България продаде тригодишни ДЦК за половин милиард лева при по-висока доходност

Условията очаквано се влошават спрямо миналата есен, въпреки че интересът надхвърли почти два пъти предложеното количество

Доходността на аукциона в понеделник се покачи до 0.55% спрямо постигнатите 0.13% през есента по същата емисия
Доходността на аукциона в понеделник се покачи до 0.55% спрямо постигнатите 0.13% през есента по същата емисия
Доходността на аукциона в понеделник се покачи до 0.55% спрямо постигнатите 0.13% през есента по същата емисия    ©  Лили Тоушек
Доходността на аукциона в понеделник се покачи до 0.55% спрямо постигнатите 0.13% през есента по същата емисия    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В първото си излизане на вътрешния дългов пазар за 2022 г. правителството успешно набра 0.5 млрд. лв. Постигнатата доходност на проведения на 14 март аукцион на 3.5-годишни ДЦК е 0.55%, като тя очаквано надхвърля нивото при първоначалното отваряне на същата емисия миналия ноември - 0.13%. По принцип с намаляването на остатъчния срок до падежа е логично рисковата премия да намалява, но естествено сега условията са напълно различни след началото на войната в Украйна, така че участници на пазара по-скоро описват резултата като успех.

"Повишението на изискваната от инвеститорите доходност не трябва да е изненада. То е функция на изключително несигурната среда и нарастващите рискови премии по българските евробондове, търгувани на международните пазари", коментира Мартин Търпанов ръководител на отдел "Дългови инструменти" в "Делтасток".

Предвидимо голям интерес

Нямаше голямо разминаване и с предварителните очаквания за засилено търсене на тригодишните книжа. Като крайно подадените поръчки бяха за 964 млн. лв., което осигурява коефициент на покритие 1.93 спрямо пласирания номинал.

"Аукционът беше очакван с голям интерес от инвеститорите, тъй като по-късно през месец март е падежът на евробондове с номинал 1.25 млрд. евро, огромната част от които са в местно притежание", припомня Търпанов. Така реално в голямата си част банките влагат обратно в български дълг ликвидността, която ще им се освободи дни по-късно.

Според информацията от Министерството на финансите банките са придобили 63.4%, като те традиционно са най-активният участник на аукционите. Според Търпанов силният интерес от пенсионните фондове, купили 20.2% от емисията, е по-скоро изненадващ, заради крактосрочния характер на емисията. Извън тях са участвали още застрахователи (6.4%), гаранционни фондове (5%) и други инвеститори с 5%.

Предстоят още милиарди

Заложеният в бюджета дълг за 2022 г. е 7.3 млрд. лв., като с него трябва освен да се рефинансират падежиращите през годината книжа, да се покрие и планираният дефицит за годината. Така че със сигурност правителството ще има предизвикателна година покрай дълга, особено ако геополитическите трусове продължат по-дълго. Предвид необходимите суми то със сигурност ще трябва и да излезе на международните пазари.

Към 11 януари депозитът на правителството в БНБ е 7.9 млрд. лв., така че особено с новонабраните 0.5 млрд. лв. няма да има трудности да се покрият падежиращите на 26 март близо 2.5 млрд. лв. Освен това тези данни са след изплатените пенсии в началото на месеца, но преди ДДС постъпленията в средата му, така че показват фискалния резерв в най-изтъненената му фаза.

Финансовият министър Асен Василев вече индикира плановете за набиране на дълг да се изтеглят по-рано през годината. Това обаче се разбира само от негови епизодични медийни изяви, а ведомството продължава да няма ясен емисионен календар.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational

    Акциите навън падат сериозно, нашите пенсионни фондове пазаруват ДЦК на минус 5-6% реална доходност. Естествено, че няма да има пари за втора пенсия после.

    Нередност?
Нов коментар