🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Задава ли се краят на глобализацията след войната в Украйна

Геополитическото напрежение може да доведе до рязък спад в търговията

Войната в Украйна е причина все повече компании и предприятия да поставят на първо място като корпоративен приоритет устойчивостта
Войната в Украйна е причина все повече компании и предприятия да поставят на първо място като корпоративен приоритет устойчивостта
Войната в Украйна е причина все повече компании и предприятия да поставят на първо място като корпоративен приоритет устойчивостта    ©  Reuters
Войната в Украйна е причина все повече компании и предприятия да поставят на първо място като корпоративен приоритет устойчивостта    ©  Reuters

Излизането на стотици западни компании от руския пазар е драстично действие, което може да се превърне в предшественик на една още по-голяма промяна в икономическата реалност - краят на глобализацията. Руската инвазия в Украйна накара куп политици, икономисти и инвеститори да се опасяват, че глобализацията може да е достигнала връх след 30 години растеж. Някои дори прогнозират, че обемите на търговия могат да претърпят рязък спад, тъй като споровете между водещите държави се засилват след нахлуването на Русия в Украйна. Фактът, че това се случва в момент, когато компаниите се стремят да изградят повече устойчивост в глобалните вериги за доставки след пандемията от коронавирус, налива допълнително масло в огъня, пише Financial Times.

Това не би било първият път, когато дадена криза, независимо от нейния характер, предизвика значителни промени в моделите на търговия. Ръстът на търговията се забави рязко след световната финансова криза от 2008-2009 г. По-ранна ера на глобализация, свързана с индустриалната революция, беше спряна от Първата световна война. Ударът на световната война върху икономиката е толкова голям, че възвръщането на нивата отпреди войната отнема близо 50 години.

Очакванията на експерти

Голяма част от експертите в сферата очакват руската агресия да доведе до пълния антоним на глобализацията - деглобализацията.

Лари Финк, главен изпълнителен директор на най-големия инвестиционен фонд BlackRock, казва пред изданието, че конфликтът в Украйна е "сложил край на глобализацията, която преживяхме през последните три десетилетия". Според него компаниите и правителствата ще преразгледат сериозно зависимостта си от други страни, независимо дали инвестиционна или енергийна, и ще се стремят да запазят повечето дейности, особено такива от стратегическо значение, на своя територия или поне близо до нея.

Този ход не би бил изненадващ, след като пандемията разкри големи пробойни в използваната от изключително голям брой западни компании стратегия на управление на материалните запаси "точно навреме". Този вид планиране е стратегия за управление, която привежда поръчките на суровини от доставчици в директно съответствие с производствените графици, като целта е свеждане до минимум на времето, в което стоките стоят в складове.

Според Шамик Дхар, главен икономист в BNY Mellon Investment Management, бъдещето на световната икономика ще се характеризира с по-голямо значение на големите икономики и създаването на търговски блокове, където обменът на стоки ще протича гладко. "Съществуващата международна икономическа архитектура е все по-периферна по отношение на големите въпроси на политическата икономика", заяви Дхар пред Financial Times. Той също така споделя мнението, че в бъдеще правителствата най-вероятно ще отстояват интересите си по въпроси, свързани със сигурността.

Подобни притеснения сподели и управителят на Английската централна банка Андрю Бейли, който заяви, че светът се намира в "по-предизвикателна точка" относно фрагментацията на търговия, отколкото след финансовата криза в края на първото десетилетие на миналия век. Главната причина за това според него е фактът, че преди 14 години желанието за представяне на нови такси и мита е било много по-малко, отколкото сега.

Какво притеснява компаниите?

Войната в Украйна е причина все повече компании и предприятия да поставят на първо място като корпоративни приоритети устойчивостта. Това е в пряк разрез с досегашните разбирания, при които на челна позиция беше ефективността. Тази ефективност доведе и до бързо възстановяване след пандемията от коронавирус. Последните данни на Бюрото за анализ на икономическата политика на Нидерландия показват, че въпреки че е имало спад в обема на търговията с Китай и нововъзникващите икономики през януари, общият обем на световната търговия е достигнал рекордно ниво - около 9% над нивата преди пандемията през декември 2019 г.

Това обаче не намалява притесненията на компаниите. В сферата се наблюдават сериозни тревоги относно силното търсене, високите цени на доставките и повишените тарифи или наказателни санкции на фона на конфликта в Украйна.

Според Бейли това не е изненадващо развитие, като то трябва да бъде взето предвид при изготвянето на паричната политика от страна на висшата английска финансова институция. "Едва ли е изненадващо, че имайки предвид с какво трябва да се справи бизнесът, той прави корекции. Нивата на запасите се покачват, защото трябва да се реагира рационално на предизвикателствата, пред които браншът е изправен", добавя Бейли.

Още една причина за несигурност в компаниите е решението да се блокира руският достъп до валутните резерви. Това ясно показва на компаниите, че съхраняването на капитали в долари е добра идея само и единствено в случай че държавата или лидерството на компанията не планират действия, които биха предизвикали санкции. Това е изключително полезно за Китай, като очакванията са страната да се опита да наложи юана като валута за международни сделки с приятелски страни за азиатската страна.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 1

    Ако има изобщо нещо положително във войната , то е че мужиците ще прецакат Шваб и идеите за наднационално управление на корпорациите , масовото обедняване и затъпяване на средната класа и поставянето и на хранилката на основен базов доход , както и разделянето на населението на касти ! 1 % свръх богати , 9 % обслужващ персонал и 90 % парии ...

    Нередност?
Нов коментар