🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Лукойл Нефтохим Бургас" е внесла 90 млн. лв. авансов данък

Последният пакет санкции на Брюксел разреши износа на горива за Украйна, както и при екологична необходимост

Горива, бензиностанция, дизел, бензин
Горива, бензиностанция, дизел, бензин
Горива, бензиностанция, дизел, бензин    ©  Цветелина Белутова
Горива, бензиностанция, дизел, бензин    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Лукойл Нефтохим Бургас" е превела авансов данък от 90 млн. лева върху свръхпечалбата за 2022 г. Сумата се формира от 73 млн. лв. облагане на свръхпечалбата и платен данък общ доход. Това съобщи пред журналисти вицепремиерът Христо Алексиев. Това действие на рафинерията идва по линия на приетото законодателство за облагане на свръхпечалбите на компаниите, които спечелиха много от високите цена в енергийния сектор и горивата.

"Във връзка с европейския регламент за облагане на свърхпечалбите и като корпоративен данък, очакванията ми са в следващата година Лукойл да плати данъци в размер на около 600 млн. лв.," обясни още Алексиев.

През уикенда Брюксел разписа по-категорично какво и за къде ще може да се изнася като гориво. Така се потвърди очакването, че износът на горива от България към Украйна ще може да продължи. "Еко" изключение пък ще дава възможност за износ за трети страни на определени продукти.

Междувременно в парламента много след събитията се движат няколкото законопроекта в сектор горива. На първо четене в зала бяха приети предложението на ДПС за забрана на износа, което на практика не се налага тотално от Брюксел, и това на "Демократична България" за назначаване при нужда на "особен търговски представител", което крие известни рискове. Към момента обаче не е ясно какво ще е бъдещето на тези законопроекти, предвид предстоящата ваканция на парламента и решението на ЕК за износа на горива.

Какво написа Брюксел

След множеството спекулации какво може и не може да се изнася от България като горива по време на двете години отсрочка дадени на страната за адаптация в деветия пакет от санкции, наложени на Русия, бяха разписани допълнителни разяснения по този въпрос.

Временните дерогации за внос по тръбопроводи и за внос по море за България имаха за цел изключително да гарантират сигурността на доставките на държавите членки, като същевременно поддържа равни условия на конкуренция между тях.

"Поради това е целесъобразно да се поясни, че подобно на държавите членки, внасящи руски суров нефт по тръбопровод, България не може да продава нефтопродукти, получени от руски суров нефт, внесен въз основа на посочените дерогации, на купувачи, намиращи се в други държави членки или в трети държави", пише в документа.

В дух на солидарност с Украйна ще се позволи на Унгария, Словакия и България да изнасят за Украйна някои рафинирани петролни продукти, получени от руски суров петрол, внесен на базата на въпросните дерогации, включително, когато е необходимо, чрез транзитно преминаване през други държави членки. Бункероване или зареждане с гориво на превозно средство или въздухоплавателно средство в държавите членки няма да попадат в тази забрана.

Целесъобразно е също така да се допусне България да изнася за трети държави рафинирани нефтопродукти, получени от руски суров нефт, внесен въз основа на посочените дерогации. Това е необходимо за ограничаване на рисковете за околната среда и за безопасността, тъй като подобни продукти не могат да бъдат съхранявани безопасно в България. Годишният износ не следва да надвишава средния годишен износ на подобни продукти през последните пет години.

Реакции и игра на нерви

Първоначалната реакция на рафинерията след официалното разписване на последните забрани не беше положителна, като началото на седмицата мина с нагнетяване и отслабване на напрежението по темата за бъдещото съществуване на рафинерията.

"Деветият пакет от санкции срещу Русия, приет от ЕС, може да ограничи работата на нефтопреработвателния завод "Лукойл Нефтохим Бургас" в България", заявил за ТАСС председателят на управителния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" Илшат Шарафутдинов. Той допълнил още, че сега анализират ситуацията и водят консултации.

Завъртя се и новината, че дъщерното "ГСИ-Балкани", което се занимава със строително-монтажни работи на територията на бургаското предприятие ще, бъде закрито.

Така ден по-късно министър Алексиев обяви внесените данъци, както и че през миналата седмица надзорният съвет на компанията е взел решение да премести цялата си икономическа дейност от Нидерландия в България и по неговите думи "оттук нататък "Лукойл" ще плаща данъците си в България". Засега в Търговския регистър не се вижда движение по партидата на бургаската рафинерия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • + 1

    Глей ти... Рушляците крадократи зели да са праят на загрижени...
    Ся държавата на зеленочорапов да се вложи и на данъчните складове..
    И да се освободи вноса...

    Нередност?
Нов коментар