🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поне 70 общини ще бъдат подпомогнати за избора на модел за такса смет

С проект за 5 млн. лв. по програма "Околна среда" НСОРБ ще подкрепи местните власти да подобрят системите си за управление на отпадъците

До края на годината всяка община предстои да избере нов модел за начисляване на такса смет
До края на годината всяка община предстои да избере нов модел за начисляване на такса смет
До края на годината всяка община предстои да избере нов модел за начисляване на такса смет    ©  Димитър Марков
До края на годината всяка община предстои да избере нов модел за начисляване на такса смет    ©  Димитър Марков
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • НСОРБ ще разработи 8 примерни модела според населеното място и застрояването, които да позволят измерване на събираните отпадъци.
  • Ще бъде създаден и специлизиран софтуер за начисляване на такса смет.
  • Новата такса трябва да влезе в сила още от 1 януари, като ще се изчислява на база три основи.

Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) ще окаже методическа подкрепа на общините по въвеждането на новия модел за определяне на такса смет. Това ще стане по проект за почти 5 млн.лв. по програма "Околна среда" 2021-2027, като възможност за подкрепа ще получат най-малко 70 общини.

Макар да не е ясно още кои ще бъдат те, от сдружението допуснаха, че кръгът на подпомогнатите местни власти може да бъде разширен и да обхване още повече общини. Методическата помощ е от изключително значение за градовете с оглед промените, които предстоят в определянето на таксата от следващата година.

От 1 януари 2025 г. влизат в сила отлаганите досега промени в Закона за местните данъци и такси, свързани с преминаването към изцяло нов модел за формиране на такса "битови отпадъци", базиран на подхода "замърсителят плаща". Новата формула предвижда такса смет да се определя по избор на общината на три възможни основи - според броя на обитателите на имота, количеството на изхвърления боклук или на база вместимост на контейнерите за отпадъци.

Към момента общините все още анализират кой вариант е най-подходящ за тях в зависимост от особеностите на населеното място. Реформата бе отлагана повече от 10 години, а някои експерти допускат, че е възможно нова отсрочка, въпреки че промените в закона са факт, а наредбата за новата методика вече е приета.

Анализ и софтуер

Като част от предвидените дейности по проекта НСОРБ ще систематизира данни за състоянието на системите в отделните общини, ще проучи водещи европейски практики, ще направи анализ на съществуващата ситуация с оглед идентифициране на потребностите от подкрепа. Ще бъдат разработени 8 примерни модела, позволяващи измерване на обема и/или количеството на събраните битови отпадъци.

Моделите ще бъдат разработени на база населеното място и вида застрояване - например дали става дума за ниско, високо застрояване, централна градска част, курорти, вилни зони и др. Те ще включват и предлагана система за събиране, изчислителни модели за прогнозиране количествата на отпадъците и определяне на нужните съдове за събиране, специализирани автомобили за тяхното обслужване и др.

В рамките на проекта ще бъде разработен специализиран софтуер за начисляване на такса битови отпадъци, като НСОРБ ще обобщи и предложения на промени в нормативната уредба, както и примерни нормативни актове на ниво община. Ще бъде осигурена и експертна подкрепа за определяне на финансовите източници за дейностите по управление на отпадъци и за провеждане на информационни кампании за гражданите и бизнеса в конкретните общини. А целта е да се осигури плавно преминаване към новата формула за такса смет.

Засега все още не е ясно точно кой модел ще избере всяка отделна община. Към момента масово използваната от местните власти основа за определяне размера на такса смет е данъчната оценка или отчетената стойност на недвижимите имоти. На някои места фирмите могат да заявяват брой съдове, но тази възможност не се предвижда за домакинствата. Реално обаче връзка към генерираното количество отпадъци и размера на таксата няма и нерядко домакинства, които изхвърлят повече боклук, но живеят в краен квартал, плащат по-малко от тези, които притежават имот с висока данъчна оценка.

Все още няма коментари
Нов коментар