Министерството на финансите очаква 3.2% ръст на икономиката догодина

Двигател на икономическата активност през 2024 г. ще са инвестициите, докато потреблението отслабва

Към края на 2024 г. се очаква инфлацията да се понижи до 3.3%.
Към края на 2024 г. се очаква инфлацията да се понижи до 3.3%.
Към края на 2024 г. се очаква инфлацията да се понижи до 3.3%.    ©  Цветелина Белутова
Към края на 2024 г. се очаква инфлацията да се понижи до 3.3%.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Заетостта ще продължи да расте, но с по-бавни темпове.
  • Прогнозата е към края на тази година инфлацията да е 6.9%, а до края на 2024 да падне до 3.3%.
  • Геополитическите конфликти създават висока степен на несигурност и увеличават риска от внезапно покачване на цените на горивата.

Българската икономика ще нарасне с 3.2% през 2024 г., а инфлацията ще падне до 4.8% средно за годината. Това залага Министерството на финансите в последната си макроикономическа прогноза, на чиито рамки ще се основава и бюджет 2024 г. При сътресения на световните пазари заради войните в Украйна и Близкия изток обаче инфлацията ще остане по-висока, а растежът може да падне до 2.7%, изчисляват експертите от министерството.

Новата прогноза на ведомството е малко по-лоша от предходната, публикувана през пролетта. Растежът за догодина е ревизиран минимално надолу - с 0.1 процентен пункт. По-значителна е промяната при инфлацията за 2024 г., която вместо 3.8% е заложена да бъде 4.8%.

Инвестициите ще са двигателят догодина

Последната ревизия на НСИ, след която ръстът на БВП през 2022 г. се оказа 3.9% вместо 3.4%, означава по-висока база за сравнение при новите разчети. Въпреки това прогнозата за 1.8% ръст тази година се запазва след по-силно представяне през първите шест месеца. Експертите обаче очакват забавяне на потреблението на домакинствата през второто полугодие. Общо за тази година инвестициите вероятно ще са на минус по линия на запасите, докато нетният износ ще има положителен ефект.

Инвестициите в основен капитал обаче се очаква да обърнат тренда и да нараснат с близо 10% догодина. Така те ще са основен двигател на общия растеж, като се залага висок ръст на публичните инвестиции, вероятно по Плана за възстановяване, както и активизиране на частните. Междувременно обаче потреблението ще расте по-слабо заради забавяне на темповете на заетостта и кредитирането, а ефектът от нетния износ вероятно ще стане отрицателен. През 2025 и 2026 г. министерството очаква икономиката да расте с по 3%.

Услугите и храните поддържат инфлацията

Министерството на финансите прогнозира към края на тази година инфлацията да е 6.9% (измерена по европейския хармонизиран индекс), след като през септември падна до 6.4%. Това предполага известно повишение през последното тримесечие. Дългосрочната тенденция обаче е на спад и тя ще продължи и през следващата година, макар и доста по-бавно, отколкото досега - към края на 2024 г. се очаква показателят да слезе до 3.3%, а едва през 2026 г. да се доближи до заветните 2%. Всичко това е при условие, че енергийните стоки и в частност горивата имат отрицателен принос към поскъпването.

Инфлацията досега се понижава главно заради базов ефект и спад на международните цени на суровините. Основен двигател на общото поскъпване са цените в сектор услуги, като заедно с храните ще останат в тази роля и през 2024 г.

Енергийните стоки тази година също ще имат положителен принос, след като отново започнаха да се покачват през последните месеци. "Сред факторите за това са очакваното поскъпване на транспортните горива във връзка с динамиката на фючърсите на суровия петрол в края на годината, както и влязлото в сила от юли поскъпване на електроенергията средно с 4.4% и връщането на стандартната ставка на ДДС за топлоенергия и природен газ за бита", се посочва в макропрогнозата.

Пазарът на труда остава горещ

Според прогнозата заетостта ще продължи да расте, но с по-бавни темпове, въпреки засилването на общия ръст на икономиката. Причината е, че фирмите вече трудно се намират нужните им кадри. Предлагането на труд ще остане ограничено "заради неблагоприятни демографски процеси в страната", докато търсенето се очаква да остане високо, посочват от министерството. Междувременно безработицата се очертава да продължи да намалява от вече исторически ниските си нива, като до 2026 г. е заложена да падне под 4%. На практика ръстът на заетостта се очаква по линия на привличане на неактивни лица и "внос" на работна ръка.

Алтернативният сценарий - по-нисък растеж и повече инфлация

Геополитическите конфликти създават висока степен на несигурност и увеличават риска от внезапно покачване на цените на енергийните суровини и храните, предупреждават икономистите. Друг съществен риск е водещите централни банки да оставят лихвите високи за по-дълго от очакваното или да ги повишат допълнително, както и ефектите върху кредитирането да са по-сериозни. Симулацията на подобен негативен сценарий показва, че тогава икономиката би нараснала с 2.7% през 2024 г., а средногодишната инфлация може да остане над 6%. Това все пак би бил по-добър резултат от тазгодишния.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар