🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пречиствателната станция на Пловдив със 17 млн. лв. санкция по програма "Околна среда"

Кметът Здравко Димитров съобщи за наложената корекция по обществената поръчка, проведена от предшественика му Иван Тотев

Реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция в Пловдив е най-скъпата дейност по целия проект за водния цикъл на града
Реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция в Пловдив е най-скъпата дейност по целия проект за водния цикъл на града
Реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция в Пловдив е най-скъпата дейност по целия проект за водния цикъл на града    ©  Надежда Чипева
Реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция в Пловдив е най-скъпата дейност по целия проект за водния цикъл на града    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Водният проект на Пловдив вече има потвърдени почти 5 млн. лв. глоби.
  • Новата санкция не беше потвърдена от МОСВ, но ако е вярна, ще оскъпи проекта още повече за Пловдив.
  • Поръчката е на обща стойност 70 млн. лв., а изпълнител по нея е "Главболгарстрой".

Понякога политическите престрелки са полезни, защото вадят наяве скритите от обществото кирливи ризи. Точно така се случи и в Пловдив, където настоящият кмет Здравко Димитров започна да атакува открито предишния Иван Тотев, след като му бе поискана оставката.

На специална пресконференция, която приличаше повече на обвинителна реч срещу Тотев, Здравко Димитров и заместник-кметът Пламен Райчев информираха за редица нередности в община Пловдив в последните години, включително нещо, за което досега нямаше публична информация - глоба 17 милиона лева по обществената поръчка за реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ).

Става дума за обществена поръчка, проведена по времето на Тотев, която всъщност "представлява половината от капиталовата програма за една година на целия град", по думите на Димитров.

"В края на миналата седмица ме сюрпризираха колегите. Получаваме финансова глоба 17 млн. лв. за неправилно проведена поръчка в края на юни 2019 година за пречиствателната станция. Това вече са бакии. Ние ще ги платим всички и не е само това", каза Димитров. "Глобата е наложена и ще бъде взета", беше категоричен още той.

Проверка на "Капитал" установи, че все още няма официални данни по отношение на това дали наистина има наложена подобна финансова корекция по поръчката. Неофициално още един източник потвърди, че е пристигнало писмо за корекцията. По проекта вече има яснота за една корекция на стойност 3 млн. лв., а с всички останали наложени общата сума е близо до 5 млн. лв. Ако Димитров се окаже прав, това значи, че това ще е най-сериозно санкционираната поръчка не само в Пловдив, но и по цялата програма. Също така ще е сериозен удар по бюджета на града, който ще трябва да покрие парите.

Водният проект

Модернизацията на станцията е част от големия "Интегриран проект за водите на град Пловдив - Етап 1" по ОП "Околна среда" (ОПОС). Целият проект е на обща стойност 114,6 млн. лв. Като част от дейностите по него е обособена реконструкцията и доизграждането на пречиствателната станция (ПСОВ), която е и най-скъпият етап от процедурата - 58.7 млн. лв. без ДДС, или почти 70 млн. лв. с ДДС.

Последният редовен министър на околната среда Борислав Сандов обяви при свое посещение в града, че "проектът за Водния цикъл на Пловдив е с много сериозно забавяне и много сериозни проблеми", а кметът на Пловдив извърши няколко инспекции и заяви, че всички дейности ще приключат до края на 2023 година.

Началото на дейностите по целия проект беше през април 2018 година, а според последната информация от Управляващия орган трябва да приключат до края на декември 2023 година.

Станцията

Обществената поръчка за модернизацията и доизграждането на пречиствателната станция наистина беше обявена през март 2018 година, по времето на управлението на Иван Тотев. Тя беше за инженеринг и включваше в себе си изготвяне на технически и работен проект и строително-монтажни работи. Поръчката се оказа спорна още в самото си начало заради неколкократните й обжалвания.

Първото е пред Комисията за защита на конкуренцията и атакува решението за откриване на процедурата. Комисията обаче отказва да образува производство и процедурата бива обявена наново с удължен срок за кандидатстване до края на май 2018.

