🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На фона на тежка 2022 г. някои хедж фондове са реализирали рекордни печалби

Citadel отчита годишен резултат от над 16 млрд. долара, с което надминава постижението на Джон Полсън от 2007 г.

Миналата година се оказа една от лошите за хедж фондовете по света. След като преди това пандемията доведе до бум на инвестициите в технологии, последните 12 месеца поставиха нови предизвикателства. Инфлацията, по-високите лихвени проценти, както и войната в Украйна създадоха реалност, в която инвеститорският оптимизъм спадна значително, а с него и възможностите за печалба на различните хедж фондове.

Това е и причината секторът е на загуба през 2022 г., показва годишното проучване на фонда LCH Investments. Като цяло фондовете са загубили 208 млрд. долара, а средният показател доходност на фондовете е -8.2%.

Историята обаче рязко се променя, когато разгледаме двайсетте най-големи играча в бранша. Те са на обща печалба от 22.4 млрд. долара за миналата година. Въпреки това за тях 2022 г. е най-слабата от 2016 насам.

Бутикови фондове, хедж компаниите не са за всеки инвеститор. При много от тях минималната сума за вход често е 1 млн. долара или друга валутна единица, а освен таксите за управление те често прибират и 20% от реализираната доходност. Сложните инвестиционни стратегии и алгоритми, но и по-ниските регулации върху тях им позволиха да си спечелят много почитатели през последните години. Но както се случва напоследък, и разочарование. По принцип хедж индустрията е доста затворена и малко от тях разкриват инвестициите си, както и клиентите си.

Причините, които доведоха до това, изглежда, не са напуснали съзнанието на инвеститорите. Все още се очаква допълнително повишаване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв, а справяне с геополитическите предизвикателства покрай войната в Украйна за момента изглежда невъзможно.

Голямото изключение

На фона на всичко до тук обаче изпъква рекордната печалба на Citadel. Фондът успя да направи чиста печалба от 16 млрд. долара, което надминава постигнатите от Джон Полсън 15 млрд. през 2007 г., пише Bloomberg.

Миналогодишната огромна разпродажба на държавни облигации осигури изключителнa възможност за редица фондмениджъри за постигане на рекордни печалби от глобалната финансова криза насам. Това беше и един от главните източници на приходи за водения от Кен Грифин фонд.

Освен подобряването на рекорда на Полсън, Citadel успя и да измести Bridgewater от лидерската позиция, която фондът на Рей Далио държеше в последните седем години. Това се дължи на факта, че с новите 16 млрд. долара, общата печалба на фонда достигна 66 млрд. долара. Citadel отчете рекордни постъпления в четири от петте си бизнес звена миналата година, като стратегията на фиксиран доход доведе до ръст на приходите от 32.6%. "Кен Грифин научи много за хеджирането по време на финансовата криза от 2008 г. и има изключително дисциплиниран подход към риска", заяви пред Financial Times Дейвид Уилямс, основател на компанията за търговия с акции Williams Trading.

Средната възвръщаемост при топ 20 е изцяло обратна на тази при останалите - печалба от 3.2%. Това продължава и тенденцията по-голямата част от печалбите на фондовете за рисков капитал да се осъществяват от най-големите и установени играчи. "Най-големите печалби отново бяха постигнати от големите мултистратегически хедж фондове като Citadel, DE Shaw и Millennium", каза председателят на LCH Рик Софър в свое изявление. "Силните печалби, които те генерираха през последните години, отразяват нарастващото им господство в стратегии, които не зависят от нарастващите цени на активите и техния значителен размер", добави той, цитиран от Bloomberg. Най-голямата загуба, макар и тя да не е на инвеститорска компания от първите 20, е дело на Tiger Global. Пандемичните години бяха изключително доходоносни за организацията, като през 2021 г. тя попадна на 14 място в класацията на LCH. През 2022 г. обаче ситуацията е обратната и фондът отчете свиване от 56%, което се равнява на 18 млрд. долара.