Малки и средни фирми могат да вземат до 20 хил. лв. субсидия за IT и киберсигурност

Общо 30.6 млн. лв. са предвидени за малки и средни предприятия по плана за възстановяване

Средствата ще помогнат на предприятията да повишат нивото си на дигитализация и киберсигурност
Средствата ще помогнат на предприятията да повишат нивото си на дигитализация и киберсигурност
Средствата ще помогнат на предприятията да повишат нивото си на дигитализация и киберсигурност    ©  Цветелина Белутова
Средствата ще помогнат на предприятията да повишат нивото си на дигитализация и киберсигурност    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От 3 хил. до 20 хил. лв. безвъзмездни средства ще могат да получат малките и средните предприятия за въвеждане на решения в областта на информационните и комуникационните технологии и киберсигурността. Еврофинансирането е осигурено по Националния план за възстановяване и устойчивост, а общата сума е 30.6 млн. лв. Процедурата в момента е в етап на обществено обсъждане и се очаква да бъде отворена за кандидатстване през октомври.

Кой може да кандидатства

По процедурата могат да кандидатстват микро-, малки и средни предприятия, т.е. фирми с до 250 служители и оборот, не надвишаващ 97.5 млн. лв. (или активи до 84 млн. лв.). Те трябва да са регистрирани преди края на 2019 г. Има изискване и за минимален оборот за 2021 г., който за микропредприятията е поне 41 хил. лв., а за малките и средните - 82 хил. лв. Фирмите трябва да имат и поне един служител. Тъй като процедурата е по Програмата за икономическа трансформация, в нея не могат да участват компании от сектори като селско стопанство, добивна промишленост, строителство, образование и социални грижи. Освен това не се допускат фирми, които създават и разпространяват информация и творчески продукти, както и IT компании. Ограничение има и за производителите на храни и напитки. От финансиране не могат да се възползват също компании, които са получили ваучери за ИКТ по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" или субсидия за въвеждане на ERP или CRM система по процедурата "Технологична модернизация".

Проекти и оценка

Целта на процедурата е да помогне на предприятията да внедрят ИКТ решения, с които да повишат нивото си на дигитализация и киберсигурност. Предвижда се да се покриват до 100% от разходите по проектите, като ще се финансират три групи дейности. Първата включва въвеждане на услуги или решения за дигитален маркетинг, платформи, уебсайтове и мобилни приложения. Втората група решения са насочени към оптимизиране на управленските, производствените и логистичните процеси, а третата включва решения за осигуряване на киберсигурност в предприятията.

Предложенията на компаниите могат да включват инвестиции в една или повече тези сфери. Задължителен елемент е проектите да предвиждат обучение на служителите за работа с новите решения. Субсидиите могат да се използват за въвеждане както на готови, така и на персонализирани решения или за SaaS (софтуер като услуга). Срокът за изпълнение на проектите е до 12 месеца.

Предложенията ще се оценяват по административна допустимост и оценка на качеството в един етап, като трябва да съберат поне 4 от максимално 20 точки. Критериите за качество включват коефициент на рентабилност на EBITDA (EBITDA спрямо нетните приходи от продажби), среднопретеглен за 2019, 2020 и 2021 г. и с максимална оценка 18 точки, както и коефициент на разходите за данъци спрямо приходите за същите три години (максимум 2 точки).

Други процедури

Това ще бъде втората процедура по плана за възстановяване. В момента тече срокът за кандидатстване по "Технологична модернизация" за общо 260 млн. лв., който изтича на 21 септември.

До края на годината се очаква да бъдат отворени още две процедури, стана ясно на брифинг на министъра на иновациите Александър Пулев в Пазарджик в края на миналата седмица. Едната програма е за ВЕИ за собствено производство на обща стойност 200 млн. лв., а другата е за развойни дейности и интелектуална собственост с бюджет близо 120 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар