Облекчени кредити за 210 млн. лв. тръгват към малките и средните фирми

Ресурсът идва по линия на програма "Възстановяване" и ще бъде на пазара след възлагането му на банките партньори

Близо 2000 са фирмите, подкрепени по програма "Възстановяване" към момента, а броят им ще нарасне още след увеличаването на бюджета й, което ще се случи след месец
Близо 2000 са фирмите, подкрепени по програма "Възстановяване" към момента, а броят им ще нарасне още след увеличаването на бюджета й, което ще се случи след месец
Близо 2000 са фирмите, подкрепени по програма "Възстановяване" към момента, а броят им ще нарасне още след увеличаването на бюджета й, което ще се случи след месец    ©  Надежда Чипева
Близо 2000 са фирмите, подкрепени по програма "Възстановяване" към момента, а броят им ще нарасне още след увеличаването на бюджета й, което ще се случи след месец    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • "Бюджетът" на програма "Възстановяване" за средните и малките фирми се увеличава.
  • Ресурсът ще е наличен на пазара още в края на септември.
  • Финансирането е до 3 млн. лв., но не повече от 70% от приходите на предприятието.

Фондът на фондовете ще предостави допълнителен ресурс към гаранционния лимит на банките партньори - Токуда банк, БАКБ, Райфайзенбанк, Пощенска банка, ОББ, Банка ДСК, Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка (изчерпан ресурс), които изпълняват инструменти по програма "Възстановяване". Така малките и средните предприятия в страната ще могат да се възползват от близо 210 млн. лв. до края на 2023 г., съобщиха от фонда. За целта банките партньори ще получат допълнителни средства (гаранции) в размер на 84.5 млн. лева. Те от своя страна ще трябва да направят портфейл от нови кредити за 210 млн. лева.

"Очакваме голям интерес от страна на бизнеса, като смятаме, че банките партньори много бързо ще успеят да пласират този ресурс на пазара", обясни за "Капитал" Виктория Христова, член на УС на Фонда на фондовете. Според Калин Бранков, ръководител на отдел "Дългови финансови инструменти", продуктът е особено атрактивен, тъй като от него могат да се възползват фирми от много сектори на икономиката, а едно от основите предимства по кредитите е, че няма изискване за обезпечение.

Компаниите могат да получат финансиране основно за текущите си нужди като осигуряване на ликвидност, инвестиции, трансформация и растеж. Средствата идват по линия на програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 г., съфинансирана от Европейски фонд за регионално развитие, в това число и по линия на REACT-EU.

Очаква се ресурсът да е наличен на пазара през втората половина на септември, след приключване на формалния процес по възлагането му на банките. Увеличението се прави с оглед пазарната необходимост и продължаващо активно търсене на финансова подкрепа от страна на бизнеса, обясняват от Фонда на фондовете. Допълнителен плюс е това, че одобрението и усвояването на средствата по нея се случва в съкратени срокове, а финансирането е без изисквания за материални обезпечения с изключение на лични гаранции, предоставени от собствениците.

Предоставена е и възможност за 12-месечен гратисен период по главницата, има и опция за дългосрочно кредитиране до 84 месеца. Финансирането е до 3 млн. лева, но не повече от 70% от приходите на предприятието за 2019 г. или 2020 г. (по-високата стойност) и при съобразяване с разпоредбите, свързани с минималните/държавните помощи.

Подкрепа след ковид

Програма "Възстановяване" стартира през лятото на 2021 г. с цел да подкрепи бизнеса и да улесни достъпа му до кредити за възстановяване на дейността след постепенното отпадане на мерките във връзка с пандемията от COVID-19. По нея бяха подкрепени общо 1659 компании от секторите търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство и др., а значително улесненият достъп до бързи кредити за малките и средни фирми прави програмата още по-атрактивна.