🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Fitch: Рисковете България да приеме еврото след 2025 г. се увеличават

Кредитната агенция потвърди рейтинга на страната и очаква 1.4% ръст на икономиката през 2023 г

От Fitch посочват, че се очаква България да поиска оценка на напредъка си през май 2023 г., предвид че страната сама си постави като дата за приемане на еврото януари 2024 г.
От Fitch посочват, че се очаква България да поиска оценка на напредъка си през май 2023 г., предвид че страната сама си постави като дата за приемане на еврото януари 2024 г.
От Fitch посочват, че се очаква България да поиска оценка на напредъка си през май 2023 г., предвид че страната сама си постави като дата за приемане на еврото януари 2024 г.    ©  Shutterstock
От Fitch посочват, че се очаква България да поиска оценка на напредъка си през май 2023 г., предвид че страната сама си постави като дата за приемане на еврото януари 2024 г.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Основното предизвикателство е изпълнението на критерия за ниска инфлация
  • Fitch очаква гъвкавост в оценката на конвергенцията, подобно на Хърватия
  • Прогнозата на агенцията е през следващата година ръстът на икономиката да сте забави до 1.4%

Основна пречка пред България за приемането на еврото от началото на 2024 г., е високата инфлация. Тя е над нивото на трите най-добре представящи се държави-членки на ЕС през цялата 2022 г. и се очаква да остане висока през първото тримесечие следващата година.

Това се посочва в последния доклад на международната рейтингова агенция Fitch Ratings за България. С него агенцията потвърждава дългосрочния кредитен рейтинг на България - 'BBB' с положителна перспектива.

Риск от забавяне, ако няма ясен ангажимент

В доклада от Fitch предупреждават, че рисковете от забавяне на приемането на еврото след 2025 г. са се увеличили "предвид високата несигурност относно траекторията на инфлацията през следващите две години". Но и допълват, че този риск се балансира с ясната ангажираност от страна на българските власти и на европейско ниво за ускоряване на процеса по присъединяване. Въпреки политическата нестабилност, от рейтинговата агенция вярват, че властите остават ангажирани с приемането на еврото от 1 януари 2024 г.

Преди да получи зелена светлина за еврозоната, България трябва да поиска да й бъде изготвена оценка за готовността за присъединяване към валутния съюз. Това става с т. Нар. Конвергентен доклад. Ключов момент е оценката дали страната изпълнява т.нар. Маастрихтски критерии - за ценова стабилност, за стабилни и устойчиви публични финанси, за стабилност на валутните курсове и за дългосрочния лихвен процент. Към момента страната не покрива първия критерий и то със солидна разлика спрямо трите държави с най-ниска инфлация в еврозоната.

"Покриването на всички други критерии е по-малко предизвикателство и докато политическият ангажимент остава твърд в България и ЕС, бихме очаквали гъвкавост в оценката на конвергенцията (както в Хърватия)", посочват от Fitch. Когато Хърватия получи зелена светлина по-рано през тази година, правилата бяха леко изкривени за нея (нещо, което е правено и преди), като от сметките бяха извадени показателите на две държави. Освен ако в следващата половин година няма драстична промяна в тенденциите обаче, за България може да се наложи още по-фрапантно изключение.

От рейтинговата агенция посочват, че се очаква България да поиска оценка на напредъка си през май 2023 г., предвид че страната сама си постави като дата за приемане на еврото януари 2024 г.

Настоящия рейтинг на България отразява и плановете за членство във валутния съюз като от Fitch посочват, че при приемане на еврото рейтинга на страната ще бъде повишен. Но и предупреждават, че забавянето на графика за присъединяване към еврозоната е един от факторите, които биха довели до понижаване на оценката за България.

Очакванията за растеж са ниски, а за инфлация - високи

Прогнозата на агенцията е през следващата година ръстът на икономиката да сте забави до 1.4% главно заради по-малко потребление. За сметка на това очакванията са за ръст на инвестициите заради " увеличения приток на средства от ЕС".

От Fitch очакват растежът да се нормализира през 2024 г. и да се върне на нива около 3%. От агенцията смятат, че е нужно подобряване на бизнес средата, за да се стимулира ръстът на частните инвестиции, които да са в съответствие с увеличените средства от ЕС.

Прогнозите на Fitch за средногодишната инфлация се повишават на 13.1% през 2022 г. и на 9.2 % през 2023 г. (от съответно 11.8% и 6% в оценката им през юни). Те очакват инфлацията да остане двуцифрена през първото тримесечие на 2023 г. и да се забави до 5.5% на годишна база в края на следващата година.

Бюджетният дефицит се прогнозира да остане непроменен през 2022-2023 г. - около 3.8 % от БВП. В средносрочен план, очакванията на агенцията са, че държавният дълг на България ще остане много нисък в сравнение със страните от ЕС и останалите държави с подобен на нашия рейтин, като съотношението публичен дълг/БВП за страната ще остане под 30%.

Все още няма коментари
Нов коментар