🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От седмото тепе: Старите гуми на Пловдив, пожелания за Бетонния мост и сарми в пустинята

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона е "виртуалното тепе", от което виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и, разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе",

Старата песен на нов глас или искрена наивност. Така накратко звучи планът на община Пловдив за Бетонния мост, който според инж. Тошо Пашов, зам.-кмет по строителство, ще бъде съборен и изграден за 6 месеца. Пашов даде този срок, когато обясни защо събарянето на връзката между Център и Южен ще бъде отложено за април. Така, каза той, на гражданите ще се даде възможност да ползват отворения "Модър-Царевец", който е предвиден за първото тримесечие на 2024 г. и ще се спазят сроковете за еврофинансирането, които са до края на годината.

В този план има поне две слаби места. Първо мостът трябва да бъде срутен и построен от НКЖИ, която е държавната компания с най-бавни срокове за всичко, дори когато иска да направи нещо. Взимайки предвид, че дълго време бяха ясни плановете на НКЖИ само за събарянето на моста, а такива за неговото преизграждане нямаше, това не е особен техен приоритет.

И второ "Модър-Царевец" на няколко пъти търпи забавяния поради технологични причини и липса на комуникация между отделните звена като ВиК, изпълнителите и общината. С две думи, срокът на Пашов е илюзия. Повече детайли около този и други инфраструктурни проекти прочетете ТУК.

И тъй като сме на пътна тема, НКЖИ спира още един проект, който Пловдив чака вече двадесет години - изграждането на югоизточния обход на Пловдив. Тъй като пътят влиза в сервитута на жп-линията, според Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройство, има две решения. Първото е изготвяне на нов ПУП, което може да отнеме около година и половина или допускането на отклонение от нормите за отстояване.

Всички стискаме палци за второто естествено, но само министърът на регионалното развитие и благоустройство има правомощие да прави такива опрощавания, а в случая трябва да го направи транспортният министър. С две думи - пак сме доникъде, и ще чакаме законодателна промяна или решение на работна група.

Тема от седмицата:

Старите гуми на Пловдив: проблем за 5 млн. лв.

Какво се случи:

Частният проект на пловдивската "Еко енерджи 50" иска да въведе нова технология за пиролиза на хиляди тонове гуми, но срещна обществено недоволство и отпора от страна на общинския съвет. Темата придоби по-широка популярност чрез публикации на гражданската организация "Пловдив - град за хората". Активисти от нея се обявиха против идеята, цитирайки неяснота около проекта, както и опасения от допълнително замърсяване на въздуха като резултат от дейността на обекта. На първата сесия на общинския съвет за календарната година беше гласувана декларация срещу предложението на "Еко енерджи 50".

Защо е важно:

В казуса се преплитат няколко големи проблеми за Пловдив. Първият от тях се равнява на 7 хил. тона ежегоден отпадък под формата на автомобилни гуми, който постоянно се трупа по сметища или други части на града и за който решение в момента няма. Вторият проблем е свързан с чистотата на въздуха. Често автомобилни гуми в града се горят, което допълнително замърсява. Новата технология предложена от "Еко енерджи 50" изглежда добре, но буди недоверие у гражданите за потенциално законно замърсяване. Това е и последният проблем - тези опасения са подхранвани от недоверието, което институции като РИОСВ са натрупали във времето, с одобрението на доста съмнителни проекти, далеч не в обществен интерес.

Какво следва:

Общинският съвет не може да спре инвестиция, която е получила всички законови позволения. Предстои ново обществено обсъждане, което ще се проведе на 23 февруари в офиса на "Еко енерджи 50" на ул. "Кукленско шосе" 15. Инвеститорът в лицето на собственика на компанията Стефан Терзиев ще трябва да убеди гражданите и местната управа в екосъобразността на своя проект. Ако действително технологията е такава, каквато я описва Терзиев, това би било предимство за Пловдив. Въпросът е, дали ще може да убеди и съгражданите си.

Всичко по темата прочетете ТУК, разказано от Йоана Иванова.

ТОП 5 от "Капитал"

#1 Собствениците на празните апартаменти в блоковете също ще плащат такса за входа

"Солидарното" разпределение на сметките за поддръжка на входовете влезе в сила от януари. Но може да доведе до конфликти

#2 Коментар | Паметници или убежища в миналото

Спорът около Альоша и другите съветски монументи отразява недоволство от настоящето и несигурност за бъдещето

#3 Проектът за тунел под Шипка е спрян

Заради грешки в кадастъра и незавършени екопроцедури проектирането не може да приключи скоро.

#4 Европейски фонд за отбрана ще финансира и български компании

Defense Equity Facility, които е плод на съвместни усилия на еврокомисията и ЕИФ, може да привлече над 500 млн. евро за иновации и нови технологии в отбраната

#5 Вярно или не | Загуби ли България чуждите пазари на ток?

Въглищната енергия става все по неконкурентна и за бизнеса е по-изгодно да внася енергия от региона

Бизнес новини

Производителят на профили "Ленокс груп" расте с по-модерни технологии



След като през 2021 г. компанията удвои приходите си и влезе в класацията на металообработващите предприятия в "Гепард", през 2022 г. тя запазва темпа, а прогнозите за 2023 г. са за още по-голямо увеличение.

Повече прочетете ТУК.

Quartal, или защо се чупи един бизнес



В началото на 2023 г. "Капитал" отразява отварянето на не един, а цели два нови парка за улична храна под бранда Quartal. Заработилият през юни 2020 г. Quartal Cherni Vrah е пример за успешен бизнес модел. Девет месеца по-късно Quartal не съществува.

Повече прочетете ТУК.

Истории, които видяхме другаде

Докато група пловдивчани през седмицата викаха за неприкосновеността на историята в лицето на съветския паметник "Альоша", то българската архитектурната история на града запада, без никой да обърне внимание. Повече по темата пишат от "Под тепето".

Пловдивският зоопарк, който предишният кмет Здравко Димитров в края на своя мандат определи като вече ненужен, отново ще търси пари, за да бъде довършен. Три софийски фирми са заявили интерес да изготвят проекта, съобщават от "Марица".

Нова поръчка се готви за завършването на стадион "Локомотив", споменават от "ТрафикНюз". Сумата отново възлиза на скандалните 41 млн. лв., които необяснимо бяха отпуснати от държавата.

Новото управление на Пловдив е кандидатствало за 22.5 млн. лв. за изграждането на училища и ясли в града, информират от "Пловдив24". Едно от училищата е ОУ "Княз Александър I", за което бе прекратена предишната поръчка от 5 млн. лв., но с 3 млн. лв. от тях ще бъде изграден физкултурен салон на ОУ "Яне Сандански".

Нова финансова корекция в размера на 700 хил. лв. е била наложена на Община Пловдив заради нередности по програмата "Региони в растеж". Този път за санирането на 4 многофамилни жилищни сгради, които вече са завършени, пишат от "ТрафикНюз".

Личност на седмицата



Владимир Темелков, зам.-кмет европейски проекти, дигитализация, образование и бизнес развитие. Малко след встъпването му в длъжност, внезапно официалната facebook страница "Invest Plovdiv" смени името си на "Владимир Темелков". Така, освен доста странния личен ПР, се получи и друг парадокс - публикации на общината от преди години, когато Темелков е бил просто бизнесмен, да се появяват като негови.

Цитат на седмицата

"Народен представител на кое народно събрание? Явно не на българското, а на руското."

Историкът д-р Стефан Шивачев в отговор на словесните нападки на депутатът от Възраждане и бивш таксиметров шофьор Емил Янков. След като Шивачев разби някои руски митове на 146-та годишнина от Освобождението на Пловдив, Янков започна да му вика. Въпреки, че е ясно кой от двамата има повече исторически познания, опитът ни е научил, че трудно можеш да убедиш таксиджия в каквото и да е.

Назаем от "Бакхус": Сарми в пустинята

"Горящият човек" е общност, временен град, глобално културно движение, революция, социален експеримент, търсене, намиране и всичко, което можете или не можете да си представите.

Свободно време и култура

19.01

Red hot chili peppers tribute ще се проведе в рок бар Download.

20.01

Гости на живо в пивоварница "FRIK&S" ще бъдат групата "Уикеда" от 23 часа.

19.01-25.01

Държавна опера Пловдив ще предложи редица представления включващи "Лешникотрошачката", "Семейство Адамс" и "Травиата"

26.01 - 28.01

Plovdiv game jam ще се проведе за 11-ти пореден път в Технически университет - филиал Пловдив.