🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От седмото тепе: Кой печели и кой губи от новия бюджет, Войната на гумите свърши, ММА в общината

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона, е "виртуалното тепе", от което виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и, разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе",

Климатът наистина се променя. Още не е свършил януари, а вторият за тази зима сняг падна в Пловдив през изминалата седмица. За късмет на всички този път той не беше нито толкова мокър, нито толкова много и само успя да позаледи града и да пречисти малко мръсния пловдивски въздух.

Дали въздухът или студеното време обаче донесоха и първата грипна епидемия за областта, което заплаши графиците на всички родители. Децата не са достатъчно болни засега, за да бъде обявена ваканция. Така за момента ограничения са наложени предимно на възрастните, а децата са поставени под засилен контрол на входа на учебните заведения и детските градини.

И като заговорихме за чистотата на въздуха, не можем да не споменем развитието по темата от миналата седмица с трупането на старите гуми и тяхното иновативно рециклиране. Такова, с две думи, няма да има. Ще се търси по-подходящ терен извън градските граници. Това стана ясно, след като на теория независимото РИОСВ промени първоначалното си разрешение след гласуването на декларация в общинския съвет. Без да взимаме страна в този спор, ще отбележим, че е принципно лошо за бизнес климата, ако регулаторите се влияят от политиците.

Специализирана акция на полицията в града пък констатира, че културата на пешеходците в Пловдив не е никак на ниво. При нея са установени пешеходци с неправилно поведение като участници в движението и водачи, отнели предимство на пешеходец. Така след масирани проверки повече от 4500 участници в пътното движение (и пешеходци и шофьори) се сдобиха с актове и глоби за нарушения.

Пловдив пък се сдоби с бюждет.

Тема на седмицата

Бюджетът за 2024 г.: стари проекти и свиване на инвестициите

Какво се случи

Тази седмица беше представен проектобюджетът на Пловдив за 2024 г. Това се случи на специална пресконференция, а в събота предстои и неговото обществено обсъждане. Тази година, благодарение на навременния държавен бюджет, общините ще могат по график да приемат своите.

От представения проект става ясно, че Пловдив ще разполага с близо 684 млн. лв., от които държавната субсидия е малко над 383 млн. лева, а 300 млн. лева са заложените собствени приходи. Това ще иска доста креативност на новата власт, защото реалните приходи за миналата година са едва 213 млн. Тъй като данъци и такси няма да се вдигат, на практика събираемостта ще трябва да се увеличи с 40%.

В капиталовата програма на бюджета се предвиждат 108.7 млн. лв. от общината, а останалата сума е за делегирани от държавата дейности със съответното съфинансиране.

Кой печели

Старата администрация остави на новата освен редицата започнати, но незавършени проекти, и дупка в бюджета от 20 млн. лв. Затова новата администрация почва предпазливо - със сериозно свиване на капиталовите разходи и опит за стабилизация.

Принципно е лошо, когато един град свива инвестициите си, защото това ограничава възможностите му да става по-добър, но има достатъчно проекти за завършване. Кметът Костадин Димитров обяви част от тях - 5.3 млн. лв. за "Модър-Царевец", 3.3 млн. лв. за бул. "Хаджи Димитър" и 2.9 млн. лв. за ул. "Владая". Тук са разбира се, стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" (с общо финансиране дотук от 120 млн. лв.), Голямоконарско шосе, "Кукленско шосе", бул. "Северен".

Ще се правят Дондуковата градина и плувният комплекс с 50-метров басейн в парк "Отдих и култура". Предстоят доста проекти в образованието, като ще се довършат - ремонтът на сградата на Хуманитарната гимназия "Св.св. Кирил и Методий", детска градина "8 март", СУ "Константин Величков", спортният комплекс на езиковите гимназии и зоната около Художествената галерия на ул. "Съборна".

Кметът съобщи, че още другата седмица общината ще представи какво се предвижда по отношение на дълго чакания проект за кино "Космос".

Печелят и местните кметове и общинските съветници, както и общинските служители, които не само няма да бъдат намалявани, но получават 10% увеличение на заплатите със задна дата от 1 януари.

Кой губи

Наемите на общинските жилища ще скочат двойно. Вдигат се и таксите, като разрешителни за строеж.

Няма средства за завършването на стартиралия в миналия мандат и дълго чакан ремонт на Рогошко шосе. Замразени ще бъдат и проектите за двете спортни зали в район "Западен".

Липсва каквото и да е за Градската железница, така че остава да се надяваме, че всички пари за нея ще бъдат дадени от националния бюджет.

Общественото обсъждане на бюджета ще е на 27 януари от 12 часа, а на 29 януари ще бъде гласуван в Общинския съвет.

ТОП 5 от "Капитал"

Истории от Пловдив и България

1. Защо летището до Пловдив е слабо и какво да се прави На 19 януари в Пловдив се проведе среща - дискусия по инициатива на министъра на туризма Зорница Динкова, на която се обсъдиха въпросите защо на летището до Пловдив има все по-малко полети и липсата на концепция как да се привлекат още.

