🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

70% по-скъпи въглища: войната превърна суровините в почти луксозни стоки (инфографика)

Пшеницата, газът и никелът са други стоки, чийто ръст на цените доближава и надхвърля 50% спрямо началото на годината

Освен бежанска вълна войната в Украйна предизвика и силен трус в икономическата стабилност на света - втори за кратко време след ковид кризата. В резултат на руската инвазия в Украйна от 24 февруари 2022 г. до сега цените на много основни стоки са се повишили значително. Това важи особено за въглищата и пшеницата, чиито цени са пораснали средно с 60% и 70% спрямо началото на годината, сочи последният доклад на ОИСР.

Покачването е значително и за други важни групи суровини - например горивата, като ръстът при газа и нефта е между 25% и 55%. На пазара на металите също има съществени трусове, като никел и платина например са поскъпнали средно с между 21% и 47%.

Русия и Украйна имат значително влияние върху световната икономика поради ролята си на големи доставчици за редица основни суровини. Те включват изкопаеми горива, селскостопански стоки, както и някои видове метали. Според ОИСР двете страни заедно представляват близо 30% от световния износ на пшеница, 15% от износа на царевица, 20% от износа на минерални торове и природен газ, както и цели 11% от световния износ на петрол.

Ръстът на цените на суровините неизбежно води до силно повишаване на инфлационните процеси в множество държави, показва анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Последиците от войната в Украйна се усещат най-често в ежедневието на хората чрез покачването на цените на стоките и услугите за бита. Въздействието на нарастващите цени се отразява силно в Европа и особено в съседните на Украйна държави. За Литва анализаторите на ОИСР например прогнозират инфлация 15.6% за 2022 г. - в сравнение с предишната прогноза от декември 2021 г. това е увеличение с 12.4 процентни пункта. В България през май годишната инфлация също достига 15.6%. Прогнозите за годишната инфлация в страната ни пък варират между 9 и 14%.

Рязкото увеличение на цените на енергията и храните поражда трудности за хората с ниски доходи и увеличава продоволствената несигурност в най-бедните икономики в света. Според ОИСР натискът върху веригите за доставки и цените на суровините се очаква постепенно да отслабне до 2023 г., а дотогава трябва да се усети и въздействието на повишаващите се лихвени проценти. Въпреки това се предвижда основната инфлация да се запази в много големи икономики до края на годината.

Песимизъм на хоризонта

Перспективите за икономически растеж пред големите световни икономики сега са много по-мрачни, отколкото в края на миналата година, основно заради войната. За Германия ОИСР прогнозира свиване на растежа до 1.9%. Най-засегната от инфлацията криза ще се окаже именно Русия, като се очаква номиналният БВП да се срине с над 12% на годишна база през 2022 г. ОИСР очаква растежът в почти всички икономики да бъде много по-слаб от очакваното преди шест месеца.

Много от най-силно засегнатите страни ще бъдат в Европа, която е силно зависима от хода на войната заради вноса на енергия и бежанските потоци. Държавите по света ще бъдат засегнати от по-високите цени на суровините, което ще увеличи инфлационния натиск и ще намали реалните доходи. Това допълнително ще възпрепятства възстановяването. Забавянето на растежа според доклада е цената на войната, която ще бъде платена чрез по-ниските доходи и по-малкото възможности за работа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha

    Ами сега - екология , или санкции ?

    Нередност?
  • 2
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala

    Превъзнасянето на технологиите спрямо ресурсите явно е недомислица, с която западът се сблъсква челно.

    Нередност?
Нов коментар