🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията вече е по-висока от тази преди световната финансова криза

Потребителските цени растат с 15.6% през май, БНБ отново предупреди за опасност от навлизане в инфлационна спирала

Цените на зеленчуците през май са били с 25.7% нагоре спрямо същия месец на миналата година, показват данните на НСИ
Цените на зеленчуците през май са били с 25.7% нагоре спрямо същия месец на миналата година, показват данните на НСИ
Цените на зеленчуците през май са били с 25.7% нагоре спрямо същия месец на миналата година, показват данните на НСИ    ©  Цветелина Белутова
Цените на зеленчуците през май са били с 25.7% нагоре спрямо същия месец на миналата година, показват данните на НСИ    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • НСИ измери 15.6% годишна инфлация през май, а прогнозите са още по-високи стойности през следващите месеци.
  • Двигател на поскъпването продължават да са енергийните източници, транспортът и храните.
  • БНБ отново предупреди да се внимава с разходите в бюджета, защото има риск от навлизане в инфлационна спирала.

Потребителските цени продължават да растат, като през май годишната инфлация достига 15.6%, показват данните на НСИ. Стойността й вече надхвърля нивата от 2008 г., когато икономиката прегряваше, а малко след това се срина заради световната финансова криза.

Средногодишната инфлация в страната (за периода юни 2021 - май 2022) достига 8.1%, като очакванията на икономистите са ръстът на цените да продължи и средногодишната инфлация да надхвърли 10%. Данните на НСИ показват, че увеличението на цените вече се разпространява дифузно във всички сектори на икономиката. А опасенията са, че готвените антикризисни мерки на правителството, които трябва да се гласуват с актуализацията на бюджета, ще налеят допълнително масло в огъня.

Цените растат във всички развити икономики заради войната, нарушените вериги на доставки и разхлабената парична политика на големите централни банки. В същото време очакванията за икономиката са тя да забави темпа си на растеж, като нарастват предупрежденията и за стагфлация.

Всичко поскъпва, най-осезаемо горива, зърнени храни и олио

Двигател на поскъпването в България продължават да са енергийните източници, транспортът и храните. Спрямо април потребителските цени са се покачили с 1.2%. Измерена през хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ е сравним с данните на останалите страни от ЕС), инфлацията на годишна база през април също се покачва и достига 13.4%.

Подобно на предходните месеци, най-осезаем е ръстът на цените при горивата - 148.7% на природния газ и 51.1% поскъпване на бензин и дизел, растителни и животински мазнини (41.1% спрямо май 2021 г.) и хляб и зърнени култури (30.7%). На практика обаче статистиката отчита инфлация в почти всички наблюдавани сектори с изключение на продажбите на някои видове техника и застраховки за дома.

Очаквания за още по-високи цени, БНБ предупреждава за риск от инфлационна спирала

България е във валутен борд и не може да провежда собствена парична политика и в същото време като малка и отворена икономика лесно "внася" инфлационните процеси отвън. През май инфлацията в еврозоната продължава да пълзи нагоре и вече достига рекордните 8.1%. Европейската централна банка обяви, че възнамерява да вдигне лихвените проценти с четвърт пункт през юли, последвано от по-голямо повишение два месеца по-късно. Междувременно обаче растат и опасенията на инвеститорите, че ЕЦБ не може да повиши лихвите и едновременно с това да държи под контрол цените на облигациите на най-уязвимите членове на валутния съюз.

В същото време, след като през април САЩ отчетоха лек спад на инфлацията до 8.3%, през май тя отново се покачи до 8.6%. Федералният резерв вече започна да покачва основния си лихвен процент през март, а оттогава той беше повишен два пъти с общо 0.75 пр.п. Очакванията са за ново увеличение на основната лихва в сряда вечерта.

На този фон повечето прогнози на икономистите са ръстът на потребителските цени в България да продължи да е много над средния в еврозоната. "Инфлацията от изолирана в отделни групи става широкообхватна и ставайки широкообхватна, тя се пренася обратно в цените на труда и има огромен риск за навлизане в инфлационна спирала", предупреди преди седмица подуправителят на БНБ Калин Христов.

Преди ден подобно предупреждение отправи и управителят на централната банка Димитър Радев, визирайки и готвената актуализация на бюджет 2022, с която правителството възнамерява рязко да увеличи пенсиите и да понижи някои данъци в опит да компенсира частично доходите на населението заради растящата инфлация за сметка на допълнителен ръст на номиналния дефицит и дълг.

"От позицията на БНБ и с оглед целите за овладяване на инфлацията много е важно страната да не поема значителни допълнителни постоянни разходи, срещу които не стоят постоянни приходи. Има две групи от рискове, свързани с подобен подход: (1) опасност от инфлационна спирала; и (2) необходимост от болезнени фискални корекции в недалечно бъдеще, независимо дали това ще стане по линия на приходите, т.е. чрез увеличение на данъците, или чрез орязване на разходите. Наред с външните фактори това би довело до една значително по-комплицирана макроикономическа среда за българските банки", посочи Радев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 1

    Инфлацията в България е много над 15.6% за година и тя е над 3 пъти по-висока от средното в Европа. И причината не е нито войната в Украйна, нито поскъпването на електроенергията, нито поскъпването на газа. България произвежда 4 пъти повече екектричество от колкото са и нуждите, всичко останало го продава и прибира огромни печалби. Имахме договор до декември с Газпром с фиксирана цена последните години, а и нали внесохме уж по-евтин газ с танкери. Държите умишлено цените на горивата високи, за да прибирате по-високо ДДС. Причината за тази инфалция са некадърниците, безхаберниците и измамниците, които докопаха тази пуста власт за лична изгода и да обслужат тези които ги сложиха. Причината са неадекватните мерки и неспособността да се справите с каквато и да е криза. Забавихте плана за възстановяване с години докато другите държави вече изхарчиха парите, инвестициите намаляха с 64%, отрепахте 30 000 българи повече заради неадекватното управление на пандемията, най-нисък разстеж на БВП имаме за миналата и тази години, прогнозите стават все по-лоши за страната. Не споменавате, но за първи път от както сме в ЕС даваме повече пари за ЕС отколкото получаваме. Правите безсрамно дългове - миналата края 3.2 милиарда изтеглихте, тази вече 1.8 милиарда, а сега ни казвате, че сте предвидили до края на годината 10 милиарда. А Асан ококорен и усмихнат ни казва, че до 2025 година ще направи дълга 54 милиарда лева. Не мерси!

    Нередност?
  • 2
    ichibane avatar :-P
    ichibane
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    Тролл,от най-тъпите

    Нередност?
Нов коментар