🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Глобалната търговия се сви с 2.8% заради войната в Украйна

Главната причина е спадът в трафика на товарни кораби

Войната е нарушила доставките на основни ресурси и стоки като царевица, пшеница, поташ, неонов газ, никел и паладий от Русия и Украйна
Войната е нарушила доставките на основни ресурси и стоки като царевица, пшеница, поташ, неонов газ, никел и паладий от Русия и Украйна
Войната е нарушила доставките на основни ресурси и стоки като царевица, пшеница, поташ, неонов газ, никел и паладий от Русия и Украйна    ©  Reuters
Войната е нарушила доставките на основни ресурси и стоки като царевица, пшеница, поташ, неонов газ, никел и паладий от Русия и Украйна    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Световната търговия е спаднала с внушителните 2.8% между февруари и март главно заради войната в Украйна. Това показва проучване на Института за световна икономика в германския град Кил. Руската инвазия е довела до рязък спад на трафика от товарни кораби от двете страни на конфликта. Най-силно през последния месец е била засегната Русия, където вносът е намалял с 9.7% през март спрямо предходния месец, докато износът се е понижил с 5%.

Транспортният контейнерен трафик е намалял наполовина през последния месец в Санкт Петербург, Владивосток и Новоросийск. Това са трите най-натоварени контейнерни пристанища в Русия, като това се дължи на западните санкции и изтеглянето на много западни компании.

"Истински изкривявания, причинени от нахлуването на Русия в Украйна и санкциите, наложени от Запада, както и високото ниво на несигурност сред компаниите, имащи връзки с Русия, значително забавят търговията през март", каза пред Financial Times Винсент Стамер, ръководител на Kiel Trade Indicator. Индикаторът на института проследява данни за доставка от 500 пристанища в реално време, като коригира стойността на износа и вноса сезонно. По този начин се събират възможно най-точните и актуални данни, които предлагат мярка за търговска активност.

Войната също така е нарушила доставките на основни ресурси и стоки като царевица, пшеница, поташ, неонов газ, никел и паладий от Русия и Украйна. Двете страни са едни от най-големите производители в света на тези суровини, като войната и невъзможността за изпълнение на поръчките увеличи цените на енергията и храните и намали производството на няколко компании за автомобили и камиони.

Данните на Института за световна икономика в Кил съвпадат с тези на големи банки като JP Morgan и рейтингови агенции като S&P. Тяхното изследване, което също се провежда ежемесечно, е показало, че глобалният индекс на мениджърските поръчки за износ е паднал до 48 пункта, след като миналия месец беше 51. Това е най-ниската му стойност от юли 2020 г., когато коронавирусът все още беше в началото на разпространяването си.

Глобално, но с изключение

Освен това, фактът, че индексът е под 50 пункта показва, че мнозинството от фирмите отчитат свиване на износа в сравнение с предходния месец. Данните на института в Кил показват, че компании от от около две-трети от страните по света съобщават за намаляване на износа.

Войната в Украйна има силен ефект върху търговията с Европейския съюз (ЕС), което е логично заради географската близост на блока с военните действия. Руската инвазия е намалила износа на съюза през март с 5.6% и вноса с 3.4%. Въздействието върху САЩ е значително по-леко, като износът им е спаднал с 3.4%, а вносът - с 0.6%.

Голямото изключение от световната тенденция е Китай, като страната все още не е подкрепила западните санкции срещу Русия. Въздействието на войната в Украйна е незначително, след като китайският износ спадна с 0.9% миналия месец, докато вносът нарасна с 0.9%. Войната обаче е довела до свиване на търговията между Русия и Китай. Китайският износ към Русия се забавя заради колебанията на цената на рублата, доказателство за ефекта на западните санкции срещу Русия. Китайските международни компании са останали в страната, докато западните им конкуренти се изтеглят, но по-малките китайски фирми са тези, които са по-уязвими към загуби заради драстичното обезценяване на рублата в началото на войната. Китай е най-големият износител за Русия, като през януари и февруари експортът е бил 12.6 млрд. долара - основно компютри, автомобили, обувки и играчки, показват митнически данни. Големите китайски компании като Xiaomi и Great Wall Motor до голяма степен мълчат относно своите планове за бизнеса си в Русия. Но Китай се тревожи, че техните фирми могат да нарушат въведените срещу Русия санкции, и настоява те да подхождат внимателно към инвестициите в страната. Според източници на агенцията, държавната Sinopec Group е прекратила преговори за голяма инвестиция в нефтохимическа промишленост и предприятие за търговия с газ в Русия.

В момента обаче икономиката на Китай е заплашена от забавяне заради разпространение на ковид вълна. Пекин продължава да прилага стратегията си за справяне с COVID-19 - "Нулев ковид". Тя има за цел да елиминира всички огнища и вериги на предаване чрез граничен контрол, масови тестове, карантини и строги блокирания.

"Нулевият ковид" за момента има ограничено влияние върху трафика на пристанищата в Шанхай и други градове, но е увеличил задръстванията на контейнерните кораби, сочат данни на германския институт. Около 12% от всички стоки, изпратени по света, се намират на неподвижни кораби в момента, което е необичайно висока стойност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар