🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AI, инвитро, водород - 127 млн. лв. тръгват към бизнеса за иновации

Таванът на грантовете за микропредприятията е 250 хил. лв., за малките - 400 хил. лв., а за останалите - 500 хил. лв.

Според класацията Европейско табло за иновации през 2022 г. България продължава да попада в групата на страните "нововъзникващи иноватори" и заема предпоследно място по иновационно представяне сред ЕС-28 (изпреварвайки единствено Румъния).
Според класацията Европейско табло за иновации през 2022 г. България продължава да попада в групата на страните "нововъзникващи иноватори" и заема предпоследно място по иновационно представяне сред ЕС-28 (изпреварвайки единствено Румъния).
Според класацията Европейско табло за иновации през 2022 г. България продължава да попада в групата на страните "нововъзникващи иноватори" и заема предпоследно място по иновационно представяне сред ЕС-28 (изпреварвайки единствено Румъния).    ©  Цветелина Белутова
Според класацията Европейско табло за иновации през 2022 г. България продължава да попада в групата на страните "нововъзникващи иноватори" и заема предпоследно място по иновационно представяне сред ЕС-28 (изпреварвайки единствено Румъния).    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Компаниите могат да получат финансиране за доработка, тестване или изпитване на проектите си.
  • Минималният грант е 50 хил. лв., а таванът зависи от големината на дружествата.
  • Бизнесът разполага с четири месеца (до 15 май), за да подготви проектите си.

Отлаганата с почти година мярка за разработване на иновации по новата програма "Конкурентоспособност" най-накрая беше отворена. Това трябваше да стане през пролетта на миналата година, но това така и не се случи. Сега обаче приемът на документи вече е обявен - мярката е с бюджет от 127 млн. лв., като очакванията бяха, че срокът за кандидатстване по нея ще бъде шест месеца, информират от Министерството на иновациите и растежа. Крайната дата за подаване на проектите е 15 май, т.е. бизнесът има четири месеца, в които трябва да представи идеите си. В рамките на процедурата собствените иновативни идеи на предприемачите може да получат подкрепа за последваща доработка, тестване и изпитване, за да стигнат до пазара. Заявленията няма да се оценяват по реда на постъпването им, а по критерии за оценка.

И за малките, и за големите

От безвъзмездна помощ ще могат да се възползват микро-, малки и средни фирми (МСП), дружества с до 3000 служители и големи компании в партньорство с МСП. Проектите им трябва са насочени към някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация - "Информатика и ИКТ", "Мехатроника и микроелектроника", "Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии", "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" и "Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика".

Минималният размер на финансирането по процедурата е 50 хил. лв., а таванът зависи от големината на фирмите. За микропредприятията е 250 хил. лв., за малките - 400 хил. лв., а за останалите - 500 хил. лв. Съфинансирането е от 25% до 60% спрямо категорията на дружествата, става ясно още от условията по схемата. В същото време максималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ за индивидуално проектно предложение не следва да надвишава:

  • за микропредприятия: 100% от реализираните от кандидата средногодишни нетни приходи от продажби за тригодишния период 2020 г., 2021 г. и 2022 г.
  • за малки предприятия: 60% от реализираните от кандидата средногодишни нетни приходи от продажби за тригодишния период 2020 г., 2021 г. и 2022 г.
  • за средни предприятия и малки дружествасъс средна пазарна капитализация: 25% от реализираните от кандидата средногодишни нетни приходи от продажби за тригодишния период 2020 г., 2021 г. и 2022 г.
  • за големи предприятия: 10 % от реализираните от кандидата средногодишни нетни приходи от продажби за тригодишния период 2020 г., 2021 г. и 2022 г.

AI и облачни изчисления

Подкрепа ще се получава за разработване на продуктови иновации или такива в бизнес процесите, свързани с извършване на изследвания, изпитвания, измервания и валидиране, както и със създаване и тестване на прототипи и пилотни линии. Ще се финансират още дейности по защита правата по индустриална собственост на национално и международно равнище на разработките по проекта.

Допустимо ще бъде разработване на иновации в различни сфери на икономиката. Например в областта на изкуствения интелект и повишаването на промишления капацитет, облачните изчисления (Big Data, Grid and Cloud Technologies), комуникационните мрежи, включително безжични сензорни мрежи и безжична комуникация или управление, разработване на ИКТ в машиностроенето, медицината, блокчейн технологиите и др. Сред приоритетите е също създаване на иновации в областта на автономните роботи и системи, които да бъдат внедрени в промишлеността и в сектори с дългосрочен дефицит на кадри.

Водород и тъканно инженерство

Финансиране ще могат да получат още дейности по разработване на нови методи за чисто производство, съхранение, преработка и достигане до крайните потребители на специфични български съставки и продукти. Ще може да се предоставя подкрепа за разработване на базирани на водород технологии и използването на водород в индустрията, енергетиката, транспорта и бита.

Средства по процедурата ще се отпускат и за разработване на иновации за нуждите на процесите по инвитро, на тъканното инженерство и регенеративната медицина, както и за нови решения и дигитализация на културни и творчески индустрии като сценични и визуални изкуства, медии, библиотеки и др.

По схемата обаче няма да се приемат за иновации рутинни промени и модернизации, обикновена подмяна или разширение на наличните дълготрайни материални и нематериални активи, внедряване на продукти, които включват само малки естетически промени без наличието на стойностна промяна на предлаганата стока или услуга и др.