Бургаската рафинерия между ембаргото и изключението

България вероятно ще поиска отсрочка за руския петрол. Същото действие ще предприемат и Унгария, Словакия и Чехия според AFP

"Лукойл Нефтохим Бургас" сега работи с около 50% руски петрол.
"Лукойл Нефтохим Бургас" сега работи с около 50% руски петрол.
"Лукойл Нефтохим Бургас" сега работи с около 50% руски петрол.    ©  Цветелина Белутова
"Лукойл Нефтохим Бургас" сега работи с около 50% руски петрол.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До края на тази седмица Европа ще реши дали и как се отказва от руския петрол и горива, като точно тази санкция ще повлияе силно на България, където доминираща позиция държи бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим". Страната ни ще поиска изключение за ембаргото, ако се съди по изказване на финансовия министър Асен Василев и информация на AFP от анонимни официални лица от ЕС. Агенцията цитира и други държави, искащи изключение - Унгария, Словакия и Чехия.

Пред "Капитал" министърът на финансите Асен Василев заяви по темата, че "България може чисто технологично без руски петрол, но това би оскъпило значително горивата. От тази гледна точка, ако ЕК предвижда изключения, ние бихме искали да се възползваме от тези изключения, тъй като това е в най-добрия интерес на българските потребители, българските превозвачи и българския народ като цяло". "Ако има твърда европейска позиция "спираме всичко за всички" - е едно. Но ако има изключения, ние ще се възползваме от правото си да ползваме същото изключение", допълни още той.

Проектът за предложението за ембарго върху петрола от Русия, който се подготвя от ЕС, предвижда постепенно прекратяване на вноса в разстояние на 6 до 8 месеца. Въпросът е тежък за евросъюза, защото 30% от вноса е точно на руски петрол.

Казусът с рафинерията

Пред Mediapool държавният представител в "Лукойл" Красимир Първанов е коментирал, че "Лукойл Нефтохим Бургас" ще спре да работи, ако се реализира предложението на Европейската комисия за пълна забрана на вноса на руски петрол и петролни продукти в ЕС.

Първанов заявил още, че е възложил да се направи анализ за замяна на сегашните между 50% и 60% количества руски петрол Urals. В момента остатъкът се осигурявал през борси - от Саудитска Арабия, Кувейт и други държави, като ще се провери дали може да се увеличат доставките оттам, но изрично отбелязал, че технологично нефтопреработвателната рафинерия не може да работи без руски петрол. При частично ембарго обаче и дори при доставки от 10% руско гориво рафинерията ще може да работи.

На друго мнение обаче е министър Асен Василев. В интервю за "24 часа" той заявява, че при бойкот рафинерията технологично може да работи изцяло с неруски петрол. Проблемът е по-скоро в осигуряване на ритмични външни доставки.

Българският пазар е силно зависим от "Лукойл Нефтохим" - в различни периоди рафинерията осигурява между 50 и 70% от потреблението на горива в страната. Но и част от другото вносно готово гориво пак е с произход Русия.

Зависимостта на другите

Словакия подобно на Унгария е на 100% зависима от руския петрол, идващ по петролопровода "Дружба", като намаляване на зависимостта ще е дълъг процес. Производството на страната също е проектирано да работи с тежкия руски петрол и ще е необходимо време за пренастройка.

По-рано вицепремиерът и министър на икономиката на Словакия Ручард Сулик каза, че страната ще настоява да бъде изключена от ембаргото за закупуване на петрол от Руската федерация, което смята смятат да въведат страните от ЕС в новия пакет от санкции срещу руската страна. Представителят на унгарското правителство Золтан Кович също каза, че Будапеща не подкрепя санкциите срещу газа и петрола от Русия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cnk36646769 avatar :-|
    cnk36646769
    • - 1
    • + 1

    "Ако има твърда европейска позиция "спираме всичко за всички" - е едно. Но ако има изключения, ние ще се възползваме"

    Това е разликата между продажните български йес-сърковци и страни като Унгария например. Те са готови да отстояват интересите на своите граждани и бизнес дори и при "твърда европейска позиция". Е, затова и Унгария получи отсрочка, а България не.
    Но Унгария не е доволна и от отсрочка, защото дали руският нефт ще спре след 6 месеца или след 2 години, проблемът за тях си остава. Искат пълно изключение без времеви рамки, каквото следва да поиска и България. Иначе вето до дупка. Но едно е да имаш "топки" пред камерите, друго е като застанеш пред господарите си от Брюксел и Вашингтон. Това се видя и по казуса с руската газ, където българският интерес отново беше грубо погазен в полза на Америка и частни фирми.

    Нередност?
  • 2
    vmo25312555 avatar :-|
    vmo25312555
    • - 1

    Трябва да се въведе закон за разнообразяване на енергийните държави вносителки, като до 30-35% неможе да е от една и съща държава. Това е дългосрочно решение на тези проблеми с изнудване на база енергоносители.

    Нередност?
  • 3
    vmo25312555 avatar :-|
    vmo25312555
    • - 1

    До коментар [#1] от "cnk36646769":


    До коментар [#1] от "cnk36646769":

    Българският интерес е да спре Путинската агресия срещу Украйна и Европа като цяло. Колкото по силно и по бързо е ембаргото, толкова по бързо има шанс вонйата да приключи.

    Нередност?
  • 4
    cnk36646769 avatar :-|
    cnk36646769

    До коментар [#3] от "vmo25312555":

    Така и не ви влезна в зомбираните глави, че Русия не може да си позволи да загуби тая прокси-война. При нежелана за нея развръзка ще употреби всички възможни средства, включително и извън територията на Украйна, което ще доведе до тотална ескалация. Който има акъл знае какво имам предвид. Това ли искате?
    Щял да спира Путин той с отказ от смешните обеми нефт и газ, дето потребява съсипаната му икономика.

    Нередност?
Нов коментар