🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Развитие на човешките ресурси" е първата одобрена от Брюксел нова европрограма

Програмата е с бюджет от 3.8 млрд. лв. и трябва да започне да отваря схеми скоро

Насърчаването на заетостта, борбата с младежката безработица и включване на уязвими групи са основните приоритети на ОП "развитие на човешките ресурси"
Насърчаването на заетостта, борбата с младежката безработица и включване на уязвими групи са основните приоритети на ОП "развитие на човешките ресурси"
Насърчаването на заетостта, борбата с младежката безработица и включване на уязвими групи са основните приоритети на ОП "развитие на човешките ресурси"    ©  Цветелина Белутова
Насърчаването на заетостта, борбата с младежката безработица и включване на уязвими групи са основните приоритети на ОП "развитие на човешките ресурси"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Бюджет от над 3.8 млрд. лв. очаква да бъде разпределен по одобрената оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".
  • Очаква се подкрепа да получат над 740 хиляди души, сред които младежи, трайно безработни и възрастни.
  • Първият приоритет с мерки, насочени към насърчаване на заетостта и развитието на уменията.

Европейската комисия одобри първата от новите програми на България за периода 2021 - 2027 г. Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ПРЧР) получи зелена светлина от Брюксел тази седмица и ще стартира след повече от година забавяне.

Бюджетът на програмата е над 3.8 млрд. лв. и е съфинансиран от Европейския социален фонд и националния бюджет. Тя беше изпратена за одобрение в средата на месец юни. Програмата може да започне да раздава средства веднага, тъй като България вече има одобрение и на отключващия документ за всички програми - Споразумението за партньорство, което беше прието миналия месец.

Така вероятно схемите за обучение и развитие ще са вторите отворени за финансиране в новия период след старта на процедурата за безвъзмездна финансова помощ за предприятията "Технологична модернизация", която ще бъде финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост.

Програмният период трябваше да започне още миналата година, но се забави заради пандемията, възстановяването и договарянето на плана за устойчивост.

Какво включва програмата

Очакван резултат от изпълнението на ПРЧР е през следващите седем години България да преодолее предизвикателствата пред пазара на труда, а повече от 740 хил. души да бъдат подкрепени. Основните мерки, които се очаква да бъдат реализирани, са свързани както и досега с повишаване на квалификацията, знанията и уменията на заетите.

Предвидените в ПРЧР цели и мерки са съобразени с констатациите от Европейската комисия за състоянието на пазара на труда в страната. Акцент е поставен върху нискоквалифицираните лица, ромите и хората с увреждания, които "продължават да се сблъскват със значителни трудности при намирането на работа", както констатира докладът.

Чрез прилагането на заложените в програмата мерки се очаква проблемите в тези критични направления да бъдат частично преодолени.

Приоритетите

В последния публикуван вариант на програмата, който е от месец април миналата година, са заложени три основни приоритета с по няколко специфични цели към всеки от тях.

Първият приоритет е насочен към насърчаване на заетостта и развитието на уменията. Чрез него се цели подобряване на достъпа до трудова заетост и включване на мерки за активиране на всички безработни лица и най-вече младите хора, което е част от първата специфична цел по този приоритет. Според последния проект на ПРЧР за постигането на тази цел са предвидени над 360 млн. евро.

Втората цел е свързана с модернизиране на службите и институциите, занимаващи се с пазара на труда, за която са предвидени около 63.4 млн. евро.

Следващата цел e акцент върху насърчаването на балансираното участие на половете на пазара на труда, където са включени мерки като подкрепа и насърчаване използването на гъвкави форми на работа, осигуряването на по-добър баланс между професионален и личен живот, насърчаване на участието на жените на пазара на труда чрез комплексни мерки, включително улесняване на достъпа до услуги за отглеждане и грижи за деца и други. Предвидените тук средства са в размер над 20 млн. евро.

Четвъртата цел е "насърчаване на адаптирането на работниците, предприятията и предприемачите към промените на активен живот за възрастните хора и остаряване в добро здраве". Това е част от стария проблем на българската икономика - застаряването и насърчаване на възрастните хора за по-дълго участие на пазара на труда, осигуряване опазване на здравето чрез превенция на заболяванията и грижа за здравето и други. Заделеният финансов ресурса за постигането на тази цел е над 81 млн. евро.

Ученето през целия живот е последната специфична цел по този приоритет, която е с договорено финансиране от около 156.7 млн. евро и включва както повишаване на квалификацията, така и професионална мобилност.

Вторият приоритет е за социално включване и равни възможности за всички онези групи в българското общество, които остават изключени от икономиката. Сред целите тук е поощряване на активното приобщаване, насърчаване на социално-икономическата интеграция на ромите и подобряване на равния и навременен достъп до качествени и устойчиви услуги. Общият предвиден бюджет по този приоритет е 240 млн. евро.

И приоритет три е младежката заетост с предвиден бюджет от над 554 млн. евро, които ще бъдат изразходвани за дейности по включване на безработни младежи в стажове, обучение на работното място и субсидирана заетост, предоставяне на подкрепа за насърчаване на трудовата мобилност на младите хора, подобряване на конкурентоспособността на младежите, вкл. от уязвимите групи на пазара на труда и други.

Кога се отваря остава неясно

Управляващ орган на програмата, както и преди, е главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" към МТСП.

Не е оповестено обаче кога ще бъдат отворени за кандидатстване първите процедури по вече одобрената от ЕК програма, както и какъв е индикативния график за поне първите години.

За изминалия програмен период по програмата са договорени средства в размер на 2.6 млрд. лв., а изплатените суми по нея са близо 2.3 млрд. лв., което я нарежда на първо място с 85.13% усвояемост на предоставения от ЕС бюджет.