🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малки компании имат два месеца да поискат евросубсидии за софтуер и апаратура

Първите средства по Плана за възстановяване са 260 млн. лв. и са за микро, малки и средни фирми

Високотехнологичните производства, част от които и производството на лекарства са сред икономическите сектори, включени в новостартиралата програма "Технологична модернизация" по ПВУ
Високотехнологичните производства, част от които и производството на лекарства са сред икономическите сектори, включени в новостартиралата програма "Технологична модернизация" по ПВУ
Високотехнологичните производства, част от които и производството на лекарства са сред икономическите сектори, включени в новостартиралата програма "Технологична модернизация" по ПВУ    ©  Анелия Николова
Високотехнологичните производства, част от които и производството на лекарства са сред икономическите сектори, включени в новостартиралата програма "Технологична модернизация" по ПВУ    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Грантовете са между 180 и 700 хил. лв. в зависимост от категорията на предприятието
  • Проектите се подават електронно в ИСУН до 21 септември включително
  • Интензитетът на помощта варира между 30 и 50% от инвестицията

Министерство на иновациите и растежа обяви началото на кандидатстването по първата процедура по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост "Технологична модернизация".

Така микро, малките и средни предприятия в страната вече могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ за разпределението на бюджет от 260 млн. лв.

Мярката, която беше обявена за обществено обсъждане в началото на месеца, е първата по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Без особени промени, и както беше обявено в предварителната документация, предприятията ще могат да кандидатстват за закупуване на апаратура и софтуер за разработване на нови поточни линии и продукти, машини с автоматизирано управление, роботи, системи за дигитален контрол на процесите и др.

Допустими сектори

Преработваща промишленост (С), Доставяне на води, Канализациони услуги, управление на отпадъци и възстановяване (Е), Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, Далекосъобщения (J) и Професионални дейности и научни изследвания (М) са четирите приоритетни икономически сектора на страната, които са допустими по процедурата. Това означава, че предимно производствени микро, малки и средни предприятия, чиято основна икономическа дейност е от тези четири сектора, могат да бъдат бенефициенти по програмата.

В това число влизат високотехнологични производства като производство на лекарства, компютърна техника, химични продукти и др. Възможност има и за радио и телевизионната дейност, далекосъобщенията и информационните услуги. Към допустимите от регионалните приоритетни сектори попадат производство на хранителни продукти, облекло, обувки и др.

Колко точно средства

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) е 35 000 лв. А максималният се определя в зависимост от категорията на предприятията. За микро предприятията максимално допустимата сума на БФП е 180 000 лв. За малките 350 000 лв. и за средните 700 000 лв.

Еврофинансирането за всички категории бенефициенти е до 50% при режим на помощта "минимална помощ". При режим на помощта "регионална инвестиционна помощ" процентът варира съобразно категорията на предприятието и региона на изпълнение на дейностите като интензитетът за микро и малки предприятия е 40% за София и област Перник, 45% за област Кюстендил и 50% за областите София и Благоевград. За областите извън Югозападен район за планиране помощта остава 50%.

За средните предприятие интензитетът на помощта (т.е. грантовата част) е разпределен по 30% за София и област Перник, 35% за област Кюстендил и 50% за областите София и Благоевград. За тези извън ЮЗР, размерът на БФП е 50% от общо допустимите разходи за процедурата.

Изисквания и условия за допустимост

За да могат фирмите да участват в процедурата за подбор, те трябва да са регистрирани преди 31 декември 2019 г. и имат оборот през последните три години на обща стойност над 210 000 лв. за микро, 750 000 лв. за малки и 3 млн. лв. за средни предприятия.

Сроковете

Предприятията ще имат два месеца срок за подготовка и подаване на техните проектни предложения. Той изтича в 16:30 часа на 21 септември. Кандидатстването става изцяло електронно в Електронната система за управление ИСУН 2020, където вече има създадена нова функционалност и разработен нов модул за ПВУ. Там са и всички необходими документи за информация, както и пакетът от документи за кандидатстване.

Класирането

Класирането на кандидатите ще се извършва според публикуваните в пакета документи критерии и методология за оценка и след получаване на точки.

Първият етап на оценка е по административно съответствие, където ще се следи за коректност на попълване на формуляра по процедурите в ИСУН и за прилагане на всички изискуеми документи.

Вторият етап на оценка е за допустимост, където ще се следи дали кандидатът отговаря на изискванията на процедурата за категория, регистрация, оборот, икономическа дейност и всичко, заложено в документацията.

Следва етап на допустимост на предложението за изпълнение на инвестиция, чийто обект на проверка е предимно коректното попълване на формуляра за кандидатстване.

При изпълнение на всички посочени критерии се пристъпва до техническа и финансова оценка на предложението, където максималният брой точки, които може да получи един проект е 60 точки. Проектите ще се класират в низходящ ред от получения резултат.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tok34356095 avatar :-|
    tok34356095

    Кодкбфоднскксйдйдйдндбдбдбсбсбдбсб

    Нередност?
Нов коментар