И новите европейски пари за бизнеса идват бавно

Над 500 млн. лв. от програма "Конкурентоспособност" ще бъдат насочени към фирмите до края на годината. Част от мерките обаче трябваше да са факт много по-рано

Само по новата "Конкурентоспособност" фирмите ще могат да кандидатстват за общо над 500 млн. лв., с които да подобрят производството си или просто да го модернизират. На снимката: фабриката на "Ролпласт" в Костинброд
Само по новата "Конкурентоспособност" фирмите ще могат да кандидатстват за общо над 500 млн. лв., с които да подобрят производството си или просто да го модернизират. На снимката: фабриката на "Ролпласт" в Костинброд
Само по новата "Конкурентоспособност" фирмите ще могат да кандидатстват за общо над 500 млн. лв., с които да подобрят производството си или просто да го модернизират. На снимката: фабриката на "Ролпласт" в Костинброд    ©  Цветелина Белутова
Само по новата "Конкурентоспособност" фирмите ще могат да кандидатстват за общо над 500 млн. лв., с които да подобрят производството си или просто да го модернизират. На снимката: фабриката на "Ролпласт" в Костинброд    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Стартът на процедурите за иновации и за семейните фирми се отлага с няколко месеца.
  • Причините са свързани с дългото уточняване на критериите за кандидатстване, но вероятно има и политически мотив.
  • Забавянето може да се превърне в неочакван позитив - и за бизнеса, и за администрацията.

Както често се случва, за бизнеса у нас има една добра и една лоша новина. Добрата е, че до края на годината по линия на програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" ще бъдат отворени три схеми за подпомагане за над 500 млн. лева. Част от тях са свързани с важни за фирмите дейности като разработване и внедряване на иновации, покупка на нови машини за малкия бизнес и др. Лошата новина е, че тези мерки можеха да бъдат отворени много по-рано през годината, така че сега фирмите вече да са стигнали до финансиране и да изпълняват проектите си, вместо това да се случва към края на годината.

Например двете мерки, свързани с разработването и внедряването на иновации, трябваше да тръгнат още през март или април, схемата за семейните фирми пък бе анонсирана през януари, когато бе обявено, че ще стартира "в близките седмици", но това така и не се случи. Официалната причина за забавянето на някои от тях е нуждата от време за уточняването на критериите и условията за кандидатстване. Неофициалната обаче е свързана със смяната на ръководството в министерството, което може да е довело до известни смущения при обявяването на процедурите.

Но забавянето може да има и положителна страна - според Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) в последно време има голямо струпване на процедури по Плана за възстановяване и е възможно редица предприятия да не притежават административния и експертен капацитет за подготовка на проекти по всички процедури, дори да е налице потенциал и необходимост за тяхната реализация. С други думи, някои от мерките (като внедряване на иновациите например) спокойно могат да се изместят с няколко месеца напред.

Така или иначе едно е сигурно - ако не последва ново отлагане на част от схемите, до края на годината към бизнеса ще бъдат насочени над половин милиард лева, които ще му помогнат да оптимизира работата си, да стане по-модерен, а от там и по-конкурентоспособен. Информацията бе обобщена за "Капитал" от Министерството на иновациите и растежа (МИР) и е важна с оглед възможностите за планиране на бизнеса и разработването на бъдещите проекти. А общото между схемите е, че по всички тях ще се кандидатства изцяло онлайн чрез системата ИСУН 2020. За улеснение на компаниите ще бъдат изготвени подробни насоки, както и видеоуказания за попълване на документите за подаване на проектите.

Да разработиш иновация

Една от мерките, които ще бъдат отворени най-скоро, е насочена към разработването на иновации в предприятията. Тя е с общ бюджет 127 млн. лв. за извършване на развойна дейност и разработването на иновативни продукти, процеси и услуги от страна на бизнеса. Отварянето на мярката е планирано за август или септември. Процедурата вече е преминала обществени консултации, като в момента се разглеждат всички становища и предложения и се извършват финални промени в документацията на тяхна база, уточняват експертите.

В свое становище от БАКП обаче подчертават, че в двата предишни програмни периода също е имало процедури за иновации и научноизследователска и развойна дейност, но в някои случаи бюджетите по тях не са били усвоени. Например в периода 2007 - 2013 г. общият бюджет на двете процедури е бил 97.7 млн. лв., като почти половината (44.7 млн. лв.) е останал неусвоен.

Отделно от това е проблем и липсата на анализ на постигнатото в предходните процедури за разработване на иновации, а именно колко от компаниите, получили безвъзмездна помощ, реално са внедрили разработените продукти/услуги и как се развиват в периода след изпълнението на проекта, смятат консултантите.

