🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Лукойл Нефтохим" върна бизнеса в България, но пак внася през посредник

Въпреки забранителния указ на Путин вносът на руски петрол към Бургас продължава

Бургаската рафинерия отново внася суровия нефт през свой посредник на каквато си поиска цена и няма гаранция каква печалба ще отчете тук
Бургаската рафинерия отново внася суровия нефт през свой посредник на каквато си поиска цена и няма гаранция каква печалба ще отчете тук
Бургаската рафинерия отново внася суровия нефт през свой посредник на каквато си поиска цена и няма гаранция каква печалба ще отчете тук    ©  Надежда Чипева
Бургаската рафинерия отново внася суровия нефт през свой посредник на каквато си поиска цена и няма гаранция каква печалба ще отчете тук    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас" вече е преместена в България, а забраната на руския президент Владимир Путин за износ към държави от ЕС явно не обхваща България, тъй като бургаската рафинерия получава доставки и работи.

От тези две събития следва, че в България не се очертава дефицит на горива в близките месеци ("Лукойл" държи поне 70% от пазара в страната). Но пък плащането на големи данъци от "Лукойл" в България е под въпрос колко дълго ще продължи. Според служебния вицепремиер Христо Алексиев след 90-те млн. лв. за миналата година за 2023 г. могат да се очакват цели 600 млн. лв. Въпросът е, че бургаската рафинерия може да внася суровия нефт през свой трейдър на каквато си поиска цена и няма гаранция какъв плюс ще отчете тук. След като години работеше по този модел и все декларираше загуби.

Междувременно дойде и новината, че "Лукойл" опитва да продаде бизнеса си в Румъния и Молдова, състоящ се от вериги бензиностанции, рафинерии, вятърен парк и петролни депа. Но за България подобни индикации липсват. Въпрос остава дали износът на горива от България за Украйна, който беше разрешен официално от Брюксел, няма да провокира някаква реакция от страна на Русия към руската компания.

От "Лукойл Нефтохим Бургас" не отговориха на въпросите на "Капитал" има ли риск за доставките, какви са плановете за диверсификацията им и обмисля ли се продажба на активите в България.

Забрана с изключение

Забраната на руския президент Владимир Путин на износа на петрол за държавите, приели тавана на цената на руската суровина от 60 долара на барел, не е засегнала бургаската рафинерия. Решението му беше обявено на 27 декември 2022 г, като Европейският съюз прие тавана на цената в началото на последния месец от изминалата година.

По информация от бранша обаче доставките на руска суровина не са спрели и рафинерията работи на пълни обороти, като в указа на Путин се уточнява, че доставката на руски петрол и петролни продукти в страните, които поддържат ценовия таван, може да се извършва по изключение със специалното разрешение на президента.

Няма как без Litasco

Преминаването от работа на ишлеме към предишната схема също се е случило от началото на годината, коментираха от бранша. Или сега "Лукойл Нефтохим Бургас" купува от трейдъра си Litasco, базиран в Швейцария, който купува петрола от руската компания майка, занимаваща се с добива. Или колко време печалбата на рафинерията ще бъде сериозна и ще бъде облагана по новите законови текстове за свръхпечалбите (Закона за корпоративното подоходно облагане) отново ще зависи от ценовата политика между компаниите по руската верига.

През ноември от "Лукойл Нефтохим Бургас" поеха ангажимент към служебното правителство да променят метода си на работа от 1 януари 2023 г. Тоест да прехвърлят цялата си икономическа дейност в страната, спирайки да работят на ишлеме за дъщерното на руската група Lukoil Benelux, а в замяна на това да може да продължи износът на определени продукти от България. Това означава връщане към предишната схема - рафинерията купува, преработва и продава на "Лукойл България", с която пък имат договори останалите търговци на едро на пазара тук. По този модел се работеше до края на 2020 г., като дълги години рафинерията беше на огромна загуба и не плащаше данъци.

През изминалата година заради много по-евтиния руски суров петрол трейдърите на руската група в Нидерландия или в Швейцария правиха огромни печалби, като спирането на работата на ишлеме има за цел да увеличи финансовия резултат тук.

Това обаче не гарантира в по-средносрочен план каква ще бъде ценовата политика между руската майка "Лукойл", трейдъра Litasco, купуващ от нея и рафинерията. Очакванията на бранша са, че обещаните 600 - 700 млн. лв., по сметки на служебното правителство от свръхпечалби, все пак ще бъдат платени. "Лукойл Нефтохим Бургас" вече е превела авансов данък 90 млн. лева върху свръхпечалбата за 2022 г. Сумата се формира от 73 млн. лв. облагане на свръхпечалбата и платен корпоративен данък 10%.

Национализиране на пристанището



Междувременно измененията в законите в сферата на горивата продължават. "Демократична България" обяви, че е внесла промени, които правят възможно концесията на пристанище "Росенец" (с концесионер "Лукойл Нефтохим") да бъде прекратена незабавно, съобщиха от партийното обединение.

Текстът е през промяна в Закона за административното регулиране на икономическите дейности,

свързани с нефт и продукти от нефтен произход. С него се създават разпоредби, с които се налага забрана за възлагане на концесии на обекти на критичната инфраструктура, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров петрол с произход Русия или изнесени от Русия, а съществуващите концесионни договори се прекратяват.

Законопроектът предвижда и държавата ще може да има "особен търговски управител" в рафинерията на "Лукойл Нефтохим Бургас". Той ще може да поема управлението при кризи, санкции на Европейския съюз или ООН, както и при злоупотреба с господстващо положение. Законопроектът е между първо и второ четене.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean

    Колеги няма как, най-добра цена на петрола в Бургас може да се постигне с внос от Русия, всичко друго е по скъпо. Преминаване през Босфора и дарданелите, плащане на такси, рискове, застраховки, чакане, дълги растояния. И Саудитския крал да застане зад България - не може да постигнем по-добра цена. Такава е ГЕОГРАФИЯТА. Това скоро ще го разберат и европейците. Затова нито ние, нито в останалата част на Европа, не трябва да градим стени в отношенията с Русия. Била е най-големият Доставчик на Европа и пак ще бъде - където е текло пак ще тече. Светът трябва да загърби сегашното противопоставяне, а това може да стане много лесно, когато Запада остави Украйна в сферата на влияние на Русия, където е била винаги. И всичко да приключи. Такава е географията. И ако всичко приключи какво ще прави светът - трябва да вложи гигантски усили в борбата с големите и значими болести(сърдечно-съдовите, онкологични и много други) - да се удължи живота поне до 120 години.

    Нередност?
Нов коментар