Сметка за 2.5 млрд. лв.

Бюджетът на новия кмет на София

По-скоро реалистичен, със заявка за прозрачност, участие на граждани, повече власт за районните кметове и фокус върху образованието и инфраструктурата

Една от първите задачи пред новия общински съвет, след като има избран председател, ще бъде гласуването на бюджета за 2024 г.
Една от първите задачи пред новия общински съвет, след като има избран председател, ще бъде гласуването на бюджета за 2024 г.
Една от първите задачи пред новия общински съвет, след като има избран председател, ще бъде гласуването на бюджета за 2024 г.    ©  Велко Ангелов
Една от първите задачи пред новия общински съвет, след като има избран председател, ще бъде гласуването на бюджета за 2024 г.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Общината е направила реалистична сметка, която стъпва на социологическо проучване за нуждите на хората и разчита на по-висока събираемост.
  • Инвестициите ще са в детски градини, реновиране на поликлиники, завършване на булеварди от третия градски ринг, метро.
  • Предвиждат се повече прозрачност, десетки милиони за районите, граждански бюджет и колаборация с иновативни компании.

След двумесечен зимен сън работата в София, изглежда, най-сетне започва. Покрай раздвижването в преговорите за председател на общинския съвет, столицата трябва да пристъпи към най-спешната задача - приемането на бюджета за годината. След 18-годишното управление на ГЕРБ в новия проект се забелязва по-различен почерк. Публикуваните таблица с остойностени проекти и обяснителен доклад на по-достъпен език дават заявка за прозрачност.

Макар и да не звучат особено съблазнително, в тези документи се съдържа отговорът на различни въпроси, които всеки си задава, като например ще ремонтират ли най-сетне улицата пред блока, кога ще има паркинг в квартала, ще има ли място за детето в детската градина и нов пробив, по който да минавам по-бързо. Още повече че едно от обещанията на зам.-кмета по финансите Иван Василев е и всеки да може да разбира за какво точно отиват данъците, които плаща - в специален дашборд към сайта на общината.

В залеза на "безплатните пари"

Най-общо бюджет 2024 на София може да се определи като реалистичен. В него влизат дългосрочни проекти, като например продължението на ремонта на бул. "Тодор Каблешков", започнали разширения на сгради на детски градини, метро. Влизат и нови, които оставят по-различен привкус и говорят по-скоро принципно за философията на управление на новата администрация - граждански бюджет, насърчаване на бизнеса, повече власт за районните кметове.

Финансовият план на общината за годината е на стойност 2.57 млрд. лв., което е увеличение от едва 20 млн. лв. в сравнение с този за 2023 г. Заложени са и по-малко средства в инвестиционната програма заради намаленото финансиране по европейски програми, но пък собствените инвестиции са значителни. Има и предвидени 100 млн. лв. от държавата, които ще влязат в столичния бюджет по-късно. Половината от тях ще отидат за районните администрации, за да изпробват обещаната формула за децентрализация. Другата част ще отиде за ключови проекти, като например ремонта на бул. "Александър Стамболийски" в частта между "К. Величков" и "Западен парк", за което имаше обявена поръчка още преди осем месеца, но и до днес няма развитие.

Принципът "хората казват, хората знаят"

Новата управа е изготвяла бюджета на база данни от социологическо проучване за качеството на живот. "То ни показва реално гражданите от какво имат нужда. В този бюджет сме опитали да вкараме тази логика и философия. А това, което виждаме, е, че има липса на недостиг на места в детските градини. Инвестираме повече средства за изграждането им, както и в подобряването на тротоарите, пътищата, изграждане на паркинги", разказва за "Капитал" новият зам.-кмет по финансите Иван Василев.

Той обяснява, че една от основните цели е прозрачността - затова и общината е оставила възможност на хората да ѝ пишат с предложения още преди официалното обществено обсъждане. Вече са получени много сигнали от граждани, които най-често молят различни улици да бъдат включени в сметката, тъй като са в окаяно състояние. Част от тях ще бъдат взети предвид, но няма как всички да бъдат включени, защото финансовият ресурс е ограничен, припомня Василев.

Такъв е цялостният принцип - в бюджета няма "празни обещания", които да се използват за политически цели, а реално да не се прави нищо по тях и да се отлагат за догодина - както ставаше с прословутия "Зелен ринг", обещаван от Йорданка Фандъкова. Пример в тази посока е казусът с новите паркове, които трябва да се изграждат в София - средствата за отчуждаването на имотите отново са крайно недостатъчни (12.9 млн. лв.), но реално за целта са нужди 4 млрд. лв., които наистина няма как да бъдат намерени за година. Затова ще се търсят различни механизми и възможности по новите оперативни програми.

Данъците няма да се вдигат, но ще се търсят различни варианти за промяна на принципа на такса смет и на ставките на строителните разрешения, така че да се стимулират инвестициите на север например. Това ще се случи по-нататък - тази година по-скоро ще се правят оптимизации и ще се работи върху повишаване на събираемостта (повече за данъчната политика и как ще се случи това четете в интервюто със зам.-кмета по финанси Иван Василев тук)

Ключовите проекти в бюджета

Най-много инвестиции са предвидени за детски градини и ясли. Ще се довършат вече стартирали разширения и строежи, но още отсега ще се мисли за проектиране на следващи, които да започнат да се строят през годините. По принцип с подобни заявки дойдоха и кметовете от ГЕРБ в столицата, но с годините "заложеното" не се изпълняваше, което доведе до натрупване на редица проблеми. Този риск съществува и при този бюджет - предстои да разберем дали проектите в него реално ще се изпълняват, или ще се трупат в папки.

