🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Moody’s повиши рейтинга на България до Baa1 след крачката към еврото

Позитивни фактори са стабилните динанси и засилването на институциите, а слабости остават демографията и правосъдната система

Успешната дългова емисия е една от причините за повишението
Успешната дългова емисия е една от причините за повишението
Успешната дългова емисия е една от причините за повишението    ©  Велко Ангелов
Успешната дългова емисия е една от причините за повишението    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от трите водещи световни рейтингови агенции - Moody's, повиши дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от Baa2 на Baa1 със стабилна перспектива. Това е три стъпки над линията над която оценката се приема за инвестиционен клас и кореспондира на една над нивото, присъдено на страната по скалите другите агенции - S&P и Fitch, BBB.

Решението, което беше обявено в петък вечерта, се основава на няколко фактора, изброени в прес-рилийза на агенцията. Първият е най-очевиден: напредъка на България към присъединяване в еврозоната и свързаните с това укрепване на институционалния капацитет и ефективно разработване на политики. След няколко години усилия, София успя да влезе в чакалнята на еврозоната - ЕRM II, което е стъпката преди влизане в еврото и в банковия съюз. И двете са оценени силно позитивно, като според Moody's особено важно е тясното сътрудничество между ЕЦБ и БНБ в областта на надзора. То ще допринесе допълнително за подобряване на регулаторната среда и ще насърчи приемането на най-добри практики, се казва в съобщението.

Друг фактор за повишаването на рейтинга е свързан с укрепването на фискалния и кредитен профил на страната, въпреки отрицателното въздействие на пандемията от коронавирус. България наскоро излезе успешно на кредитните пазари и взе дълг от 5 млрд. лева с доходност от 0.389% за 10-годишните книжа (0.375% лихвен купон) и 1.476% за 30-годишните (1.375% купон). Това според анализатори реално отговаря на държави с А/А- рейтинг.

По принцип по методологията на Moody's високият дял на дълг в чужда валута е рисков фактор, който тежи на рейтинга. За България евровите книжа са с голяма тежест, но с влизанетов ERM II и приближаването към приемането на еврото този риск отслабва, което е допълнителен фактор в решението да се повиши рейтинга.

Според агенцията тази година ще има спад на БВП от 3.5 %, последван от възстановяване от 2.7 % през 2021 г. - това е една от най-благосклонните анализаторски прогнози, като повечето други такива от банки и международни институции чертаят спадове в диапазона 5-8% за 2020 г. Бюджетен дефицит ще има и тази и следващата година - 3% и 1.6%, а Moody's очакват държавният дълг да се повиши до 23.9 % през 2020 г. и 24.2 % през 2021 г., след което постепенно да се понижи до 23.5 % през 2022 г.

Агенцията не е пропуснала да спомене и предизвикателствата пред политическата и правосъдна система в страната - очевидни след няколко месеца на протести. "Настоящата позиция отразява баланс между силните страни на България в подобряващата се икономическа и институционална среда и предизвикателства като влошаваща се демография, нуждата от реформи в борбата с корупцията, съдебната независимост и върховенството на закона", констатират от агенцията.

Именно справянето с тези ограничения според Moody's е ключово за бъдещо покачване на перспективата, а в последствие и на рейтинга на държавата, което би я вкавало в A категория. За целта анализаторите очаквада видят фундаментални подобрения в институциите на изпълнителната и съдебната власт и по-конкретно борба с корупция, ефективност на публичните разходите и засилване на върховенството на закона. По-добрата инфраструктура, жизнени и институционални стандарти биха улеснили влизането в еврозоната, което ще е позитивен фактор. Понижение на рейтинга може да последва при дългосрочно влошаване на стабилните правителствени финанси и свиване на перспективите пред икономическия растеж, както и отслабване на институционалната рамка.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    Много показателно е, че единствения "отзив" под тоя анонимен текст е за проститутки. Едни продават за пари тялото си, други - душата...

    Изключително нелепо е бизнес издание, за каквото претендира да е Капитал ,да пише тия повърхностни глупости тип Бойко Борисовия поток на съзнанието от пъна!

    И какво е рейтинг Вв1? Само две степени - Вв2 и Вв3 - над "боклук"!!

    И кой вече обръща чак такова внимание на т.н. рейтингови агенции?!

    Не беше чак толкова отдавна, за да е забравено, че контролните органи в САЩ осъдиха Moody's и S&P заради неоснователно завишаване на кредитния рейтинг на държатели на ипотечни книжа са заблудили инвеститори и са спомогнали за финансовата криза през 2008 г. и им наложи глоби от над 2 млрд долара.

    Никой ли в Капитал не помни, че Moody's държа най-високия рейтинг ААА на Лемън брадърс до една седмица преди корпорацията да обяви фалит? С Енрон беше абсолютно същото!

    Четете преди да преписвате от листчето на Баце! А може би вие сте му го писали?

    Петър Карабоев в Дневник е написал на вашия фон направо статия за Пулицър!
    Защо не се четете взаимно, чукчи?

    Нередност?
  • 3
    tihob avatar :-P
    Otchuzden

    Пазарът на проституцията е като пазарът на „докторите“, когато има търсене има продажби. Moody's подобно на останалите рейтингови агенции S&P и Fitch оцелява на пазара. Прави оценките и тези оценки ги купуват инвеститори, които си влагат собствените пари (и на клиентите си). Moody's е вдигнала рейтинга на България въпреки пандемията и протестите. Съответно знае, че нейните клиенти не са „доктори“ дето се разхождат по жълтите павета. „Капитал“ вероятно усеща, че ако прекали с писането на политически глупотевини накрая ще го четат единствено „доктори“ всезнайковци.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Амбицирахте ме да потърся още доводи в подкрепа на тезата си, че в прогнила авторитарна държава няма никакво значение кой каква брошка закача на дрипавия ни ревер.

    Всъщност никой никакъв рейтинг не ни е вдигал...

    И колкото повече четях, толкова по-срамно ми ставаше за самовлюбения Капитал, в който от години няма човек, който може да събере 2 и 2 и да направи дори някакво подобие на анализ. Затова просто преразказват чуто и видяно от телевизията.

    Ето как се пише. Това е аналитичния материал на класика в разследващата журналистика Григор Лилов. Просто на следващото обсъждане на броя някой ба-а-авно трябва да го чете на "журналистите" на Иван Вазов, а те да си записват:

    https://frognews.bg/novini/grigor-lilov-lajata-reiting.html


    До коментар [#3] от "Otchuzden":

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 1

    Само идиот може да дава линкове към фрогнюз :(. Поне не се излагайте. А само завършен идиот може да симпатизира на Нинова и да вярва, че ще управлява добре държавата ако недай се Боже докопа власт!

    Нередност?
Нов коментар