🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията в еврозоната се забави до 2.8% през януари

Ако цените на храната и енергията не се включат, то намаляването е по-малко от очакваното

Годишната инфлация спадна в половината от 20-те страни, които споделят еврото, и варира от 0.7% във Финландия до 5% в Естония
Годишната инфлация спадна в половината от 20-те страни, които споделят еврото, и варира от 0.7% във Финландия до 5% в Естония
Годишната инфлация спадна в половината от 20-те страни, които споделят еврото, и варира от 0.7% във Финландия до 5% в Естония    ©  Reuters
Годишната инфлация спадна в половината от 20-те страни, които споделят еврото, и варира от 0.7% във Финландия до 5% в Естония    ©  Reuters

Инфлацията в еврозоната през януари леко се е свила - до 2.8% на годишна база, показаха предварителни данни, публикувани от статистическата агенция на ЕС Евростат в четвъртък. Макар това да е добра новина, спадът е по-малък от очакванията.

Подновеният спад на инфлацията в еврозоната, след като за кратко тя достигна 2.9% през декември, ще подкрепи очакванията на инвеститорите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да намали лихвените проценти още тази пролет. Базисната инфлация, която изключва по-волатилните разходи за енергия и храна, за да даде по-добра представа за основния ценови натиск, остана малко по-висока от очакванията на икономистите, въпреки че се забави от 3.4% през декември до 3.3% през януари. В анкета на Reuters икономистите прогнозираха базова инфлация от 3.2%.

По сектори инфлацията в услугите се задържа стабилно на 4%, което е добра новина за ЕЦБ. Този показател е широко използван от политиците и членовете на борда на ЕЦБ поради връзката си с вътрешния натиск спрямо заплатите. Дезинфлационните ефекти от енергийния пазар продължиха да намаляват от -6.7% на -6.3%.

Макар годишната инфлация да остава над целта на ЕЦБ от 2%, месечният ръст на цените се движи под това ниво от миналата есен. Между декември и януари цените в еврозоната паднаха с 0.4%. Годишната инфлация спадна в половината от 20-те страни, които споделят еврото, и варира от 0.7% във Финландия до 5% в Естония.

"Докато основният и базовият процент на инфлация в еврозоната се понижиха, политиците вероятно ще бъдат загрижени, че дезинфлацията в сектора на услугите е спряла", каза пред Financial Times Джак Алън-Рейнолдс, икономист в консултантската компания Capital Economics.

Предварителните данни, публикувани по-рано тази седмица, показаха, че инфлацията в Германия се е понижила малко повече от прогнозираното, достигайки 3.1%. Най-голямата икономика в еврозоната се превърна в една от основните спирачки за растежа, като германският БВП се сви с 0.3% през четвъртото тримесечие.

ЕЦБ и понижаването на лихвите

Представители на Европейската централна банка наблюдават множество данни, за да видят дали и кога могат да започнат да намаляват лихвените проценти от настоящите им рекордни нива. Повишаването на цените се охлади значително от пика от 10.6% през октомври 2022 г., като целта на централната банка от 2% изглежда все по-близо.

Докато пазарите продължават да залагат, че намаленията ще започнат през април, някои политици предполагат, че спадовете е по-вероятно да се случат през лятото или дори по-късно. ЕЦБ подчертава, че остава зависима от данните.

На срещата за паричната политика миналата седмица, когато лихвените проценти бяха оставени непроменени, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че "процесът на дезинфлация работи" въпреки декемврийския скок.

Камил Ковар, старши икономист в Moody's Analytics, каза, че данните представят "смесена картина". "Спадът до 2.8% беше добре дошла новина, особено в сравнение с прогнозите на ЕЦБ, които бяха за повишаване на нивото на инфлация. Но това беше предизвикано от изненада в енергетиката, което е още по-шокиращо, като се има предвид краят на правителствените намеси", казва Ковар в коментари по имейл до британското издание.

Все още няма коментари
Нов коментар