🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Икономии или солидарност - коя е истинската Европа

Гръцката дългова криза и Brexit показаха противоположните сили, борещи се за контрол на континента

Когато Договорът от Маастрихт влезе в сила през 1993 г., европейците се впуснаха в уникален исторически експеримент относно наднационалното управление и споделения суверенитет
Когато Договорът от Маастрихт влезе в сила през 1993 г., европейците се впуснаха в уникален исторически експеримент относно наднационалното управление и споделения суверенитет
Когато Договорът от Маастрихт влезе в сила през 1993 г., европейците се впуснаха в уникален исторически експеримент относно наднационалното управление и споделения суверенитет    ©  Reuters
Когато Договорът от Маастрихт влезе в сила през 1993 г., европейците се впуснаха в уникален исторически експеримент относно наднационалното управление и споделения суверенитет    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Антара Халдар, преподавател по емпирични правни науки в Университета в Кеймбридж, в коментар за Project Syndicate

Тази година се отбелязва 30-годишнината на Европейския съюз. Когато Договорът от Маастрихт влезе в сила през 1993 г., европейците се впуснаха в уникален исторически експеримент относно наднационалното управление и споделения суверенитет. Единният пазар на ЕС позволява свободното движение на стоки, услуги и капитали сред 27-те страни членки, а Шенгенската зона означава отворени граници между държавите участнички, като така дава на над 400 млн. души безпрецедентна форма на гражданство, която надскача националните територии. Докато свободната търговия е стара идея, свободното придвижване на хора в такъв мащаб е пълна новост.

Но до каква степен ЕС е повече от само един възхваляван търговски блок? Налага се да вземем предвид две скорошни събития, в които европейците се сблъскаха с развод - гръцката дългова криза и Brexit, които показаха противоположните сили, борещи се за контрол на континента. В случая с Гърция ЕС изигра ролята на потисник, заплашващ с раздяла, за да получи отстъпки от страна членка. В случая с Обединеното кралство Брюксел беше героят, който стоически понесе измяната и защити принципите на мултилатерализъм и отвореност. Кой от тези епизоди улавя най-точно сърцевината на ЕС?

Гръцката криза бе част от серия бързо падащи домино плочки. След глобалната финансова криза през 2008 г. Гърция не можеше повече да се справя със своя огромен дълг, така че потърси помощ от ЕС и МВФ. Никой не отрича, че гръцките финанси бяха бъркотия, но мнозина смятат, че т.нар. Тройка - ЕК, ЕЦБ и МВФ, сгрешиха, като поискаха изкупуване на минали грешки, вместо да поставят основите на едно по-добро икономическо бъдеще.

Те казаха, че Гърция ще получи помощ само ако въведе стриктни мерки за икономии, включително орязване на бюджета, увеличаване на данъците, принудителна приватизация и пробизнес реформи. Както отбеляза тогавашният гръцки финансов министър Янис Варуфакис, фиксацията на Тройката върху вината вместо върху възстановяването е подложило страната на "фискални мъчения". ЕС се представи като отмъстителен насилник, искащ да наложи ненужна болка и страдание на гърците. Като отказа да опрости част от гръцкия дълг, изглежда, че съюзът възприе Дарвиновия аргумент, че Европа ще бъде подсилена, ако нейните най-слаби икономически връзки бъдат елиминирани - развой, който замалко бе избегнат.

​​​​​​​Ако избере икономиите, ЕС ще подсили тези, които смятат, че европейският проект винаги е бил само брак по сметка.

В случая с Brexit статутът на Обединеното кралство като втората най-голяма икономика в ЕС го накара да се поддаде на високомерие. Мнозинството британци, макар и с малка разлика в гласуването, отхвърли икономическата логика за оставане в съюза и вместо това се фокусира върху проблемите, за които обвиняваше имиграцията. За онези, които подкрепиха напускането, ползите от свободната търговия не оправдаваха цената на свободната миграция в рамките на ЕС.

Когато Обединеното кралство задейства член 50 от Договора на ЕС и задвижи процедурата по развода, съюзът се обедини като общност. С други думи, позицията на ЕС бе обратна на тази по време на гръцката криза.

Но готовността, с която Европа бе готова да причини страдание на Гърция, бе стимул за евроскептиците във Великобритания. Защо Обединеното кралство да го е грижа за един проект, който позволява на силния да тормози слабия? След 2010 г. Гърция и други южни страни членки се превърнаха в това, което икономистът Пол Кругман нарече "държави на икономиите". Собственият опит на Великобритания с остеритета след 2010 г. вероятно изигра роля в успеха на референдума за Brexit.

Уникалността на европейския проект се дължи на неговата амбиция да изгради нов вид връзки между хората и местата, основаваща се на "идеята за Европа". Всеки по своя начин - и гръцкият, и британският опит показаха, че тази идея не може да се базира само на временна логика. Предишни експерименти с икономиите през 30-те години на миналия век разкъсаха континента. Ако ЕС иска да се задържи още 30 години, ще трябва да реши веднъж и завинаги дали иска икономии или солидарност - избор, който се отразява в засилващия се дебат относно предложената от ЕК реформа на фискалните правила на блока. Ако избере първото, той ще подсили тези, които смятат, че европейският проект винаги е бил само брак по сметка.

Все още няма коментари
Нов коментар