🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВФ препоръчва реформа на плоския данък

Според експертите на фонда ковид мерките са свършили своята работа, но е време да бъдат прекратени

Прогресивното облагане може да бъде инструмент за намаляване на неравенствата, както и да осигури приходи за необходимите инвестиции, каза ръководителят на мисията Жан-Франсоа Дофен
Прогресивното облагане може да бъде инструмент за намаляване на неравенствата, както и да осигури приходи за необходимите инвестиции, каза ръководителят на мисията Жан-Франсоа Дофен
Прогресивното облагане може да бъде инструмент за намаляване на неравенствата, както и да осигури приходи за необходимите инвестиции, каза ръководителят на мисията Жан-Франсоа Дофен    ©  Велко Ангелов
Прогресивното облагане може да бъде инструмент за намаляване на неравенствата, както и да осигури приходи за необходимите инвестиции, каза ръководителят на мисията Жан-Франсоа Дофен    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от начините България да намери средства за така нужните й инвестиции в инфраструктура, човешки капитал и социална защита е да реформира данъчната си система в посока въвеждане на прогресивно облагане на доходите. Това стана ясно от думите на експертите на МВФ при представянето на заключителния си анализ след редовната мисия на институцията в София.

Прогресивното облагане може да бъде инструмент за намаляване на неравенствата, както и да осигури приходи за необходимите инвестиции, каза в своето изявление ръководителят на мисията Жан-Франсоа Дофен. Той посочи, че вторият начин да се увеличат средствата в бюджета, без да растат дълг и дефицит, е чрез повишаване на ефективността на публичните разходи. В тази посока МВФ приветства усилията на правителството в сферата на борбата с корупцията. Съдебната реформа е важна предпоставка за укрепване на върховенството на правото и насърчаване на по-приобщаващ растеж.

Финансовият министър Асен Василев на няколко пъти е заявявал, че според него данъчната система на страната е добра и няма нужда от промяна. Преди седмица ведомството му публикува и средносрочната бюджетна прогноза за 2023 - 2025 г., с която даде заявка данъци и осигуровки да не се пипат. И все пак в коалиционното споразумение на управляващото мнозинство е записано, че ще се въведе необлагаем минимум.

ДДС преференциите трябва да се премахнат

Според МВФ в бюджет 2022 има заложени резерви, като една от тях са разходите за инвестиции. Тази година са предвидени рекордните над 8 млрд. лв., или с 35% повече спрямо 2021 г. Според местни икономисти, а сега го казват и експертите от МВФ - мащабът на планираното увеличение спрямо миналата година може да не отговаря на капацитета за усвояване на средствата. В същото време от фонда посочват, че е добре в следващите години да започне постепенно свиване на бюджетния дефицит (5.9 млрд. лв. през тази година), придружено с реформи.

Според представителите на МВФ временното намаляване на ставките на ДДС за избрани стоки и услуги, въведено като мярка за подкрепа в условия на COVID, "трябва да бъде преустановено, тъй като то няма целеви характер и е регресивно". ДДС ставката беше намалена за заведенията, книгите, фитнес зали и басейни, доставките на детски храни и памперси.

Пенсионната система има нужда от реформа, помощите за бизнеса да се ограничат

От МВФ посочват, че предвид недостига на работна ръка подкрепят постепенното премахване на схемата 60/40. Правителството планира мярката да действа до средната на тази година и след това да спре.

Субсидиите за електроенергия за компаниите и временните тавани на цените на енергията за домакинствата са помогнали за смекчаване на въздействието на високите цени, казват експертите на фонда. "Подкрепата обаче може да бъде адаптирана чрез постепенно изместване от тези съществуващи механизми към пряка подкрепа към домакинствата, които се нуждаят от нея."

От МВФ обръщат внимание, че увеличението на пенсиите и добавките върху тях оказват натиск върху и без това претоварената пенсионна система, която е в структурен дефицит. Затова те призовават за цялостна реформа на пенсионната система.

Очаквания за двуцифрена инфлация

Предвид бързото развитие на събитията е трудно да се предвиди мащабът на въздействието на войната. Растежът се предвижда ориентировъчно да достигне близо 3% тази година, докато инфлацията вероятно ще достигне двуцифрени стойности. Рисковете биха могли да влошат перспективите поради по-силни странични ефекти от войната в Украйна, повторно засилване на заболяемостта от COVID-19, продължителни прекъсвания на веригите за доставки и по-бързо от очакваното затягане на глобалните финансови условия.

Предвид предстоящото присъединяване на България към еврозоната все по-важни стават политиките за сближаване на доходите, се посочва в изявлението. Фискалната политика трябва да постигне сложния баланс между това да остане стимулираща предвид предизвикателствата, произтичащи от войната, но и да не засилва проинфлационния натиск. Замразяването на заплатите, заложено в текущия бюджет, според МВФ може да се окаже нежелателно предвид растящата инфлация.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nkk12646756 avatar :-|
    nkk12646756
    • - 4
    • + 5

    Може да се обмисли прогресивно облагане, но с по-сложна схема и без екстремни разлики. На първите 1000 лев от заплатата да ти удържат 10% да речем, на сумата между 1000-2000 лв. - 20% и т.н. Тоест, ако некой получава точно 2000 лв., данъкът му излиза 300 лв. или 15% от общата сума. Това е по-справедлив модел и който е на 1001 лв. нема да се чувства прецакан, а ще плати по-висок данък само за левчето над 1000. Праговете и процентите в примера са само за нагледност.

