ING повишава прогнозата си за възстановяването на българската икономика до 3.3%

Предстоящите избори ще определят перспективите за потенциално влизане на страната в еврозоната

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нещата само могат да се подобрят през 2021 г., оптимисти са икономистите на холандската банка ING в последната си макропрогноза за Балканите. Според ревизираните им оценки българската икономика ще нарасне с 3.3% през 2021 г. при 3% в предходната прогноза от ноември. Това е в унисон с очакванията на повечето международни институции, като най-високи са тези на БНБ и МВФ - около 4% ръст. Не е посочено изрично на какво се дължи положителната ревизия, но вероятно голям фактор са кампаниите за ваксинация, които стартираха в Европа и подобриха икономическите перспективи за темпа на възстановяване от кризата.

"Двигатели на растежа може да са строителството и инвестициите на фона на проекти, финансирани от ЕС", пишат икономистите. Очакванията за спада на брутния вътрешен продукт през 2020 г. също са подобрени, макар и с малко - от -4.5% на -4.3%.

Отрицателна инфлация и избори

През ноември инфлацията в България по европейските оценки падна до 0.3% на годишна база. Според ING темпът ще премине в отрицателна територия през декември и началото на тази година за първи път от четири години. "Това се дължи на основните фактори като цените на петрола и слабото потребление", считат икономистите. От второто тримесечие обаче залагат на постепенно увеличение до 2% към края на годината.

"Парламентарните избори, които трябва да се проведат през март (вече април - бел.ред.), вероятно са били ключови за разширяването на бюджетния дефицит от 0.2% през ноември на 3.0% през декември", отбелязват икономистите и предупреждават за потенциалната политическа нестабилност. "Парламентарната фрагментация ще затрудни създаването на коалиция за всеки, тъй като партиите, които имат шанс да преминат бариерата от 4%, изглежда, имат малко съвместимост помежду си", допълват от ING. Политическата обстановка в страната според тях създава несигурност и по отношение на перспективите пред бъдещото приемане на еврото в България.

В региона

Българската икономика се очаква да нараства с най-слаб темп в региона през 2021 г., като тук сравнението е със Сърбия (5.5%), Румъния (3.7%) и Хърватия (4.1%). В Румъния и Хърватия обаче спадът през 2020 г. е по-сериозен спрямо оценките за България. "Четирите балкански икономики, които разглеждаме тук, преминаха през 2020 г. по доста устойчив начин", посочват икономистите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Въведеното неправилно емитиране на левове създава неограничени щети.
    При запазване на злокобната процедура, колкото повече българите работим за обществен икономически растеж – толкова повече са щетите. Тези щети подсигуряват политическия провал на министър-председателя Бойко Борисов.
    Заради грешката, българите сме със съдби на жертви.
    С опасното прилагане на пари – 2020 г. бе по-трудна от 2019 г. 2021 г. ще е по-мъчителна от 2020 г. и със запазена насока.
    Спасението от нови български щети е възможно с подобрено емитиране на левове.
    Мнозина са мълчаливи за съществената причина за щети, ала са с активни коментари за лоши последици. Защо се пренебрегва източника?

    Нередност?
Нов коментар