ЕЦБ запази лихвите и сигнализира, че намаляването наближава

Това е първият път, в който централната банка на еврозоната официално заговори за понижаване на основния лихвен процент

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че добавянето на изречението относно наближаващото понижаване на лихвите "ясно показва настроенията" в банката
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че добавянето на изречението относно наближаващото понижаване на лихвите "ясно показва настроенията" в банката
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че добавянето на изречението относно наближаващото понижаване на лихвите "ясно показва настроенията" в банката    ©  Reuters
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че добавянето на изречението относно наближаващото понижаване на лихвите "ясно показва настроенията" в банката    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основната си лихва на рекордното ниво от 4%, но официално заяви, че намаляването наближава. Това се дължи на понижаващата се инфлация и скромния растеж, които правят понижаването възможно още на следващото заседание, което ще се проведе през юни.

"Ако актуализираната оценка на управителния съвет на перспективите за инфлацията, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисията на паричната политика допълнително повишиха увереността му, че инфлацията се приближава към целта по устойчив начин, би било подходящо да се намали текущото ниво на ограничение на паричната политика", се казва в официално съобщение от ЕЦБ.

Президентът на централната банка Кристин Лагард заяви, че част от членовете на борда на банката са искали намаляване на лихвата още сега. "Няколко членове се чувстваха достатъчно уверени", за да се аргументират в полза на съкращаването. Но добави, че те "се съгласиха да се обединят с консенсуса на много голямото мнозинство от членовете", които искаха да изчакат до юни. Освен това тя каза, че добавянето на "важното" ново изречение относно възможността за сваляне на лихвите е "силна и ясна индикация" за текущите настроения на банката.

Ръстът на потребителските цени в 20-те държави, които споделят еврото, се забави до 2.4% през март от 2.6% месец по-рано, което до голяма степен се дължи на спад на цените на храните, енергията и промишлените стоки. По този начин целта на централната банка за инфлация от или около 2% изглежда все по-близо, което увеличава шансовете за понижаване през юни. Базовата инфлация, наблюдавана отблизо от ЕЦБ, за да прецени устойчивостта на ценовия натиск, спадна до 2.9% от 3.1%, което е под очакванията за 3%, показват данни на Евростат.

Освен това през февруари се отчита и стагниране при банковото кредитиране на компании и домакинства от еврозоната. Коригираните кредити за домакинства нараснаха с едва 0.3% през февруари, което е без промяна спрямо предходния месец. Ръстът на кредитите за компании леко се ускори до 0.4% при нива от 0.2% през януари.

Възможно забавяне

Въпреки различните данни, които сочат, че понижаването на лихвите се задава, е възможно то да не се случи на заседанието през юни. Това до голяма степен се дължи на инфлацията в САЩ, която се увеличи повече от очакваното през март. Индексът на потребителските цени се покачи с 0.4 пр. пункта миналия месец, след като и през февруари беше отчетен същият ръст, съобщиха от Бюрото по трудова статистика към Министерството на труда. Цените на бензина се покачиха с 1.7% след повишение от 3.8% през февруари. Разходите за подслон, които включват наеми, са нараснали с 0.4%, отново в съответствие с февруарските данни.

По този начин твърденията, че по-лошите данни се дължат на традиционни покачвания на цените в началото на годината, са далеч от истината. Това е и причината настроенията относно действията на Федералния резерв да станаха доста по-несигурни, като вече се допуска възможността понижаването на лихвата да се случи през септември.

"Данните не премахват напълно възможността за действие на Фед през тази година, но със сигурност намаляват шансовете Фед да понижи овърнайт лихвата през следващите няколко месеца", каза пред Reuters Филип Нойхарт, директор на пазарни и икономически изследвания във First Citizens.

Логично това доведе до въпроси как ЕЦБ ще реагира на развитието в най-голямата икономика в света. "Очевидно всичко, което се случва, има значение за нас и своевременно ще бъде включено в прогнозата, която ще бъде изготвена и публикувана през юни. Съединените щати са много голям пазар, много голяма икономика, също и голям финансов сектор", отговори Лагард на въпрос дали данните за инфлацията в САЩ може да повлияят на решението на банката. "Ние не приемаме, че това, което се случва в еврозоната, ще бъде огледало на това, което се случва в Съединените щати", добави тя, подчертавайки, че икономиките, политическите действия и фискалните политики са различни.

Според ръководителя на глобалните макроизследвания в нидерландската банка ING Карстен Бжески възможността инфлационната ситуация да последва тази в САЩ не може да бъде изключена. "Всъщност все още високата инфлация при услугите и неотдавнашният скок на цените на петрола, както и развитието на заплатите в Германия, предполагат, че рискът от повторно ускоряване на инфлацията също е реалност в еврозоната. По-общо казано, структурните ограничения на страната на предлагането на икономиката на еврозоната - например липсата на квалифицирани работници, ограниченията на капацитета поради недостатъчно инвестиране или енергийна и стокова зависимост - носят риска всяко възстановяване на икономическата активност да доведе до непропорционално по-висока инфлация", пише той в бележка.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар