🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Световните производители са натрупали рекордни запаси за близо 1.9 трлн. долара

Компаниите се подсигуриха с допълнителни количества заради проблемите с доставките, но сега срещат по-слабо търсене

Някои компании умишлено се презапасяваха, за да избегнат трудностите с доставките, започнали с пандемията
Някои компании умишлено се презапасяваха, за да избегнат трудностите с доставките, започнали с пандемията
Някои компании умишлено се презапасяваха, за да избегнат трудностите с доставките, започнали с пандемията    ©  Reuters
Някои компании умишлено се презапасяваха, за да избегнат трудностите с доставките, започнали с пандемията    ©  Reuters

Складовите наличности на световните производители достигат рекордно високи нива, след като компаниите се постараха да увеличат запасите си, за да смекчат разривите във веригите за доставки. Сега обаче потребителското търсене отслабва на фона на растящата инфлация, а това може да накара компаниите да натиснат спирачките на производството и да влошат забавянето на икономиките, което вече е в ход.

Запасите на 2349 публични световни производители достигат рекордните 1.87 трлн. долара в края на март или нарастват с 97 млрд. долара спрямо три месеца по-рано, показва анализ на Nikkei по данни на QUICK FactSet. Това е най-високото ниво за последните 10 години, или откакто има сравними данни. Увеличението е по-голямо от скока от 83 млрд. долара през първото тримесечие на 2018 г., когато запасите в световен мащаб се повишиха заради нарастващото търговско напрежение между САЩ и Китай.

Големите инвентари могат за забавят производството

Някои компании умишлено се презапасяваха, за да избегнат трудностите с доставките, започнали с пандемията. Фирмите също така очакваха скок на потребителското търсене при отваряне на икономиките, след като ковид отшуми. Но сега големите запаси, съчетани с очакванията за рецесия и по-ниско потребление, могат да накарат компаниите да намалят производството. Докато покупателната способност на домакинствата се свива заради инфлацията, особено забележимо се забавя търсенето на електроника като смартфони и персонални компютри.

Темпът на нарастване на запасите през първото тримесечие е 5.3%, най-голям след отчетените 6.1% през същия период на 2018 г. По-големите запаси доведоха до по-дълъг период, необходим за тяхната обращаемост (inventory turnover). На бизнесите им е отнело 81.1 дни да продадат запасите си, или с 3.6 дни повече, отколкото през четвъртото тримесечие. Това е най-дългият период за последните 10 години с изключение на 2020 г., когато продажбите паднаха заради пандемията.

Производителите на електроника и автомобили се запасяват най-бързо

Запасите са нараснали във всички 12 промишлени сектора, а най-много при производителите на електроника, автомобили и машини. Най-големият скок от 6% е при електрониката, където инвентарите достигат 457 млрд. долара. А в самите компании най-много нарастват запасите на суровини, следвани от завършено производство.

От всички компании, обхванати от анализа, Samsung Electronics регистрира най-голям ръст на запасите в размер от 13%, с което достигат 39.2 млрд. долара, а над половината от увеличението е за суровини. Продажбите на компанията не са се увеличили на тримесечна база, но след като Samsung претърпя прекъсване на ключови доставки през април, заяви, че възнамерява да натрупа запас, за да избегне подобни проблеми в бъдеще.

Продажбите на тайванския производител на компютри Asus са спаднали с 9%, докато запасите му са се увеличили с 18%. Компанията възнамерява да се задържи на сегашното ниво на инвентар.

В автомобилната индустрия запасите са се увеличили с 6% до 273 млрд. долара. Производители като Ford и Mercedes-Benz отчитат незавършено производство поради липса на компоненти, което е в тежест на паричните потоци на компаниите, казват от сектора.

Въпреки това паричните средства, които анализираните 2349 компании държат, възлизат на 2.2 трлн. долара към края на март, или 2.3 пъти повече от месечните им продажби. Стойност над 2 се счита за приемлива. Все пак компаниите са предпазливи. Както в САЩ, така и в еврозоната индексът на мениджърите по снабдяване спадна до неутралното ниво от около 50 през юни, а в Китай остана под 50 за три поредни месеца до май. По-ниските стойности са сигнал за икономическо свиване.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар