🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Световната банка очаква глобалната икономика да отчете най-слабия ръст от 30 години

По-високите разходи за заеми и геополитическото напрежение оказват влияние върху производството

Ръстът на световната търговия през 2024 г. се очаква да бъде само половината от средния за десетилетието преди пандемията
Ръстът на световната търговия през 2024 г. се очаква да бъде само половината от средния за десетилетието преди пандемията
Ръстът на световната търговия през 2024 г. се очаква да бъде само половината от средния за десетилетието преди пандемията    ©  Reuters
Ръстът на световната търговия през 2024 г. се очаква да бъде само половината от средния за десетилетието преди пандемията    ©  Reuters

Световната банка предупреждава в последните си прогнози за 2024 г., че глобалната икономика е напът да отбележи най-слабия си растеж за последните 30 години, тъй като по-високите разходи за заеми и геополитическото напрежение оказват влияние върху производството. Международната финансова институция предвижда, че глобалният брутен вътрешен продукт ще нарасне само с 2.4% през 2024 г. - по-малко от 2.6% през миналата година, съобщава Financial Times. Ако прогнозите се окажат точни, това ще бъде третата поредна година, в която растежът ще се окаже по-слаб от предходните 12 месеца.

Без сериозна корекция на курса това десетилетие ще се окаже на пропилени възможности, казва Индермит Гил, главен икономист и старши вицепрезидент на Световната банка.

Забавяне на търговията

Ръстът на световната търговия през 2024 г. се очаква да бъде само половината от средния за десетилетието преди пандемията. Забавянето на световната търговия и повишаването на разходите по заеми означава, че средният годишен растеж на развиващите се страни от 2020 г. насам е едва 3.9% годишно - с един процентен пункт по-нисък, отколкото през предходното десетилетие, се казва още в доклада.

Първите години на десетилетието бяха белязани от началото на пандемията от коронавирус, засилването на геополитическото напрежение след нахлуването на Русия в Украйна и най-големия скок на глобалната инфлация от едно поколение насам. Войната между Израел и "Хамас" породи опасения за по-широк конфликт в Близкия изток.

Предупреждението идва в момент, когато други международни финансови институции изразяват загриженост относно средносрочните перспективи пред световната икономика, която е обременена от по-строги условия за кредитиране и повишени рискове, свързани с конфликти.

Ако прогнозите се окажат точни, това ще бъде третата поредна година, в която растежът ще се окаже по-слаб от предходните 12 месеца.

Прогнозите на Международния валутен фонд за следващите пет години са на най-ниското си ниво от началото на глобализацията през 90-те години на миналия век. Представители на фонда многократно са предупреждавали правителствата да не разхлабват търговските връзки, което според организацията ще отслаби растежа и ще се отрази на инфлацията.

Според Световната банка растежът на развитите икономики ще бъде едва 1.2%, което е спад от 1.5% през 2023 г. "Основното притеснение в развитите икономики се измества от инфлацията към производството", заяви Гил при публикуването на доклада, като добави, че това е основният извод от плановете на Федералния резерв на САЩ да намали лихвените проценти три пъти тази година от сегашния им 22-годишен връх от 5.25 - 5.5%.

Същевременно забавянето на растежа в Китай създава значителен "насрещен вятър" за други развиващи се икономики, особено за търговските партньори на Китай в Източна Азия. Според банката Източна Европа ще отбележи по-бавен растеж поради връзките си с Русия.

Страните с ниски доходи ще се представят по-добре през тази година, като най-бедните икономики в света ще отбележат среден ръст от 5.5%, в сравнение с 3.5% през 2023 г.

Въпреки това Гил отбеляза, че много от тези страни и други развиващи се икономики продължават да бъдат затруднени от "над половин трилион долара свръхзадлъжнялост" и свиване на фискалното пространство.

Световната банка призова страните да инвестират повече, като заяви, че това може да бъде "трансформиращо" за повишаване на жизнения стандарт. Когато става въпрос за увеличаване на достъпа до интернет или за справяне с проблемите на неравенството, значителен напредък се наблюдава, когато страните имат устойчив ръст на инвестициите.

Все още няма коментари
Нов коментар