Риболовната индустрия в България ще се развие бурно в следващите години

Страната има шанс да навакса изоставането в отрасъла, както и да привлече нови пазари в кораборемонта

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Рибарството и рибопреработването са динамични индустрии, които в следващите години ще се развият бурно и ще наваксат изоставането си с големи темпове. Това прогнозира Георги Гавазов, основател и изпълнителен директор на компанията "Черноморски улов" по време на събитието "Среща на бизнеса във Варна и региона", организирано от "Капитал".

"Черноморски улов" е производител на деликатеси от черноморски риби. Компанията използва суровини, добити по устойчив начин и има за цел както да популяризира консумацията на качествена българска риба, така и да даде гласност на проблемите на рибарските общности и с опазването на Черно море.

"Виждали сме го с други индустрии - месопреработвателната и млечната например бяха изостанали, а в момента са на европейско ниво. Това ще се случи и с рибопреработвателната. Най-малкото членството ни в ЕС ни отваря много големи пазари - възможностите са там, бариерите са в главите ни", каза Гавазов по време на панел, посветен на морската икономика на Варна.

Той посочи, че черноморските продукти са на световно ниво, някои дори го превъзхождат. "Черноморската мида например като вкусови качества и параметри са най-доброто, което сме опитвали. Има един човек от Кранево, който произвежда стриди и ги изнася. (става въпрос за "Кранеа", първата и единствена ферма у нас за черноморски стриди). Показателите на черноморските риби са изключително добри, а същевременно уловът от Черно море го изнасяме като фураж. Искаме да променим идеята какво означава черноморски улов", казва Гавазов.

Шанс за България в кораборемонтните дейности

В сектора на корабостроенето и кораборемонта има много проблеми, породени от войната в Украйна - от една страна забраната за работа с руски корабособственици заради санкциите срещу Русия на европейско ниво, от друга страна - опасения на други потенциални клиенти за сигурността. Това каза от своя страна Калоян Гунчев, търговски директор на "Булярд Корабостроителна Индустрия".

"Има и една позитивна тенденция за региона - в Китай продължава ковид кризата, а това е един от най-големите световни играчи в кораборемонта и корабостроенето. Това доведе до едно пренасочване на кораби към Черно и Средиземно море и до повишен интерес към нас като потенциална дестинация за такива дейности. Основен конкурент ни е Турция, тъй като тя освен традиции, има предимството на евтината валута и ниски цени на материалите. Но въпреки това сега ние имаме шанса да създадем едни дълготрайни отношения между големи корабособственици и наши по-малки фирми - агентийски, брокераж, кораборемонтни заводи и др.", каза Гунчев. Няколко кораборемонтни заводи в Украйна са затворени, затворени са и нейните пристанища, така че трябва да засилим нашите позиции в пристанищната дейност.

Повече за Варна и бизнеса по Северното черноморие четете в нашето специално издание "Капитал Градове Варна"

Запис от цялото събитие "Среща на бизнеса във Варна и региона може да гледате тук.