🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Великобритания ще облага с 25% свръхпечалбите на петролните и газовите компании

Лондон очаква да събере 5 млрд. паунда, което ще е една трета от пакета за финансиране на домакинствата заради високите цени

Правителството на Борис Джонсън и финансовият министър Риши Сунак в частност твърде бавно подкрепят домакинствата с ниски доходи на фона на покачващите се цени на храните и енергията.
Правителството на Борис Джонсън и финансовият министър Риши Сунак в частност твърде бавно подкрепят домакинствата с ниски доходи на фона на покачващите се цени на храните и енергията.
Правителството на Борис Джонсън и финансовият министър Риши Сунак в частност твърде бавно подкрепят домакинствата с ниски доходи на фона на покачващите се цени на храните и енергията.    ©  Reuters
Правителството на Борис Джонсън и финансовият министър Риши Сунак в частност твърде бавно подкрепят домакинствата с ниски доходи на фона на покачващите се цени на храните и енергията.    ©  Reuters

Британското правителство обяви, че въвежда данък върху извънредните печалби на петролните и газовите компании, за да помогне за набирането на 15 млрд. паунда за директни плащания към домакинствата, с което да облекчи кризата с нарастващите разходи за живот в страната.

Финансовият министър Риши Сунак предстваи мерките, като правителството е подложено на все по-силен натиск да помогне на домакинствата заради бързо нарастваща инфлация и сметки за енергия. Сунак обясни, че енергийните компании са се възползвали от скока на световните цени на суровините, отчасти предизвикан от войната в Украйна, и че част от нарастващите им печалби могат да бъдат използвани за защита на домакинствата с ниски доходи.

Дънъкът ще бъде премахнат постепенно

Нефтените и газовите компании ще бъдат обложени с 25% данък върху техните "извънредни" печалби, но финансовият министър не обясни по какъв начин ще бъде определяни те. Данъкът ще бъде премахнат постепенно, когато цените на енергията се върнат към нормалното си ниво, каза Сунак, но той няма да се прилага след 2025 г. Чрез него трябва да се осигурят 5 млрд. паунда през следващата година, което е около една трета от разходите за директни плащания за домакинствата, оцениха от Министерството на финансите.

Мярката ще включва и инвестиционна надбавка, която ще помогне на компаниите да намалят данъците си, ако реинвестират печалбите си във Великобритания. "Петролният и газовият сектор прави изключителни печалби", каза Сунак пред депутатите в парламента. И обясни, че те се дължат не на поемането на риск или иновации и ефективност, а в резултат на скока на световните цени на суровините.

През май енергийният гигант Shell отчете най-голямата си печалба за първите три месеца - 9.1 млрд. долара, а BP - най-голямата си тримесечна печалба от десетилетие. И двете компании дадоха предпазливи отговори по повод въвеждането на новия данък. BP каза, че вижда много възможности за инвестиции във Великобритания, но посочи, че това няма да е еднократен данък.

На фона на нарастващите призиви за въвеждането на такъв данък, BP заяви този месец, че ще вложи 18 млрд. паунда в британския енергиен сектор до 2030 г. "Естествено, сега ще трябва да разгледаме въздействието както на новия данък, така и на данъчните облекчения върху нашите инвестиционни планове в Северно море", се казва в изявление на BP, цитирано от New York Times.

През март Shell заяви, че ще инвестира до 25 млрд. паунда в британската енергийна система през следващите 10 години. След съобщението на Сунак компанията заяви, че "стабилната среда" е от основно значение за нейните инвестиционни планове.

В САЩ група демократи в Конгреса настояват за въвеждането на такъв данък за петролните компании. Други държави в Европа одобриха мерки, за да принудят енергийните компании да поемат част от тежестта на високите цени, която иначе би паднала върху домакинствата.

Испания удължи данъчните облекчения върху сметките за енергия на домакинствата. Франция ограничи увеличението на цените на електроенергията, а държавната енергийна компания EDF каза, че това ще доведе до загуба на приходи от около 10 млрд. евро.

По-рано през седмицата унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че правителството ще задължи банките и големите частни компании да внасят "голяма част от допълнителните си печалби" в държавния бюджет. Той обясни, че банките и компаниите, които правят "допълнителни печалби" в настоящата трудна ситуация на фона на войната в Украйна и нарастващите цени, ще трябва да допринесат за разходите за укрепване на унгарската армия и за въвеждането на тавани на цените на енергията за домакинствата. Допълнителният данък ще се прилага през тази и през 2023 г.

Бавна реакция

Във Великобритания правителството на Борис Джонсън е обвинявано, че бавно подкрепя домакинствата с ниски доходи на фона на покачващите се цени на храните и енергията. Очаква се британците да се сблъскат с едно от най-тежките ограничения на разполагаемите си доходи от десетилетия. Миналият месец годишната инфлация в страната скочи до 9%, най-високата от 40 години, и се очаква да надмине 10% по-късно тази година. В същото време доверието на потребителите е намаляло.

Английската централна банка прогнозира, че високата инфлация ще ограничи потребителските разходи и предупреждава, че Великобритания е изложена на риск от рецесия. Сунак обяви план за справяне с високите цени, но плащанията към най-нуждаещите се домакинства ще започнат да се правят по-късно през годината. Всяко домакинство ще получи 400 паунда през октомври. В допълнение, на повече от 8 млн. домакинства с ниски доходи ще им бъдат изплатени по 650 паунда, разделени на две плащания през юли и есента. Финансова подкрепа е предвидена и за пенсионерите.

Торстен Бел, главен изпълнителен директор на Resolution Foundation, която изследва британския стандарт на живот, казва, че мерките са "голям и много добре дошъл пакет от подкрепа", насочен към домакинства с по-ниски доходи.

Правителството на Борис Джонсън е под натиск да предостави по-голяма фискална подкрепа на домакинствата след последното си предложение за бюджета преди два месеца. След това премиерът обяви скромно намаляване на акцизите върху бензина и дизела за една година.

Въпреки обявения план, който трябва да помогне на най-бедната една трета от домакинствата да компенсира шока от сметките за енергия "перспективите за икономиката през следващите тримесечия остават мрачни", пише Амарджот Сидху, икономист в BNP Paribas, в бележка до клиенти.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Това не беше ли за Орбан вчера?..

    Нередност?
Нов коментар