Подкрепата за еврото в България расте

Най-силни са опасенията, свързани с евентуално увеличение на цените при преминаване към единната европейска валута

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Членството в еврозоната продължава да е приоритет за политиците - поне ако се съди по заявката, направена от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов днес при представянето на неговия проектокабинет. Тя донякъде е в унисон с обществените настроения: Подкрепата за въвеждане на еврото в България пък се увеличава с 6 процентни пункта спрямо година по-рано и достига 54% от населението. Въпреки това все още повечето българи смятат, че това ще донесе повече негативни, отколкото позитивни последици за страната и лично за тях, показва последното проучване на Евробарометър. То е проведено през периода май-юни сред граждани на седемте държави членки, които все още не са се присъединили към еврозонатa.

От тях две страни - България и Хърватия, преди година направиха стъпка напред, като станаха част от валутния механизъм ERM II, предхождащ приемането на единната валута. Само преди седмица пък служебният кабинет публикува за обществено обсъждане проект на Национален план за въвеждане на еврото в България. Документът дава основата за това ĸaĸ щe пpoтeчe oпepaтивнaтa paбoтa зa зaмянaтa нa лeвa, като в него ca oпиcaни пpинципитe, инcтитyциoнaлнaтa и пpaвнo-нopмaтивнaтa paмĸa зa пpиeмaнe нa eвpoтo, ĸaĸтo и ocнoвнитe дeйнocти зa ycпeшнoтo въвeждaнe. В него като целева дата е посочена 1 януари 2024 г., но дали този срок ще бъде спазен зависи от много фактори.

Подкрепа, но и притеснения за цените

Въпреки че расте, подкрепата на българите за въвеждането на еврото е по-ниска в сравнение с повечето от останалите държави. Най-висока е тя в Румъния - от 75% от анкетираните, и Унгария - с 69% одобрение. Делът на хората в северната ни съседка, които смятат, че еврото трябва да бъде въведено колкото се може по-бързо, е внушителните 46%. За сравнение - подобен отговор са дали една четвърт от анкетираните българи. Според една пета пък то не трябва да бъде въвеждано никога.

Всъщност подкрепата за използване на европейската валута расте спрямо пролетта на 2020 г. сред всички държави с изключение на Чехия.

Това вероятно има връзка с очакванията за ефекта от преминаването към еврото. От всички анкетирани в седемте държави малко над половината, или 55%, считат, че въвеждането на еврото би имало положителни последици лично за тях. За България този резултат е 46%, или по-нисък спрямо средния. От проучването става ясно, че основните притеснения на българите са свързани с това дали няма да има злоупотреби с цените при преминаване от едната валута в друга, както и с готовността на страната да приеме еврото. Проучването показва, че 70% от българите се притесняват от увеличение на цените при преминаването към друга валута, като това е едно от основните опасения и в останалите шест държави. Другото е свързано с предположенията, че ще има злоупотреба с ценообразуване при смяна на валутата в посока закръгляне към по-високата стойност.

Близо 47% от българите са съгласни или по-скоро съгласни, че с преминаването към евро страната ще загуби контрол над своята икономическа политика, а още почти половината смятат, че това ще се случи и с част от националната ни идентичност.

Информацията е важна

Отговорите на горните въпроси всъщност са и някакъв ориентир за бъдещите управляващи - каква информационна кампания е нужна за в бъдеще. Проучването на Евробарометър показва, че за хората е важно да знаят по какъв начин ще бъде направена смяната на старата с новата валута, какви ще са социалните, икономическите и политическите последици от този ход, каква ще е стойността на едно евро спрямо лева в момента на смяна на валутата, какви ще са практическите последици от приемането на еврото и как ще се гарантира, че правилата за конвертиране се спазват.

Във всяка страна, обхваната от проучването, поне седем на всеки десет попитани казват, че двойното показване на цените в магазините в началото ще е от съществено значение (общо 78%).

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf
    • - 1
    • + 2

    Как не са налазили троловете още?

    Е, аз ще им свърша работата:
    Еврото ще увеличи цените между 2 и 2000 пъти, клонящо към безкрайност.
    Още по-лошото е, че ще ни отдалечи от здравата хватка на Майка Россия.

    Но няма страшно, ние за 15% повишение в цените сваляме правителства, какво остава за 2 пъти. Направо ще съборим Еврозоната.

    Нередност?
  • 2
    qqf18557023 avatar :-|
    qqf18557023
    • + 3

    До коментар [#] от "": sfasaf браво
    в държавите кадето имаше контрол нямаше никакво повишение на цените а кредитите станаха изгодни.

    Нередност?
  • 3
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 1

    Коментар едно е шегувит.
    Реално подкрепя еврото. Това е правилната позиция.

    Нередност?
Нов коментар