🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои спечелиха наградите на фондация "Еврика"

Организацията връчи отличия за млад мениджър, изобретател, фермер и учен

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Филип Филипов - директор на международния b2b екип на Skyscanner и ръководител на българския офис на компанията, получи отличието за "Млад мениджър" за 2015 г. на фондация "Еврика". Филипов е инициатор за откриването на технологичен център на Skyscanner Limited в София, в който работят над 50 висококвалифицирани IT специалисти. Компанията е сред петте най-големи в света, предлагащи сравняване на цени и условия за полети, хотели и коли под наем. Сайтът е преведен на над 30 езика и предоставя информация за цени в над 70 различни валути.

Христо Колев - съавтор на изобретението "Метод за отлагане на високоориентирани филми от полианилин", защитено с европейски патент, стана "Млад изобретател" за 2015 г. Потенциалното приложение на изобретението е за изработка на фотоволтаични елементи, несравнимо по-евтини от използваните сега силиций базирани технологии. Христо Колев разработва технологията - обект на изобретението, по време на работата си във френски институт, когато е само на 21 години, и получава регистрация на патента през 2015 г.

Борислав Митов от Търговище получи наградата за "Млад фермер" на годината. Неговата фирма "Бим агро" ЕООД обработва около 45 хил. дка земеделска земя в общините Антоново и Омуртаг. Митов притежава и зърнопроизводствена база в с. Беломорци.

Отличието "Постижения в науката" беше присъдено на Виктория Миланова, която работи като молекулярен биолог в "Кандиларов" ООД. Тя получава съвместната награда на фондация "Еврика" и Съюза на учените в България за дисертационния си труд на тема "Възпалителен и деструктивен потенциал на неутрофилите при артрит", защитен в Департамента по имунология на Института по микробиология на БАН.

Отличието за млад мениджър се връчва за 26-и пореден път, за млад фермер и млад изобретател - за 25-и, а за постижения в науката - за 20-и. Ограничителното условие е кандидатите за наградите "Еврика" да не са по-възрастни от 35 години. Номинациите се правят от обществени, стопански и неправителствени организации, научни звена и университети, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област.

За отлично представяне в конкурса за "Млад мениджър" с почетен диплом бяха наградени: Георги Кумчев – мениджър във Фабриката за хартиени опаковки "Клондайк" ООД – с. Труд, обл. Пловдив, и Димитринка Гринко – изпълнителен директор и член на съвета на директорите на "Алфа кол България" АД.

Почетен диплом в конкурса за "Млад изобретател" получиха Георги Баев и Николай Иванов.

Все още няма коментари
Нов коментар