиции в дигитализация.

Повече несигурност

Положителните нагласи на глобалния бизнес до голяма степен са отражение и на официалните макроикономически прогнози за годината. Само пред дни Международният валутен фонд повиши очакванията си за световния икономически ръст през тази година до 6% при спад от 3.3% през 2020 г. Световната банка пък залага на възстановяване с 4% увеличение на глобалния БВП през 2021 г. при спад от 4.3% през 2020 г.

"Вероятно разработването на ваксините и очакването, че тяхното прилагане навсякъде по света ще постави пандемията под контрол, дават своята роля, както и значителните икономически стимули и програми за подпомагане, които правителствата лансираха през последните няколко месеца", отбелязва Албена Маркова, съдружник консултантски услуги в PwC.

Българските мениджъри се движат успоредно с глобалните тенденции и също показват по-положителни нагласи, но са по-предпазливи - тук 58% считат, че глобалната икономика ще се подобри при 78% по света и 64% в Централна и Източна Европа. Почти една четвърт от анкетираните 78 български изпълнителни директори посочват, че световният БВП ще се свие допълнително тази година.

"До известна степен очакванията за тази година са повлияни от несигурността, която се създаде през миналата година и се проектира напред във времето в политическата среда в страната и в Европа като цяло", коментира Димитър Шумаров, изпълнителен директор и член на УС на Пощенска банка, в дискусия, организирана от PwC при представяне на резултатите за България. Въпреки несигурността той отбелязва, че очакванията на банката са инвестициите да се възстановяват тази година, като залагат на ръст от 6% на фирменото кредитиране през 2021 г. при 4% в кризисната 2020 г. "Спецификата е, че миналата година бяха предимно кредити за оборотни средства, докато сега ориентацията постепенно трябва да бъде в посока на инвестициите", допълва той.

Неувереността в глобалната икономика обаче, изглежда, не се пренася в нагласите за приходите в българските фирми. Почти 70% от анкетираните български мениджъри прогнозират, че оборотът на компаниите им ще расте през 2021 г. при 74% в ЦИЕ и по света. Едва 45% посочват, че рентабилността също ще се повишава при 53% в ЦИЕ и 65% по света.

Интересна тенденция е също, че делът на анкетираните, които изразяват силна увереност в перспективите пред фирмите си в краткосрочен и дългосрочен план, намалява за трета поредна година в България, докато по света има видимо подобрение през 2021 г.

Възможно е това да означава, че местните мениджъри са станали по-предпазливи при изготвяне на прогнозите си и по-рядко избират опцията "много уверени" в анкети. Според PwC пък общата несигурност, негативните икономически ефекти от ковид-19, негативната демография и политическата турбуленция влияят на увереността на местните мениджъри и отвъд 2021 г. И все пак 40% от българските бизнес лидери планират да увеличат броя на персонала си през следващите 12 месеца, а почти 60% - в следващите три години.

Без рискови движения, с малко придобивания

Традиционно на въпроса какво ще движи растежа на приходите през следващите 12 месеца повечето компании отговарят "оперативна ефективност", или с други думи - ще свиват разходи и пренасочват такива от дейности с ниска ефективност към такива с по-висока възвращаемост. Обикновено около 70 - 80% от анкетираните в България и по света залагат на този подход и 2021 не е изключение.

Същевременно от PwC отбелязват, че българските мениджъри са най-малко склонни да рискуват с възможности за растеж извън компанията тази година. Едва 22% обмислят да формират стратегическо партньорство с друго дружество или съвместно предприятие при 39% две години по-рано. За сливане или придобиване мислят едва 18% от анкетираните в страната изпълнителни директори при 32% през 2019 г., а тези, които биха пробвали да излязат на нови пазари, са двойно по-малко.

"Тази насоченост навътре в организациите може и да е правилната стратегия в условия на криза, тъй като залага на минимален риск. В същото време обаче може да доведе до пропускане на възможности", казва Албена Маркова.

Тази година обаче има лек ръст при мениджърите, отговорили, че обмислят колаборация с предприемачи и стартъпи. Възможно е повишението да се дължи на фокуса върху дигитализацията през 2020 г. От PwC посочват, че подобни съюзи могат да бъдат един от лостовете за преодоляване на кризи.

Новите заплахи пред бизнеса

Надали е изненада, че тази година при големите заплахи пред бизнеса води рискът от пандемии и здравни кризи. Те са посочвани от 58% от анкетираните мениджъри в България и 52% от тези по света. На второ място за страната остава наличността на ключови умения с 51% от гласовете на анкетираните. Това до голяма степен е изцяло местен проблем - в ЦИЕ това е заплаха за растежа според 38% от ръководителите, а в глобалните резултати делът пада до 28%.

На трето място пък се изкачва киберсигурността за 47% от българските мениджъри. Това е в унисон с цялостната тенденция на дигитализация на бизнеса от последната година, която обаче има и негативи, а именно повишен риск за защитата на данните. От PwC например цитират наблюденията на базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания, който проследява глобално значими киберинциденти. Те показват, че между март 2020 и февруари 2021 регистрираният брой подобни инциденти нараства с 33% на годишна база.

Същевременно обаче не всички са склонни да заделят ресурси, за да адресират подобна заплаха. Докато 77% от българските ръководители планират да увеличат инвестициите в дигитална трансформация в следващите три години, 67% са тези, които планират същото за киберсигурността и защитата на данните. От тях едва 29% посочват, че планират "значително увеличение" на капиталовложенията в киберсигурността при 51% в дигиталната трансформация. "Двете теми би следвало да вървят ръка за ръка, за да се получат устойчиво развитие и добро управление на риска", казва Албена Маркова от PwC.

"Мащабът на проблема идва, когато говорим за малки компании, защото те често нямат ресурса да се справят с такива проблеми", казва изпълнителният директор на "Теленор България" Джейсън Кинг, като прави сравнение с потенциала в голяма компания като "Теленор", която може да отдели значително по-големи средства за адресиране на рисковете пред киберсигурността.

Все още няма коментари
Нов коментар