Инфлацията през декември вече е под 5%

Ръстът на цените е едноцифрен във всички сектори за първи път от над две години

Услугите в сектор хотелиерство и ресторантьорство отчитат най-висока инфлация към декември - 9.5% спрямо година по-рано.
Услугите в сектор хотелиерство и ресторантьорство отчитат най-висока инфлация към декември - 9.5% спрямо година по-рано.
Услугите в сектор хотелиерство и ресторантьорство отчитат най-висока инфлация към декември - 9.5% спрямо година по-рано.    ©  Велко Ангелов
Услугите в сектор хотелиерство и ресторантьорство отчитат най-висока инфлация към декември - 9.5% спрямо година по-рано.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Инфлацията в България очаквано продължава да върви надолу и през декември вече е 4.7% на годишна база при 5.4% предходния месец. Това е най-ниското ниво от септември 2021 г., когато потребителските цени започнаха да набират скорост с възстановяването от пандемията, а впоследствие избухнаха с двуцифрен темп заради войната в Украйна.

В края на 2023 г. за първи път от над две години инфлацията във всички сектори се понижава до едноцифрени нива, след като допреди месец в ресторанти и хотели и в сектор здравеопазване все още надхвърляше 10%. Последните данни показват, че ресторантьорските и хотелиерските услуги продължават да водят по ръст на цените с 9.5% спрямо година по-рано, а веднага след тях се нареждат "разнообразни стоки и услуги", където покачването идва основно по линия на застраховките, свързани с транспорта.

Бърз спад през 2023 г.

След резкия скок на цените през 2022 г. през миналата ръстът на потребителските цени във всички сектори продължи. Тенденцията обаче беше на забавяне на темпа - от 16.7% през януари инфлацията падна до 4.7% през декември - почти толкова бързо, колкото се покачи преди това.

Така според статистиката средногодишната инфлация за 2023 г. възлиза на 9.5% при 15.3% през 2022 г. Прогнозите са и тази година ценовото напрежение да продължи да се успокоява, но не толкова бързо, колкото досега, а здравословните нива от около 2% вероятно няма скоро да бъдат достигнати.

За 2023 г. средно най-много са поскъпнали храните, както и услугите на ресторанти и хотели (съответно с 13.7% и 13.5% средногодишно). Тъй като обаче именно храните представляват най-голям дял от разходите на домакинствата - над 30%, повечето хора останаха с усещане за доста по-висока инфлация, отколкото официално отчита статистиката.

По-евтини горива и дрехи през декември, но по-скъпи почивки

Подобно на предходните няколко месеца през декември потребителските цени се покачват с 0.3% спрямо ноември. Най-осезаемото ценово напрежение идва по линия на туризма в празничния сезон, когато офертите за почивки традиционно поскъпват. Затова данните показват най-рязък ръст на цените в сектор развлечения, водени от туристическите услуги, които са се покачили с 5.6% спрямо ноември. В категорията ресторанти и хотели пък месечното поскъпване се дължи на ръст от 5.3% на цената на нощувките.

Месечната инфлация при храните също е сравнително висока - 0.7%, предимно заради зеленчуците, макар че поскъпват още млечни продукти, месо, кафе и др. През месеца намаляват цените в транспорта, където горивата поевтиняват с 3%. Дефлация е отчетена още при дрехи и обувки и в категория съобщения (включително мобилни апарати), където често има намаления на цените около празниците.

По-висока от тази в еврозоната

Измерена по европейската методология инфлацията в България през декември е 5% - с около 2 пункта над средната за еврозоната, след като показателят във валутния съюз леко се покачи в края на годината. Средногодишната стойност на хармонизирания ценови индекс (ХИПЦ) пък е 8.6% - приблизително в синхрон с прогнозите на икономистите, повечето от които бяха в порядъка на 8-9%.

Ако доскоро инфлацията спадаше основно заради базови ефекти при горивата и битовите услуги, тези ефекти вече се изчерпват, затова и последващото понижение може да се окаже по-трудно и ще изисква по-осезаемо успокояване на цените и в останалите сектори.