От седмото тепе: Как да гледаме дървета в града, Big Brother в Пловдив и 1 млн. лв. за култура

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

За някои януари имаше сякаш повече от 31 дни, за други едва ли не започна вчера. Ако например сте правителствен чиновник, вероятно отсега сте започнали да се пестите за идващата "ротация". Ако сте частник, сте се притеснили от знаците за забавяне на икономиката, които вече са навсякъде.

Сивотата на зимата и студът миналата събота бяха разсеяни от положителната енергия по време на представянето на "Наръчника на Невена", с който ландшафтната архитектка от Града под тепетата спечели "Градолюбители" през 2022 г. Но повече за това - след малко.

Община Пловдив и изграждащата електронната система в градския транспорт "Тикси", обявиха, че стартират пилотен проект за контрол на паркирането в града. Автомобил на ОП "Паркиране и репатриране" е оборудван с видеокамери, които ще следят за нарушители в "синя зона".

Това, което ще следим, е дали ще бъдат увеличени заплатите на кмета и общинските съветници, както и дали ще има нови попълнения в екипа на Костадин Димитров в ресор транспорт например.

Нина Найденова, дългогодишен директор на "Държавна опера Пловдив", пък обяви, че от февруари ще заеме нова позиция като член на съвета на директорите на НДК в София. До избирането на нов директор на нейно място ще застане диригент Диан Чобанов. За рокадата навярно пръст има самия министър на културата Кръстю Кръстев, който до миналата година бе директор на пловдивския драматичен театър.

Летището край Пловдив пък има нов директор. Той е доскорошният член на съвета на директорите му Дойчин Ангелов. Едва ли рокадата ще промени много, защото Ангелов е част от управата, която от години не развива добре аерогарата.

Тема от седмицата:

Наръчникът на Невена - малка победа за дърветата в градовете

Какво се случи:

Ландшафтният архитект Невена Цветкова издаде своя "Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населените места", който по думите ѝ е първият подобен, издаван в България след 1989 г. През 2022 г. тя спечели с този проект голямата награда във второто издание на "Градолюбители" - конкурсът за добри градски идеи на "Капитал" и посолството на Великобритания в България. Тогава "Жанет 45" и собственикът му Манол Пейков поеха ангажимента да отпечатат и публикуват наръчника. Днес това е факт, а първоначалният тираж на книгата е около 900 копия.

Защо е важно:

Желанието на арх. Цветкова е всички 265 общини в България да получат по една бройка, тъй като липсва съвременна литература на български, която да се използва за поддържането на зелените системи в градовете. Тя е в голяма степен на английски и всеки трябва сам да я търси и превежда. Така служителите, които се занимават с това в българските общини, нямат достатъчно знания и умения, за да извършват резитба на градската растителност (което се вижда навсякъде и в Пловдив). Това в повечето случаи води до неправилното развитие на дърветата и храстите.

Какво следва:

Използваме случая да обявим, че "Градолюбители" се завръща за четвърта поредна година през 2024 г. Партньори на "Капитал" и посолството на Великобритания в България и през тази година ще са Фондът за устойчиви градове, както и базираният в Русе консорциум "Булмаркет". От организаторите разкриват, че наградният фонд вероятно ще бъде най-високият до момента. Пригответе идеите си и чакайте старта, за да ги подадете!

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

Бизнес новини

Сделките с имоти в България намаляват вече година и половина



Вече година и половина покупко-продажбите на имоти в България намаляват на годишна база. Спадът започна през третото тримесечие на 2022 г. със 7.3%. Данните на Агенцията по вписванията за четвъртото тримесечие на 2023 г. показват 7.4% по-малко сделки с имоти, части от имоти и земеделски земи в сравнение със същия период на 2022 г., когато отчетеният спад беше 10.4%.

ПИБ срещу "С.Г. груп": Първа банкерско-колекторска война



Основното дружество на най-голямата група за събиране на вземания в страната (собственик на Money+) е със сменено име и поискана несъстоятелност. Процедурата е задействана от ПИБ, която има около 300 млн. лв. експозиция към "С.Г. груп" и свързани дружества - отскоро необслужвана.

Истории, които видяхме другаде

Конкурентни на пръв поглед фирми, но с общ счетоводител и адвокат и свързани с общински съветник в община "Родопи", за последните три години участват в общо 25 обществени поръчки за доставка на хранителни продукти, разкриват в свое разследване "Марица".

В свой материал от "Под тепето" сравняват община Пловдив и местната администрация във Варна за различната им реакция при подобни казуси, касаещи опазване на исторически сгради. Ще подскажем: сравнението не е в полза на Пловдив.

18.5 млн. лева ще е първият етап на Математическата гимназия в Пловдив, пишат от Traffic News. Това е станало ясно по време на общественото обсъждане на бюджет 2024 г. в събота.

Належащата реставрация на "Баня Старинна" може да завърши до средата на 2025 г. в най-оптимистичния вариант, цитират от Plovdiv24 директора на Градска художествена галерия в Пловдив Красимир Линков. По темата "Капитал" писа в края на декември защо сградата е затворена.

След обсъждания в комисията по финанси към общински съвет Пловдив от Traffic News предричат, че заплатите на кмета Димитров и общинските съветници могат да се вдигнат съответно до 5500 и 3000 лв. Както "Капитал" писа през 2023 г., сега градоначалникът взима 3350 лв.

Назаем от "Бакхус": До Реймс и отвъд



Преминаването на границата на влизане на френска територия ми носи неописуемо спокойствие. Чувствам се сред хора, с които усещаме виното. Не го анализираме. Поднасяме чашата към носа и усещаме почвите. Франция е място, където виното е философия.

За удоволствието да преживееш Шампан разказва сомелиерът Благой Кузмански.

ВИЖ: ОТ БРОЯ: До Реймс и отвъд - Bacchus.bg

Организация на седмицата

"Пловдив 2019", която обяви поредната си отворена покана за културни организации и артисти от всякакъв вид. Поканата е на стойност 1 милион лева, като те ще бъдат разпределени между избраните организации, без праг на проектите. Кандидатстването е от 1.02 до 05.03.

Цитат на седмицата

Нищо особено не се случва с летище "Пловдив".

Дойчин Ангелов, новият изпълнителен директор на “Летище Пловдив”

В отговор на Plovdiv24 какво следва от промяната в ръководството на управляващото аеропорта дружество.

Свободно време и култура

"Държавна опера Пловдив" ще представи на 1 февруари от 19 часа виенската оперета "Прилепът" на Щраус под диригентската палка на Максимилиан Хаберщок.

"Месец на село" от Иван Тургенев ще поставят на отново на 1 февруари на голямата си сцена от "Драматичен театър Пловдив".

"Държавен куклен театър Пловдив" представя "Апокалипсисът идва в 6 вечерта" по Георги Господинов на 1 февруари.

На 7 февруари, сряда, посолството на Кралство Испания в България представя в Пловдив фотографска изложба "Испания и България. Заедно в Европейския съюз".

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте абонат на седмичния бюлетин "От седмото тепе", но искате да се абонирате, може да го направите напълно безплатно тук.