🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още 32 млн.лв. за технологична модернизация - кой ще ги получи

Ресурсът по схемата ще бъде увеличен, но според експерти липсва прозрачност как ще бъде разпределен между проектите в режим на изчакване

Грантовете за технологична модернизация достигат до 700 хил. лв. в зависимост от категорията на предприятието. На снимката: заводът на "Ролпласт" в Костинброд.
Грантовете за технологична модернизация достигат до 700 хил. лв. в зависимост от категорията на предприятието. На снимката: заводът на "Ролпласт" в Костинброд.
Грантовете за технологична модернизация достигат до 700 хил. лв. в зависимост от категорията на предприятието. На снимката: заводът на "Ролпласт" в Костинброд.    ©  Цветелина Белутова
Грантовете за технологична модернизация достигат до 700 хил. лв. в зависимост от категорията на предприятието. На снимката: заводът на "Ролпласт" в Костинброд.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Бюджетът на схемата за технологична модернизация вече минава 292 млн. лева
  • Допълнителните 32 млн. лв. ще бъдат насочени към фирми с проекти от резервните списъци
  • Според експерти обаче не е ясно компании от кои сектори ще бъдат финансирани, което създава опасения за фаворизиране на едни фирми спрямо други

Как и към кого ще бъдат насочени допълнителните 32 млн. лв. по схемата за технологична модернизация от Плана за възстановяване са въпроси, които са на път да нажежат отношенията между Министерството на иновациите и растежа (МИР) и бизнеса. С тези допълнителни пари общият бюджет на мярката в подкрепа на фирмите става над 292 млн.лв. Целта, според експертите на МИР, е така повече от кандидатите да получат подкрепа. Но има и неясноти.

"Средствата се прехвърлиха от техническата помощ към бюджета на процедура и по този начин е осигурено финансиране за допълнителен брой проектни предложения за изпълнение на инвестиции от резервните списъци по процедурата (в които са включени над 1000 фирми, б.авт.)", уточни главният директор на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към МИР Илияна Илиева. С допълнителния ресурс ще се осигури възможност и фирми от резервите списъци да получат средства, освен вече одобрените 953.

Това е повече от добра новина - компаниите ще могат да модернизират производствата си, а оттам и да подобрят качеството на предлаганите стоки и услуги. От друга обаче - в противовес на досегашната си практика министерството не е публикувало съществена информация за това как тези средства ще бъдат разпределени между фирмите, останали като резерви в различните категории и сектори по схемата, пишат в остро писмо от Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП). Опасенията на експертите са, че средствата ще бъдат насочени към определени групи компании, а не към всички фирми с одобрени проекти, включени в резервните списъци по мярката.

Схема, договори, критики

Интересът към първата процедура от Плана за възстановяване за технологична модернизация бе огромен, а кандидатстването приключи с 2537 предложения за безвъзмездна помощ от над 625 млн. лв., което превишава над два пъти бюджета й от над 260 млн.лв. По мярката фирмите можеха да кандидатстват за покупка на апаратура и софтуер за разработване на нови поточни линии и продукти, машини с автоматизирано управление, роботи, системи за дигитален контрол на процесите и др. Грантовете са между 180 и 700 хил. лв. в зависимост от категорията на предприятието, което прави мярката още по-атрактивна.

Затова и допълнителните 32 млн. лв. по схемата са важни, както и не е без значение точно към кои сектори ще бъдат насочени те. От БАКЕП заявиха още, че очакват официална информация от МИР в потвърждение, че допълнителният бюджет ще бъде разпределен между одобрени проекти, за които не е достигнало финансиране от всички групи сектори - нискотехнологични производства, високотехнологични производства, високотехнологични услуги.

Експертите очакват потвърждение, че тези средства ще бъдат разпределени спрямо Стратегията за насърчаване на малките и средни предприятия, според която е била структурирана и съгласувана с бизнес организациите и самата процедура процедура "Технологична модернизация", а именно:

  • Високотехнологични производства и средно към високотехнологични производства и други производства: 40% от средствата в плана за технологична модернизация
  • Високотехнологични услуги с интензивно използване на знания: 10% от средствата в плана за технологична модернизация
  • Регионални приоритетни сектори/нискотехнологични/: 50% от средствата в плана за технологична модернизация.

"Капитал" изпрати въпроси на МИР, свързани с това как допълнителният ресурс от 32 млн.лв. ще бъде разпределен, точно към кои сектори ще бъде насочен, както и на каква база е било решено това. Отговори засега все още няма, но ще публикуваме поясненията на министерството веднага щом ги получим.

Все още няма коментари
Нов коментар