Прави впечатление, че се заделя значителен ресурс за общинските болници и поликлиники (ДКЦ). В момента Иван Василев е едновременно зам.-кмет по финанси и по здравеопазване, защото наследява така подредената структура от предходния зам.-кмет Дончо Барбалов, който изпълняваше двете длъжности. И обяснява, че за сектор "Здравеопазване" са предвидени 18.2 милиона за рехабилитация и подобряване условията в няколко многопрофилни болници, както и в 7 поликлиники.

"Ще работим по две направления: подобряване условията в лечебните заведения, защото за нас е недопустимо и лекари, медицински специалисти, както и пациенти да пребивават в такива условия в поликлиниките. Другият акцент е свързан с привличането и задържане на кадри и специалисти. В момента с колеги от дирекция "Здравеопазване" работим по програма, която да предложи стимули и мерки, които да бъдат точно насочени към привличане и задържане на специалисти в сферата", коментира той.

Предвижда се увеличение на заплатите на шофьорите в транспортните дружества с 15% и няма да се увеличават цените на превозните документи, каквито съмнения изразиха общински съветници от ГЕРБ. По-високите приходи, заложени в бюджета по това перо, са заради субсидиите от държавата за помощи за различни социални групи, категоричен е зам-кметът.

По отношение на инфраструктурата ще се продължат ключови проекти като пробива на бул. "Филип Кутев", "Т. Каблешков", изграждането на бул. "Рожен" до Северна скоростна тангента, изграждането и на първия етап от Източната тангента, за която от години има избран изпълнител, но така и не започва строителство. И, разбира се, метрото до "Арена Армеец" и "Левски-Г", заедно със закупуването на метровлакове. С пари от бюджета ще се строят и два паркинга към метростанции, като ще се търсят и подходящи терени в кварталите.

С 200 хил. лв. се увеличават средствата за улично осветление, като ще се работи по действащите рамкови договори, но се предвижда подмяна на стари крушки с енергоспестяващи. Ще се мисли и как в следващите договори да се предвидят по-добри условия, за да се намали цената, която плаща градът.

Обещание има и за т. нар. умни светофари - да се свържат и да се базират на умни технологии, така че да се даде приоритет на градския транспорт и да се оптимизира трафикът. Има и средства, заделени за водите на града - за реконструкция на банята в "Овча купел", като се търси европейско финансиране за още две минерални бани. Заявката е да се намерят начини как ресурсът да се оползотворява правилно и минералните бани в София да привличат туристи.

Друг акцент са иновациите, за да може общината да "влезе в XXI век". Ще се надгради сега съществуващата програма "Пясъчник за иновации" (по която бяха изградени фотоволтаици на покрива на 76-а детска градина и сензори за качеството на въздуха), за да се стимулира колаборацията на компании с общината. Предвидените средства са 500 хил. лв. "Те са недостатъчни за голям брой компании, но водим разговори с представителите на иновативния бизнес за това как може те да се включат по-активно в този процес. Общината може да каже: "Ние ще бъдем първият ваш клиент. Елате да докажете, че работи това за Столична община." Смисълът на програмата иначе е да насърчи имплементацията - ако нещо е работещо, да се разшири обхватът после", обяснява Василев.

Повече власт за районните кметове и гражданите

Бюджетът донякъде сбъдва и заявката за децентрализация с решението 50 млн. лв., идващи от държавата, да бъдат насочени към 24-те районни администрации. Проектите, които ще се финансират по този начин, са предложени именно от кметовете, като са избрани най-реалистичните. Тук винаги изниква въпросът как ще се следи дали районните кметове ще изпълняват въпросните проекти. Решението на Василев е "нов механизъм за контрол, който ще следи за изпълнението както на тези проекти, които се случват на централно ниво, така и тези, които се случват в районните администрации, за да са спокойни гражданите, че парите им са инвестирани по максимално ефективен начин".

Самите те също ще имат възможност да участват в управлението на града чрез граждански бюджет. Този инструмент беше въведен в миналия мандат на ГЕРБ, но възникнаха съмнения доколко е бил прозрачен изборът на финалист, както и критики, че комуникацията с общината е била лоша, както и че средствата са недостатъчни.Тогава кандидатстваха редица "локални" проекти, като например за нова площадка в определен квартал, редом с такива, засягащи повече хора.

Затова и новият граждански бюджет ще е малко по-различен. Сумата е по-голяма - 5.3 млн. лв., повечето от които отново ще бъдат разпределени по районите, за които да се събират отделни предложения. Така за всеки район ще има 200 хил. лв. за гражданите, а останалите 500 хил. лв. ще са за проект за цялата Столична община, за който всички ще могат да гласуват.

Тази година гражданските бюджети са експериментални и ако се случи добре този "социален експеримент", следващата година ресурсът ще е значително по-голям, уверява зам.-кмета по финанси. Като цяло 2024 ще е "пробната" за новото управление. Успех засега ще бъде гласуването на първата финансова рамка, която залага. А нататък идва по-важното - изпълнението ѝ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hwh26371688 avatar :-|
    vb

    Напредъкът по новия рингов булевард:

    https://youtu.be/VKDpJDSHQPg

    Нередност?
Нов коментар