2. Защо сделките с ипотека в България са толкова малко Официално делът на покупките с ипотечен заем в страната е около 20%, но при апартаментите и къщите достига 40%. В Пловдив едва 30% от сделките са с ипотека.

3. Как ще се промени климатът на България до края на века според НИМХ В България научната общност рядко участва в изготвянето на национални политики и стратегически документи за адресиране на климатичните промени, смятат общественици. България отчетливо преминава към по-топъл климат, което се наблюдава и в глобален мащаб заради нарастването на средногодишните и сезонни температури.

4. Българите са инвестирали през борсите на Revolut по 2160 евро на година Потребителите, които инвестират през платформата в България, са се удвоили. Българите над 55 години са инвестирали най-много през изминалата година - 4880 евро. Най-атрактивната акция у нас е на производителя на електромобили Tesla.

5. ЕС ще финансира проучването за нов мост на Дунав при Русе В сряда Европейска изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда обяви 7 млн. евро за предпроектни проучвания и проект за изграждане на нов железопътен и автомобилен мост над река Дунав при Гюргево - Русе (румънско-българската граница) и достъпа му от двете страни.

Бизнес истории

"Смарт органик" отваря новата си фабрика за биохрани за 16 млн. през април

Заводът на "Смарт органик" ще заработи през април и ще има капацитет за продукти за 300 млн. лв. годишно. Инвестицията в производствената мощност е 16 млн. лв. Основаната от Яни Драгов компания ще излезе на основния борсов пазар, за да търси финансиране от 20 млн. лв. за още една фабрика.

Нишката на "Мания": от варненски гараж до 100 млн. евро оборот

Фондът Silverline и група инвеститори влагат над 7 млн. евро в бизнеса със събиране и търговия на дрехи втора употреба. Основателят на компанията Севдалин Спасов очаква за 5 години да утрои оборота от ритейл продажбите в България и Гърция и от събирането в САЩ.

Истории, които видяхме

Другаде

80 000 лева ще бъдат заложени в бюджета на община Пловдив за 2024 г. за ремонт на горялата през уикенда Пампорова къща в Стария град, съобщи кметът Костадин Димитров пред Plovdiv24.bg.

Друга стара къща в центъра обаче няма да бъде ремонтирана, а ще бъде бутната в поредната драма около това как се пази наследството на града. Иронично инвеститорът носи името "Медичи" - благодетелите и строители на Флоренция.

Още един тютюнев склад ще стане културна ценност по информация от Под тепето. Тютюневият склад северно от кръстовището на улиците "Кирил Христов" и "Г.М. Димитров" ще стане единична културна ценност от местно значение.

Traffic News разказаха за недостъпните подлези, които разсичат центъра на Пловдив, а майки с колички се лутат, за да пресекат два булеварда.

Явно скрита за медиите среща при областния управител на Пловдив е имало тази седмица, като според "Под тепето" целта е била да подпомогне разширяването на Фонда за развитие на летище Пловдив.

Личност на седмицата

Община Пловдив още си няма началник на отдел "Спорт и младежки дейности" . А най-вероятният кандидат за поста е ММА боецът Иван Запрянов. След като община Пловдив обяви конкурс за позицията, за която се изискваше кандидатите да имат бакалавърска степен и 4 години професионален опит, документи за конкурса подадоха Иван Запрянов и Георги Делов. Делов обаче не е допуснат, тъй като няма изискуемия за длъжността минимум от 4 год. ръководен професионален опит и диплома за завършено висше образование със специалност "Спорт". Така ММА боецът остава с реален шанс да бъде новият началник на отдела.

Назаем от "Бакхус"

Дегустация на... чай

Днес и "Бакхус" е в Пловдив! Адриан Кумбилиев посреща нашия кореспондент с радостната новина - Чаена къща Пловдив присъства в материал на The Times, посветен на града под тепетата. Двамата с Влади Христов сядат на сладки приказки и чай, за да разнищят магията около канелата и нейното присъствие в чаените смеси.

TEAsting: Канела - модерната класика:

https://www.bacchus.bg/vino/2024/01/23/4579292_teasting_kanela_modernata_klasika/

Идеи за свободно време

05.01 - 08.02

Продължава изложбата "Чудесата на природата: от семе до гора" в Регионален природонаучен музей - Пловдив

24 януари 19:00 часа

За първи път в Пловдив Диана Дафова пее на 17 езика в музикално-театралния спектакъл "Танцът Живот" в Дом на културата "Борис Христов"

28 януари 19:00 часа

,Нашенец" по Чудомир , моноспектакъл на Мариус Куркински , "13 причини до Нашенец!" в Дом на културата "Борис Христов".

28 януари 11:30 часа

Дом на културата "Борис Христов" - Най-новият мюзикъл на Бон-Бон "Вълшебната корона" е нов оригинален спектакъл, създаден от български автори, който се изпълнява само от деца.

29 януари 19:00 часа

Дом на културата "Борис Христов" - "Перфектната сватба" е комично пътуване към откриване на истинските чувства, истинските приятели, истинската любов.