ЕЦБ запази лихвите рекордно високи, но намали прогнозата за инфлацията

Неблагоприятните икономически перспективи на еврозоната не успяват да убедят централните банкери, че ценовият натиск е овладян

Очакванията на анализаторите са ЕЦБ да започне да намалява основния си лихвен процент през юли.
Очакванията на анализаторите са ЕЦБ да започне да намалява основния си лихвен процент през юли.
Очакванията на анализаторите са ЕЦБ да започне да намалява основния си лихвен процент през юли.    ©  Reuters
Очакванията на анализаторите са ЕЦБ да започне да намалява основния си лихвен процент през юли.    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази разходите по заемите на рекордно високи нива и подчерта, че макар инфлацията да намалява по-бързо, отколкото очакваше само преди няколко месеца, тя все още не е готова да намали лихвите.

На заседанието си в четвъртък ЕЦБ запази основния си лихвен процент по депозитите на рекордно високото равнище от 4%. Въпреки това тя понижи прогнозата си за инфлацията през тази година от 2.7% на 2.3%, с което отвори вратата за евентуално намаляване на лихвените проценти през следващите месеци. "Постигаме добър напредък към нашата цел за инфлация и сме по-уверени в резултата - но не сме достатъчно уверени", заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард на пресконференция. "Ще знаем много повече през юни", каза тя, добавяйки, че има широко съгласие по този въпрос сред експертите на банката.

Централната банка също така намали прогнозата си за растеж за четвърто поредно тримесечие, като заяви, че очаква брутният вътрешен продукт на еврозоната да нарасне само с 0.6% през тази година, което е по-малко от предишната ѝ оценка от 0.8%.

Дори когато икономиката се забавя, някои от експертите, определящи лихвените проценти, изразиха загриженост, че бързото нарастване на заплатите може да задържи инфлацията над целта на ЕЦБ от 2% - особено в трудоемкия сектор на услугите. Според Лагард ръстът на заплатите и маржовете на печалбата са двете области, в които ЕЦБ ще се "съсредоточи и ще се фокусира лазерно, за да види дали има потвърждение на това, което започваме да виждаме, а именно умереност на фронта на заплатите и усвояване на тези по-високи разходи за заплати спрямо маржовете на печалбата". Подчертавайки тези опасения, ЕЦБ заяви, че очаква базисната инфлация - която изключва променливите цени на енергията и храните - да бъде 2.6% през тази година, което е малко по-ниско от предишната ѝ прогноза за 2.7%.

Решението на ЕЦБ да остави лихвените проценти в режим на задържане следва подобен ход на Канадската централна банка в сряда и се очаква да бъде отразено от Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка, когато те ще заседават след две седмици. Наскоро инвеститорите промениха залозите си за това кога триото ще започне да намалява разходите по заемите от този месец на лятото.

В случая на ЕЦБ това се дължи предимно на факта, че подробни данни за заплатите в еврозоната ще бъдат достъпни едва през май. Това дава още една среща за изрично отваряне на вратата към това, което главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн каза, че вероятно ще бъде първото от поредица намаления на лихвите. Следващото заседание на централната банка ще се проведе на 11 април. Инвеститорите очакват три или четири намаления на лихвения процент от 4%, който ЕЦБ плаща върху банковите депозити тази година, като повишиха прогнозите си до края на годината той да падне до 3.25% или 3%.

Фридрих Хайнеман, икономист от мозъчния тръст ZEW в Манхайм, заяви пред Politico, че "изненадващо" силният спад на инфлацията и "лошите икономически данни" увеличават шансовете за намаляване на лихвите през юни. Данни от проучването на S&P Global тази седмица дават допълнителна тежест на твърдението, че икономиката на еврозоната се бори да натрупа импулс. Съставният индекс на мениджърите по покупките, съставен от S&P Global, който е използван като груб показател за икономическата активност, достигна осеммесечен връх през февруари, но остана под нивото от 50 пункта, което обикновено показва растеж.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар