🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия - най-зле представящата се голяма икономика в света през 2023 г.

Повишаването на цените и високите разходи за енергия допринесоха за свиване на БВП с 0.3%, което сочи към спад през четвъртото тримесечие в еврозоната

Високата инфлация и лихвени проценти оказват сериозно влияние върху германската икономика, а годината започна със стачки в железниците и протести на фермерите.
Високата инфлация и лихвени проценти оказват сериозно влияние върху германската икономика, а годината започна със стачки в железниците и протести на фермерите.
Високата инфлация и лихвени проценти оказват сериозно влияние върху германската икономика, а годината започна със стачки в железниците и протести на фермерите.    ©  Reuters
Високата инфлация и лихвени проценти оказват сериозно влияние върху германската икономика, а годината започна със стачки в железниците и протести на фермерите.    ©  Reuters

Германската икономика се е свила с 0.3% миналата година, а високата инфлация, нарастващите лихвени проценти и високите разходи за енергия направиха най-голямата икономика в Европа една от най-слабо представящите се в света. Това показва първоначалната оценка, публикувана от Федералната статистическа служба. Спадът през 2023 г. утежнява мрачното начало на годината за страната, която беше засегната от национални стачки на влаковете за извънработно време и протести на фермерите срещу съкращенията на субсидиите за гориво.

На първо място сред проблемите за германската икономика се нарежда високата инфлация. Освен това обезценяването на парите доведе и до сериозно повишаване на основните лихвени проценти на големите централни банки. Това от своя страна промени икономическия климат в целия свят, като Берлин е една от по-засегнатите страни.

"Цялостното икономическо развитие се забави в Германия през 2023 г. в среда, която продължава да бъде белязана от множество кризи", каза Рут Бранд, президент на статистическата служба, цитирана от Reuters. "Въпреки неотдавнашния спад на цените те останаха високи на всички етапи от икономическия процес и възпрепятстваха икономическия растеж", каза Бранд. "Неблагоприятните условия за финансиране, дължащи се на нарастващите лихвени проценти и по-слабото вътрешно и външно търсене, също взеха своето", добави тя. Спадът на БВП за годината е в съответствие с прогнозата на анализатори, анкетирани от агенцията.

Въпреки това данните на статистическата служба показват, че нивото на БВП остава по-високо от това, което се наблюдаваше преди настъпването на пандемията. Миналогодишното свиване последва две години на възстановяване и показва, че БВП е с 0.7% по-голям спрямо 2019 г.

"Притеснително е, че германската икономика почти не е нараснала след избухването на коронавируса", каза главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер. "Това е рядкост и връща спомените за годините след спукването на балона на фондовия пазар в началото на хилядолетието", добави той пред Reuters.

Надолу във всички сектори

Индустрията, с изключение на строителството, се е свила с 2% през 2023 г. Това е следствие на много по-ниското производство в сектора на енергийните доставки.

Продажбите на дребно, износът и промишленото производство също отчитат спад през изминалата година. Домакинствата бяха засегнати от най-големия скок в разходите за живот в последните няколко десетилетия, докато разрастващият се производствен сектор на страната пострада от високите разходи за енергия, слабото глобално търсене и нарастващите разходи за финансиране.

Потреблението на домакинствата е намаляло с 0.8% миналата година, което го прави с 1.5% под нивата отпреди пандемията, съобщават от статистическата служба. Правителствените разходи са намалели с 1.7%, тъй като мерките, свързани с подпомагане на бизнеса и гражданите за справяне с пандемията, бяха премахнати.

Прогнозите за 2024 г. показват, че се очаква БВП да нарасне с до 0.6%, твърди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Няколко анализатори намалиха своите предвиждания, след като правителството намали плановете за разходи, за да се справи с дупка от 60 млрд. евро в бюджета си, оставена от решение на конституционния съд.

"Рецесионните условия, които се проточиха от края на 2022 г., изглежда ще продължат и тази година", каза пред Financial Times Андрю Кенингам, икономист в консултантската компания Capital Economics, прогнозирайки нулев растеж на германския БВП през 2024 г.

Краят на годината е слаб

През последното тримесечие на миналата година германската икономика се е свила с 0.3% в сравнение с предходното. Най-голямата икономика в еврозоната е била в стагнация през третото тримесечие в сравнение с предходните три месеца след положителната ревизия на статистическата служба. Това означава, че е успяла да избяга от рецесията, която се определя като две последователни тримесечия на свиване. "Някои се утешават от факта, че икономиката е "само" в стагнация и е избегнала по-сериозна рецесия. Но това не трябва да е причина за каквото и да е самодоволство", каза пред Reuters Карстен Бжески, глобален ръководител макросектор в ING.

Гледайки напред, поне през първите месеци на 2024 г. много от последните забавяния на растежа все още ще са налице и в някои случаи ще имат дори по-силно въздействие, отколкото през 2023 г., смята икономистът. "Рискът 2024 г. да бъде още една година на рецесия е голям", предвижда Бжески.