Следват още няколко обжалвания, които докарват процедурата до август, когато община Пловдив решава, че вече няма време, и дава срок за кандидатстване по поръчката от точно един ден - от 7 август до 8 август 2018 година.

Една от компаниите, обжалваща процедурата, подава сигнал пред медиите, че в европейския вестник новият срок за подаване на оферти е публикуван в деня, в който приключва приемането на оферти.

"Това е абсолютно невъзможен срок само да си актуализираме документа. Цялата процедура не беше прозрачна. Комисията и всички, които са провели процедурата, не се съобразяват с равнопоставеност на участниците", каза за bTV тогава Петър Дойчинов, който е представител на словашка фирма, обжалваща процедурата.

Общината въпреки всичко избира изпълнител по поръчката сред подалите 5 предложения кандидати. Следва обжалване пред Върховния административен съд, който също отказва да образува производство и не разглежда по същество жалбата.

Така консорциум "ДЗЗД ПСОВ Пловдив 2018" с участващи в него фирми "ГБС - Пловдив", "Главболгарстрой" и "Еко проект" печели поръчката и сключва договор за изпълнение с вече сменения кмет Здравко Димитров в Община Пловдив на 26 февруари 2020 година със срок за изпълнение не по-късно от 31 декември 2023 година.

Завършена дейност, незавършени плащания

За "Капитал" изпълнителите от "Главболгарстрой" (ГБС) посочиха, че дейностите по реконструкция на пречиствателната станция са приключени и обектът е предаден към възложителя с акт 15 на 20 декември 2022 година. От тогава според получените данни тече и гаранционният срок за изпълнението.

По информация от изпълнителя Община Пловдив не се е разплатила напълно за извършените дейности, както и не е получена индексация по договора. Според ГБС в момента тече процес на договаряне по подадени документи и искане за индексация на договора.

Същата информация относно ситуацията с обекта и неговата завършеност беше потвърдена и от Управляващия орган в отговор за "Капитал". Оттам припомниха, че ако целият проект, който освен пречиствателна станция включва и значителни инвестиции за подмяна на ВиК мрежата на града, не влезе в експлоатация до 31 декември 2023 година, община Пловдив ще трябва да го завърши със собствени средства до края на февруари 2027 година.

Глобата

Така наречената глоба всъщност представлява наложена финансова корекция на договора с ОП "Околна среда" в частта за изпълнение на дейностите по реконструкция на пречиствателната станция.

Към настоящия момент в системата за наблюдение ИСУН има публикувани наложените досега корекции по договора, като този изпълнител ("ДЗЗД ПСОВ Пловдив 2018") има наложена финансова санкция в размер на 2,9 млн. лв. Проверка на "Капитал" в системата установи, че стойността на всички наложени корекции по целия договор с ОПОС до този момент е в размер малко над 4,9 млн. лв.

В отговор за "Капитал" от Управляващия орган посочиха, че на "18 юни 2020 е определена финансова корекция в размер на 5% по договора на "ДЗЗД ПСОВ Пловдив 2018". Ако наистина има наложена нова корекция от 17 млн. лв. за самото провеждане на поръчката, това ще значи, че санкцията е увеличена значително - на около 25%.

От МОСВ обаче не потвърдиха засега това. "В процес на комуникация с бенефициента - Община Пловдив, са констатации на ИА ОСЕС, изложени в предварителен доклад за резултатите от проверка на проекта, като към момента няма издаден окончателен доклад", се казва още в отговорите. ОСЕС (Одит на средствата от ЕС) е специалното звено към Министерство на финансите, чиято задача е да проверява на случаен принцип дадени поръчки за нередности. Оттам също отказаха коментар преди окончателния доклад.

Частично доказателство, че кметът е прав, са думите на неговия заместник по строителството Пламен Райчев, който съобщи, че ще се опитат да направят всичко възможно размерът на санкцията да бъде намален.

Все още няма коментари
Нов коментар