И все пак за безвъзмездна финансова помощ по тази мярка ще могат да кандидатстват компании от различни икономически сектори. Те могат да са както отделни микро-, малки и средни предприятия (МСП), така и дружества с до 499 души или големи компании в партньорство с МСП. Минималният размер на финансирането ще бъде 50 хил. лв., а максималният - 500 хил. лв.

Развитие на AI и роботи

По процедурата ще бъдат подкрепени проекти, свързани с информатика и ИКТ, мехатроника и микроелектроника, индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии, нови технологии в креативните и рекреативните индустрии и чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика.

По-конкретно - подкрепа могат да получат например иновации, свързани с развитието на изкуствения интелект, облачните изчисления (Big Data, Grid and Cloud Technologies), комуникационните мрежи, включително безжични сензорни мрежи, безжична комуникация или управление. Ще бъдат насърчавани още иновации, свързани със стартирането на серийно производство на български автономни роботи и системи с цел внедряването им в промишлеността и в други сектори, изпитващи дългосрочен дефицит на кадри като земеделие, хигиенни дейности и др.

Допустими за финансиране ще бъдат и нови решения в областта на биотехнологиите и здравословния начин на живот, водород базираните технологии и използването на водород в индустрията, енергетиката, транспорта и бита. Средства ще се отпускат още за разработването на иновации и за дигитализация в сферата на културните и творческите индустрии като медии, библиотеки, сценични и визуални изкуства и др. По процедурата ще се финансират и разходите на предприятията за защита на правата по индустриална собственост върху разработените иновации както на национално, така и на международно ниво.

Иновации в действие

Втората мярка по новата програма "Конкурентоспособност", която предстои да бъде обявена, е свързана с внедряването на иновациите в предприятията. Приемът на документи по нея отново е насрочен за август или септември, като от МИР уточняват, че е възможно това да стане и по-скоро. Чрез процедурата ще бъдат инвестирани почти 300 млн. лв., като част от новите решения може да са разработени от самите предприятия специално за нуждите на производството им, а други - да бъдат заимствани и пригодени, уточняват от МИР. Допустими кандидати по тази мярка ще бъдат съществуващи МСП, както и малки дружества със средна пазарна капитализация. Минималният размер на финансирането е 50 хил. лв., а максималният - 800 хил. лв.

Със средства от безвъзмездната помощ ще бъдат покривани инвестиционните разходи на компаниите за машини, съоръжения и оборудване, както и софтуер и други дълготрайни нематериални активи, необходими за внедряването на съответната иновация.

Семейните фирми пак ще почакат

Макар да бе анонсирана още в началото на годината, мярката, насочена към семейните фирми и творческите индустрии и занаяти, ще бъде отворена едва през ноември-декември. От МИР не съобщават на какво се дължи забавянето, но най-вероятно и тук става въпрос за допълнително уточняване на условията за кандидатстване.

Общият бюджет на мярката е 117.5 млн. лв., като със средства от безвъзмездната финансова помощ фирмите ще могат да закупуват машини, съоръжения и софтуер, така че да започнат да произвеждат повече и по-качествени продукти и да станат по-конкурентни на пазара. Затова и очакванията са, че интересът към нея ще бъде много голям. Безвъзмездната помощ по индивидуалните проекти ще бъде в границите от 50 000 лв. до 150 000 лв.

През юли или най-късно август от МИР планират да пуснат и приема по схемата, свързана с прехода към кръгова икономика с общ бюджет 180 млн. лева. Мярката обаче не е по линия на програма "Конкурентоспособност", а е част от Плана за възстановяване, по който вече има отворени серия други процедури за бизнеса. Тя е насочена към модели за производство и потребление, които намаляват отпадъците, използването на алтернативни суровини или такива, които се рециклират (включително и с биологичен произход), ограничаване на пластмасата и др.

Допустими кандидати ще бъдат както МСП, така и големи предприятия. Проектите могат да бъдат изпълнявани самостоятелно или в партньорство между две предприятия. Минималният размер на финансирането е 70 хил. лв., а максималният - 1 млн. лв. Допустими са разходите за придобиване на машини, съоръжения, оборудване, както и специализиран софтуер за производствения процес.

Забавянето на някои от схемите по програма "Конкурентоспособност" вероятно е объркало плановете на част от фирмите. В дългосрочен план обаче това може да се окаже по-скоро позитив както от гледна точка на възможността за изпипване на проектните предложения, така и от гледна точка на разглеждането и оценката на предложенията от страна на администрацията. Която и в момента е затрупана от проекти.