    Нередност?
  • 2
    nkk12646756 avatar :-|
    nkk12646756
    • - 3
    • + 4

    Друга много важна тема е корпоративното облагане. Има сектори, генериращи свръхпечалби и е нелепо да се облагат само с 10%. Не допринасят с нищо за обществото, а преобладаващо са и с чуждестранна собственост и всичко се изнася навън.
    Да се въведе един извънреден данък за големите телекомуникационни оператори, ВЕИ-сектора, онлайн хазарта, търговските вериги и гигантите в онлайн продажбите (от типа на еМаг). Дали през данък печалба, дали на оборот, ако намаляват печалбата със схеми, дали с такси, както е при хазарта и пр., това е въпрос на преценка.

    Нередност?
  • 3
    bdoafa_ood avatar :-P
    bdoafa_ood
    • - 1
    • + 7

    първо да премахнат неравенството между мен и г-дата доган и пеевски, после да ми вдигат данъците

    Нередност?
  • 4
    kvt10319485 avatar :-(
    kvt10319485
    • - 1
    • + 5

    До коментари 1 и 2 - добре искате увеличаване на данъци, ама първо да погледнем разходите на РБ, за които отиват данъците, вкл. квазиданъка пенсионно осигуряване. Не искам да давам дори и 1% от дохода ми за излишни структура като:
    - Нар. събрание - 400 души и и поне още 4000 около тях, които не вършат и за 2 ст. работа;
    - Президенство - абсолютно излишно създание на другарите от ВНС;
    - БАН - с имоти за милиони, но на издръжка на бюджета;
    - МО - излишни милиарди всяка година за излишна военна техника;
    - Прокуратура - безкрайно разудта и безмислена структура;
    - Нац. след. служба - закриване и преминаване към МВР;

    Има още маса излишни министерства, агенции и държ. дружества за закриване. Едва след изчистване на всички излишни разходи, може да се смята какви имуществени, доходни и косвени данъци ни трябват.

    А за безумието държавно пенсионно осигуряване / т.н. 1 стълб/ не ми се пише, това е всичко друго, но не и осигуряване. Внасяш цял живот пари, умираш преди да пенсиониране и нищо, наследниците не получават и стотинка. И това е само прашинка в цялата боза, наречена Пенсионно осигуряване.

    Нередност?
  • 5
    ruark avatar :-|
    ruark
    • - 4
    • + 2

    това което казва господина от франция за намаляване на неравенството от въвеждане на прогресивен данък не е вярно.
    Истината е че на всички страни от европейският съюз им се оказва натиск с експертни мнения, и тнт. за увеличаване на данъците понеже имаме колективен европейски дълг взет от големит капиталистически банки. Той трябва да се връща.
    В българия трябва да се вдигне според мен данъка от середна заплата нагоре с 2 %. Както и корпоративният данък. С тези средства трябва да се вдигнат пенсии, заплати на държавни служители, добавки на самотни майки. Средствата отиват в реалната икономика отново.
    Ние на запад сме с прогресивен данък и неравенството е жестоко. Тук се взимат мерки за постепенното премахване на този данък.
    Основният данък от 10 % е доста нисък. 12 и 13 % са достатъчни за да се генерират средства и за здравеопазване.
    Сега ни натискат от вън да купуваме оръжие. За там също трябват пари.

    Нередност?
  • 7
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 5

    То към момента всичко, което държавата преразпределя само задълбочава неравенството. И "промяната" си е същата бира само, че по зле. Докато всички стоки и услуги, които ползва работническата класа не са с по-ниско ДДС, отстъпки за първо жилище и куп други неща, които отдавна хората са измислили не се състоят всичко останало са тирирамби. Колкото до ДОД и данък печалба всеки може да провери каква част от постъпленията са това - твърде незначителна! Та даже и да са прогресивни държавата пак ще преразпределя от бедни към богати, от родители към самогъзници, от тези които плащат данъци към тези които ги укриват. Дори регионално, държавата само усилва неравенствата - прибират се пари от цялата държава и се изливат основно в столицата.

    Нередност?
  • 8
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 3
    • + 2

    Твърдо подкрепям това предложение на МВФ!Причината за това е една и тя е , че прогресивен данък на доходите е стандартна практика за "белия свят"!Все се крещи и вдига шум , че хората от софтуерния сектор ще бъдат прецакани , ама тука става дума и за депутатите, кметовете, банкерите по високите етажи , всички тези от разни бордове на държавни фирми/частните също/ и други такива , които вземат едни сериозни доходи , а плащат символични данъци!!!!

    Нередност?
  • 9
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#1] от "nkk12646756":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Разумно предложение!

    Нередност?
  • 10
    rainbou1 avatar :-|
    rainbou1
    • + 1

    Мога ли да попитам с какво държавата ще ми подобри живота, че да ми увеличи данъците?

    Нередност?
Нов коментар